Hoeveel brandblussers in een gebouw?

De regelgeving hieromtrent is niet voor iedereen even duidelijk. Het hangt uiteraard af van het gebouw. In dit artikel gaan wij in op de regels en leggen wij uit hoe er voor elk gebouw bepaald kan worden hoeveel brandblussers er aanwezig dienen te zijn. Daarbij willen wij opmerken dat het uiteraard mogelijk (en verstandig) is om meer dan het minimale aantal verplichte brandblussers te installeren. In veiligheid kan immers nooit te veel geïnvesteerd worden.

Hoeveel brandblussers moeten er in een gebouw zijn?

Hoeveel brandblussers moeten er in een gebouw zijn? Daar is een eenvoudige rekensom voor. Het hangt af van de oppervlakte van het gebouw, maar ook van de aanwezige risico’s. Dit maakt deze ogenschijnlijk eenvoudige rekensom in de praktijk nog best lastig. De basisregel is als volgt: als er in het pand geen sprake is van een verhoogd brandrisico, dan dient er twee blussers (6 liter (sproei)schuim, 6 kg poeder of 5 kg CO2) per verdieping per 200m2 aanwezig te zijn. Worden er gevaarlijke werkzaamheden uitgevoerd, of is er concreet verhoogd brandgevaar, dan geldt er een minimum van drie blussers per 100 m2 en drie per verdieping.

 

Een rekensom om dit concreter te maken:

 

Een pand met een oppervlakte van 200m en een enkele verdieping zonder gevaarlijke stoffen, werkzaamheden of verhoogd brandgevaar, dient in totaal twee blussers te hebben. Heeft het pand nog een kleine bovenverdieping, dan moeten dit er vier zijn. Er geldt namelijk altijd een minimum van twee per verdieping, ook al is een verdieping kleiner dan 200 m2.

 

Een pand met een oppervlakte van 400m2 en een enkele verdieping moet 4 blussers hebben (2x 200m2). Een pand met vier verdiepingen van elk 200m2 met verhoogd brandgevaar, dient op elke verdieping 6 blussers te hebben. In totaal gaat het dan dus om 24 blussers over in totaal 4 verdiepingen.

Voor kopen en advies

In de webshop van ARBO centrum kan men brandblussers kopen. Ook staat ARBO centrum klaar voor vragen en advies.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.