Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Wanneer gebruik je een blusdeken?

 • Door Mark
 • 30 / 11 / 2020 0
Wanneer gebruik je een blusdeken?

Een blusdeken maakt bijna altijd onderdeel uit van de EHBO-uitrusting van de organisatie. Maar wanneer gebruik je een blusdeken?

Een blusdeken vervult een ontzettend belangrijke functie, maar kent ook zijn beperkingen. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer men een blusdeken in kan zetten en wanneer er gekozen moet worden voor een andere manier van blussen, bijvoorbeeld met een brandhaspel of poederblusser.

Wanneer gebruik je een blusdeken? Bij een beginnende brand

Een blusdeken gebruik je bij een beginnende brand. Een blusdeken sluit de zuurstoftoevoer af waardoor de brand niet verder kan groeien en zal doven. Dit werkt echter alleen onder bepaalde voorwaarden.

Een blusdeken is nadrukkelijk bedoeld om een beginnende brand te blussen. Het meeste effect heeft een blusdeken de eerste paar seconden van een brand: wanneer deze nog klein is en relatief eenvoudig in de kiem is te smoren.

Een blusdeken is niet geschikt voor het blussen van alle soorten branden. Voor het blussen van een frituurbrand, bijvoorbeeld, is een blusdeken ongeschikt. Ook zal de deken alleen effect hebben wanneer de brandhaard goed omsloten en afgesloten kan worden. Dit betekent dat de deken effectief is bij kleine(re) objecten en ook bij personen. Om het vuur te doven, moet het worden verstikt. Er kan dan geen zuurstof meer bij komen. Bij brand aan een groot object zal het onvoldoende lukken om het vuur te doven. Ook wanneer de brand al enige tijd woedt en groot is geworden, biedt een blusdeken geen soelaas.

Schat men in dat de brand te fel is, of het object te groot is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk op een andere manier te beginnen met blussen.

Blusdeken kopen bij ARBO winkel

In zeer veel gevallen kan een blusdeken er dus wel voor zorgen dat een brand zich niet verder ontwikkelt en dooft. Zorg daarom altijd voor voldoende blusdekens in de organisatie. In de webshop van ARBO winkel kan men blusdekens kopen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );