Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Hoe lang moet een pleister blijven zitten?

 • Door Mark
 • 02 / 10 / 2020 0
Hoe lang moet een pleister blijven zitten?

Met een pleister op een wond geneest de wond sneller. Vaak worden pleisters aangebracht en wordt daarmee gezorgd voor gemoedsrust. Er is geen omkijken meer naar de wond.

Maar is dat wel echt zo? Kan een pleister worden aangebracht en worden verwijderd wanneer de wond helemaal genezen is, of moet deze eerder worden verwijderd? Hoe lang moet een pleister blijven zitten?

Hoe lang moet een pleister blijven zitten? Niet langer dan een dag

Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen. Het wondkussen bestaat uit vochtopnemend glaskompres dat ervoor zorgt dat het bloed eerder stolt.

Daarnaast is een pleister ook hygiënisch. Door een pleister te plakken, wordt voorkomen dat er vuil van buitenaf in de wond terecht kan komen. Als derde functie biedt een pleister bescherming. Dankzij de pleister is de kans dat de wond opnieuw open gaat, door bijvoorbeeld stoten of schaven, een stuk kleiner.

Door de voordelen en werking van een pleister laten mensen deze vaak lange tijd zitten. Dit is echter niet aan te raden. Bloed en wondvocht verzamelen zich op het wondkussen. Dit is een ideale plek voor bacteriën om te groeien. Zeker omdat een pleister slecht ventileert en er sprake is van lichaamswarmte. Blijft een pleister te lang zitten, dan kan dit averechts gaan werken. Vervang een pleister dan ook na een dag.

Wat als de wond weer open gaat?

Het kan zo zijn dat ondanks zorgvuldig verwijderen de wond weer open gaat. Dat is geen probleem. Spoel deze af met water, laat de wond drogen (of dep eventueel droog met een steriele doek) en breng een nieuwe pleister aan. Het kan een aantal dagen duren voordat de wond een stevig korstje heeft en helemaal dicht blijft. Toch is dit verstandiger dan dezelfde pleister te laten zitten. Daarmee neemt de kans op een infectie immers toe.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );