Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Allergische reactie tong

Allergische reactie tong

Een allergische reactie is vaak vervelend en best schrikken. Een allergische reactie aan de tong is een van de vervelendste reacties die je kunt hebben. Een reactie die niet alleen kan zorgen voor een angstig gevoel, maar die ook daadwerkelijk gevaarlijk kan zijn. Door de allergische reactie kan de tong gaan opzwellen. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijk kunt slikken en last krijgt van benauwdheid. In extreme gevallen is er zelfs sprake van verstikkingsgevaar. Wat kun je doen bij een allergische reactie aan de tong?

Wat veroorzaakt een allergische reactie van de tong?

Een allergische reactie van de tong kan vele oorzaken hebben. Vrijwel altijd is het een reactie op voedsel. Deze reactie is vaak ook onderdeel van het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Dit zorgt ervoor dat de tong gaat jeuken, branden en zwellen. Meestal is dit ook niet het enige symptoom. Mensen die last hebben van OAS hebben vaak ook last van een jeukende keel. Problemen met neus en oren komen eveneens veelvuldig voor.

Meestal is de reactie vrij mild en zorgt deze tijdelijk voor wat overlast, waarna de reactie vanzelf weer verdwijnt. Er zijn echter ook mensen die een zeer sterke allergische reactie krijgen. Ook kan het voorkomen dat je hier nog nooit last van hebt gehad, maar ineens ergens heftig op reageert. Veel verschillende soorten fruit, groente, kruiden, schaaldieren, noten en zaden kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Wat moet je doen bij een allergische reactie?

Wanneer je last hebt van een allergische reactie van je tong, is het belangrijk om kalm te blijven. Ben je iets aan het eten of drinken, dan wordt het hoogstwaarschijnlijk daardoor veroorzaakt. Stop direct met het nuttigen van het voedsel of de drank. 

De reactie wordt veroorzaakt door een overactieve werking van je eigen immuunsysteem. Er is niet veel wat je tegen een allergische reactie van de tong kunt doen. Deze komt snel, vaak al binnen enkele minuten opzetten, maar verdwijnt doorgaans ook vrij snel weer. Het is zeker mogelijk dat je nog uren last houdt van de symptomen, maar in principe zal de ergste zwelling van de tong na enkele minuten ook weer afnemen.

Blijf rustig en geef niet aan de verleiding toe om bijvoorbeeld veel water te drinken. Het kan lastig zijn om te slikken, dus eten en drinken kan ervoor zorgen dat jij je verslikt en alleen nog maar meer problemen krijgt. Neemt de zwelling binnen enkele minuten niet af en krijg je het erg benauwd, bel dan 112. Hulpdiensten kunnen wanneer nodig medicatie toedienen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );