Hoe doe je verband om enkel?

Wanneer je jouw enkel verzwikt of verstuikt, kun je verband aanbrengen. Dat doe je dan uiteraard om extra steun te bieden. Het verband biedt extra stevigheid en kan helpen voorkomen dat je nogmaals je enkel verrekt of deze op andere wijze bezeert. Het is dan wel belangrijk dat je het verband op de juiste manier aanbrengt. Doe je dit niet, dan biedt het geen hulp. Dus hoe doe je verband om je enkel?

Hoe doe je verband om je enkel? Zo zorg je voor goed drukverband

Verband aanleggen om een gekwetste enkel betekent dat je een drukverband aanlegt. De naam “drukverband” zegt al wat dit verband doet. Het is van tevoren belangrijk om te weten dat het niet de bedoeling is dat je het verband te strak aanbrengt. Dit is een veelgemaakte fout. Het is belangrijk dat het verband comfortabel blijft aanvoelen.

 

Veel mensen brengen direct verband aan om de enkel. Een drukverband werkt echter beter wanneer er eerst een laag watten wordt aangebracht. Een laag synthetische watten zorgt er niet alleen voor dat het verband comfortabeler aanvoelt, maar heeft vooral als functie om de druk evenredig te verdelen. Gebruik je geen watten, dan is de kans dat de druk op de pijnlijke plek te hoog wordt, of er juist op een andere plek onnodig veel druk wordt uitgeoefend.

 

Op correcte wijze een drukverband aanleggen, doe je met behulp van de onderstaande stappen. Zorg ervoor dat het slachtoffer (ook als je dit zelf bent) de voet indien mogelijk in een hoek van 90 graden houdt in een zittende positie met het been gestrekt. Met andere woorden: de tenen wijzen idealiter recht omhoog.

 

  • Begin met het wikkelen van de watten. Wikkel gelijkmatig over de voet, de enkel, hiel en een deel van het onderbeen. Laat de tenen zichtbaar.
  • Breng de zwachtel in tegengestelde richting van de verzwikking aan. Is de enkel aan de rechterkant dubbelgeklapt, wikkel dan dus linksom.
  • Breng de zwachtel aan door deze licht te rekken. Op die manier zorg je voor de benodigde druk.
  • De eerste slag leg je vanaf de ondervoet, vlak voor de tenen en laat een stukje watten uitsteken.
  • Wikkel een aantal banen om de tenen en ga dan door naar het midden van de voet en vervolgens de hiel
  • Volg bij het wikkelen om de hiel de richting waarop de voet buigt
  • Eindig met een aantal slagen om het onderbeen
  • Zorg ervoor dat zowel bij de tenen als bij het onderbeen een klein laagje watten uitsteekt
  • Zet de zwachtel vast met een stukje tape of verbandklem

Koop je drukverband bij ARBO winkel

Haal je drukverband en toebehoren eenvoudig in huis via ARBO winkel.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.