Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Hoe lang is een brandblusser houdbaar?

 • Door Mark
 • 07 / 12 / 2020 1
Hoe lang is een brandblusser houdbaar?

Brandblussers voor bedrijfsmatig gebruik moeten periodiek worden gekeurd. Dit kan tweejaarlijks, jaarlijks of halfjaarlijks zijn.

Maar vroeg of laat komt er natuurlijk een punt waarop de brandblusser vervangen moet worden omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Hoe lang is een brandblusser houdbaar? Voor diverse soorten brandblussers is er een maximale houdbaarheidsdatum bepaald.

Hoe lang is een brandblusser houdbaar?

Hoe lang een brandblusser houdbaar is, is afhankelijk van het type blusser. Zo zijn blussers voor in de auto minder lang houdbaar dan blussers die op vaste locatie worden gebruikt. In principe geldt een houdbaarheidsduur van 20 jaar voor brandblussers op locatie en 15 jaar voor brandblussers in de auto.

Hoe lang een brandblusser houdbaar is, is ook altijd te controleren. De productiedatum staat namelijk op de blusser aangegeven. Vaak vindt men deze op een plastic ring rond de hals van de brandblusser, of gedrukt op het brandblusservat, mogelijk onder de plastic voet van de brandblusser of bij de lasnaad aan de boven- of onderzijde.

Controle kan anders bepalen

De houdbaarheid van brandblussers is uiteraard een maximale houdbaarheid. De kans is aanwezig dat brandblussers eerder vervangen moeten worden. Tijdens de periodieke controle wordt er gekeken of de blusser nog aan alle eisen voldoet. Is dit niet het geval, dan zal deze moeten worden vervangen, ook al is de maximale houdbaarheidsdatum nog niet gepasseerd. Veiligheid gaat boven alles.

Geen maximale houdbaarheid voor particuliere blussers

Particuliere brandblussers kennen geen maximale houdbaarheidsdatum. Toch is het verstandig om zelf in de gaten te houden of de blusser nog in goede conditie is. Dit kan eenvoudig door op de ingebouwde meter te kijken of de blusser nog voldoende druk genereert. Ook moet men bij poederblussers het poeder horen vallen wanneer de blusser wordt omgekeerd. Hoort/voelt men dit niet, dan betekent dit dat het poeder te veel is samengeklonterd. Het dringende advies is dan om de blusser te vervangen. Nieuwe brandblussers kopen kan uiteraard bij ARBO winkel.

Reacties

 • Placeholder

  Mark van ARBO centrum

  21 / 01 / 2021

  Beste, wij adviseren om de blusmiddelen jaarlijks te keuren zoals in de NEN 2559 staat vastgelegd. Toch hoeven de blusmiddelen volgens de wetgeving maar één keer per twee jaar gekeurd worden.

 • Placeholder

  J H Kloosterhuis

  16 / 01 / 2021

  Na hoeveel jaar moet een schuimblusser vervangen worden?

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );