Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Hoe hoog moet een brandblusser hangen?

 • Door Mark
 • 06 / 01 / 2021 0
Hoe hoog moet een brandblusser hangen?

Hoe hoog moet een brandblusser hangen? Dat lijkt een eenvoudige vraag. Je zou namelijk zeggen: op een hoogte waar iedereen er goed bij kan. Dus niet te laag, maar zeker ook niet te hoog. Met dat antwoord zit je een heel eind in de goede richting.

Toch zijn er nog wat zaken waarmee je rekening dient te houden. De optimale hoogte voor het ophangen van een brandblusser is ook afhankelijk van het type brandblusser. Lees verder om te weten hoe dit zit.

Hoe hoog moet een schuimblusser of poederblusser hangen?

Het antwoord op de vraag “hoe hoog moet een brandblusser hangen?” hangt dus af van wat voor type brandblusser het is. Om te beginnen met schuimblussers en poederblussers: In Nederland is in de NEN4001-norm vastgelegd hoe hoog deze moeten hangen. In ons land moeten brandblussers in bedrijven en openbare gebouwen op maximaal 1 meter hoogte hangen. Deze hoogte wordt gerekend vanaf de bovenkant van de blusser tot aan de grond.

Voor sommigen lijkt dit misschien wat laag. Vergeet echter niet dat iedereen de brandblusser veilig uit de houder moet kunnen halen. Voor langere personen is het goed te doen om een brandblusser vanaf een wat lagere plek te pakken. Voor kortere personen is het lastig of onmogelijk om de brandblusser veilig vanaf een te hoge plek te pakken. Vandaar dat er gekozen is voor een hoogte van 1 meter gerekend vanaf de bovenkant van het vaste gedeelte van de blusser. Voor blussers met maximaal 4 kilo poeder of 3 liter schuim geldt overigens een hoogte van maximaal 1,5 meter, vanwege het lagere gewicht.

Hoe hoog moet een brandslanghaspel hangen?

Het hanteren van de juiste hoogte voor het ophangen van een brandslanghaspel is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste hoogte voor een schuim- of poederblusser. De haspel moet namelijk worden afgerold. Te hoog en dit wordt moeilijk, te laag en je loopt het risico dan de slang de grond raakt. De ideale hoogte voor het ophangen van een brandslanghaspel is 1,25 meter boven de grond, gerekend vanaf het hart van de haspel.

Brandblussers online kopen

In de webshop van ARBO winkel kun je alle soorten brandblussers online kopen. Je bent uiteraard ook welkom in onze fysieke winkel in Ede.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );