Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Hoe lang is een bouwhelm geldig?

 • Door Mark
 • 17 / 11 / 2020 1
Hoe lang is een bouwhelm geldig?

Op bouwplaatsen en in andere risicovolle omgevingen waar de regels dit voorschrijven, dient men een bouwhelm te dragen. Maar hoe lang is een bouwhelm geldig?

Is het een kwestie van eenmalig aanschaffen en is men vervolgens voor altijd voorzien? Of is er sprake van een bepaalde (en beperkte) geldigheid? Hier leest u hoe het zit.

Hoe lang is een bouwhelm geldig? De geldigheid uitgelegd

Bouwhelmen kunnen van diverse materialen gemaakt zijn. Voor alle materialen geldt dat zij in de loop der jaren wat van hun oorspronkelijke stevigheid en bescherming verliezen. Dit gebeurt bij normaal gebruik, onder andere door invloed van temperatuur en UV-straling. Het kan ertoe leiden dat sommige materialen minder sterk worden en andere materialen uitharden, waardoor zij broos kunnen worden. In beide gevallen betekent dit minder bescherming.

Hoe lang een bouwhelm geldig is, is van twee factoren afhankelijk: het materiaal en het gebruik. Voor de meeste bouwhelmen geldt een maximale geldigheid tussen de drie en vijf jaar. Voor helmen van polyethyleen geldt een geadviseerde levensduur van drie jaar. Helmen van polycarbonaat (PC), ABS-polymeriaat (ABS) en polyamide (PA) dienen na uiterlijk vijf jaar vervangen te worden.

Hoe controleer ik of een helm nog mee kan?

Wanneer er bij ARBO winkel een bouwhelm wordt aangeschaft, wordt uiteraard vermeld van welk materiaal de helm vervaardigd is. Vervolgens kan rekening worden gehouden met de geadviseerde levensduur. Onderstaand het complete, geadviseerde overzicht van geldigheid van de verschillende soorten bouwhelmen:

 • Polyethyleen (PE): 3 jaar
 • ABS-polymeriaat (ABS): 5 jaar
 • Polyamide (PA): 5 jaar
 • Polycarbonaat (PC): 5 jaar
 • Textielfenol: tussen 5 en 10 jaar
 • Glasvezelpolyester: tussen 5 en 10 jaa

Check op schade, vervang na een incident

Wanneer een bouwhelm schade op heeft gelopen, is het uiteraard belangrijk om deze te vervangen. Ook al is de levensduur nog niet verstreken. Hetzelfde geldt in situaties waarin er een incident is geweest en de bouwhelm bescherming heeft geboden. Zelfs als er geen sprake is van visuele schade, kan het zo zijn dat de binnenkant wel schade op heeft gelopen.

Reacties

 • Placeholder

  Mark van ARBO centrum

  01 / 04 / 2021

  Beste Wim Cornelissen, De materiaal soort is te herkennen aan de stempel aan de binnenkant van de klep of aan het label in de helm. Deze wordt dan weergeven met een afkorting. Een voorbeeld kan ik u helaas via hier niet laten zien maar mocht u die graag ontvangen kan ik deze naar u mailen. Als u deze aanvraag op de mail zet naar [email protected] stuur ik u graag wat voorbeelden van deze stempels/labels. Zelf verkopen wij aan bouwhelmen 2 materiaal soorten: PE (artikelcode: 70.078) & ABS (artikelcode: 70.035). Heeft u meer vragen of ontvangt u graag een voorbeeld dan hoor ik graag van u via het bovenstaande email adres!

 • Placeholder

  Wim Cornelissen

  31 / 03 / 2021

  Hoe herken ik PE-, ABS-, PA-, PC-, textielfoniel- en glasvezelpolyesterhelmen precies. Heeft u voorbeelden van eventuele codes en/of stamps die in de helmen staan?

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );