Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Hoe maak je een zwaluwstaartje pleister?

 • Door Mark
 • 16 / 11 / 2020 0
Hoe maak je een zwaluwstaartje pleister?

Hoe maak je een zwaluwstaartje pleister? Dit is goed om te weten, omdat een zwaluwstaartje pleister soms de beste pleister is voor het verzorgen van (snij)wonden.

Een dergelijke pleister gebruikt men bij een open wond, wanneer beide zijden van de wond goed tegen elkaar aan getrokken kunnen worden. Soms is bijvoorbeeld in een EHBO doos een zwaluwstaartje pleister aanwezig. Vaak ook niet. Het is goed om te weten dat deze redelijk eenvoudig zelf te maken is. Dat kan met behulp van de onderstaande stappen.

Hoe maak je een zwaluwstaartje pleister?

Zelf een zwaluwstaartje pleister maken, gaat eenvoudig door in lengterichting van de pleister rondom het midden aan beide zijden een stukje uit te knippen. Let erop dat er voldoende hechtvlak aan weerszijden overblijft. Bij een lange pleister kan men een groter gedeelte uitknippen. Dit uitgeknipte gedeelte overbrugt de wond. Men knipt het uit zodat de pleister zelf de wond niet of zo min mogelijk raakt.

Is dit lastig? Alternatief kan men de pleister in de lengte-as een paar keer omwikkelen. Zo ontstaat ook in het midden een dun gedeelte. Het is echter beter om uit te knippen, dus gebruik dit alternatief bijvoorbeeld wanneer er geen schaar voorhanden is.

Hoe gebruikt men deze pleister?

Wanneer de zwaluwstaartje pleister gemaakt is, kan deze worden aangebracht. Dit type pleister creëert een trekkend effect. De pleister zorgt ervoor dat beide zijden van een wond naar elkaar toe worden getrokken. Zo kan een wond of snee eerder hechten. De pleister komt het beste tot zijn recht bij een rechte, diepere wond, zoals een “schone” snijwond.

Over een zwaluwstaartje pleister heen kan eventueel een kompres worden aangebracht, om zo het bloeden optimaal te stelpen. Vergeet voordat de pleister wordt aangebracht niet om de wond indien nodig eerst goed te desinfecteren.

 

 

Zwaluwstaartje pleister kopen?

Bij ARBO winkel hebben wij een ruim assortiment aan pleisters om te bestellen om zelf een zwaluwstaartjes te maken. Ook is het mogelijk om in plaats van zelf een zwaluwstaartje pleister te maken, een zwaluwstaartje pleister (ook bekend als wondhechtstrips) te kopen in de webshop van ARBO winkel.

 

 

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );