Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Hoeveel brandblussers in een gebouw?

 • Door Mark
 • 04 / 11 / 2020 0
Hoeveel brandblussers in een gebouw?

Hoeveel brandblussers moeten er in een gebouw aanwezig zijn? De regelgeving hieromtrent is niet voor iedereen even duidelijk. Het hangt uiteraard af van het gebouw.

In deze blog gaan wij in op de regels en leggen wij uit hoe er voor elk gebouw bepaald kan worden hoeveel brandblussers er aanwezig dienen te zijn. Daarbij willen wij opmerken dat het uiteraard mogelijk (en verstandig) is om meer dan het minimale aantal verplichte brandblussers te installeren. In veiligheid kan immers nooit te veel geïnvesteerd worden.

Hoeveel brandblussers moeten er in een gebouw zijn?

Hoeveel brandblussers moeten er in een gebouw zijn? Daar is een eenvoudige rekensom voor. Het hangt af van de oppervlakte van het gebouw, maar ook van de aanwezige risico’s. Dit maakt deze ogenschijnlijk eenvoudige rekensom in de praktijk nog best lastig. De basisregel is als volgt: als er in het pand geen sprake is van een verhoogd brandrisico, dan dient er twee blussers (6 liter (sproei)schuim, 6 kg poeder of 5 kg CO2) per verdieping per 200m2 aanwezig te zijn. Worden er gevaarlijke werkzaamheden uitgevoerd, of is er concreet verhoogd brandgevaar, dan geldt er een minimum van drie blussers per 100 m2 en drie per verdieping.

Een rekensom om dit concreter te maken:

Een pand met een oppervlakte van 200m en een enkele verdieping zonder gevaarlijke stoffen, werkzaamheden of verhoogd brandgevaar, dient in totaal twee blussers te hebben. Heeft het pand nog een kleine bovenverdieping, dan moeten dit er vier zijn. Er geldt namelijk altijd een minimum van twee per verdieping, ook al is een verdieping kleiner dan 200 m2.

Een pand met een oppervlakte van 400m2 en een enkele verdieping moet 4 blussers hebben (2x 200m2). Een pand met vier verdiepingen van elk 200m2 met verhoogd brandgevaar, dient op elke verdieping 6 blussers te hebben. In totaal gaat het dan dus om 24 blussers over in totaal 4 verdiepingen.

Voor kopen en advies

In de webshop van ARBO winkel kan men brandblussers kopen. Ook staat ARBO winkel klaar voor vragen en advies.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );