Kenmerk gesloten botbreuk

Botbreuken kunnen in talloze variaties voorkomen. Een manier om botbreuken te onderscheiden is door deze in te delen in open en gesloten botbreuken. Een open botbreuk is zeer duidelijke: de huid is gescheurd en het gebroken bot is vaak zichtbaar. Maar wat is het kenmerk van een gesloten botbreuk?

 

Deze is vaak voor een leek moeilijker te herkennen. Iemand gaat schreeuwend van de pijn neer en het is direct duidelijk dat er sprake is van een ernstige kwetsuur. Maar is het een zware kneuzing? Is er een pees gescheurd, een gewricht beschadigd of een band verrekt? Of is het toch een gesloten botbreuk? In deze blog behandelen wij de kenmerken van een gesloten botbreuk zodat je deze kunt herkennen.

Het kenmerk van een gesloten botbreuk

Een open botbreuk creëert ook een open wond. Het zorgt voor een behoorlijk heftige aanblik omdat soms gebroken bot door de huid steekt. Bij een gesloten botbreuk is dit niet het geval. Dat betekent echter niet dat een gesloten botbreuk minder ernstig is. Hij is alleen van buiten minder goed zichtbaar. Er is niet slechts een enkel kenmerk van een gesloten botbreuk. Er is meestal sprake van meerdere kenmerken:

 

  • Zwelling van de huid
  • Een bloeduitstorting
  • Veel pijn
  • Mogelijk onnatuurlijke positie van het lichaamsdeel

 

Bij alle vier de kenmerken weet je vrijwel zeker dat het gaat om een gesloten botbreuk. Er kan echter ook sprake zijn van slechts een of enkele van de bovenstaande kenmerken van een gesloten botbreuk. In sommige gevallen is er zelfs helemaal niets waarneembaar. Bij een gesloten botbreuk in een arm of been zul je in veel gevallen een onnatuurlijke positie zien op de plek waar de breuk is opgetreden, bijvoorbeeld een rare knik of uitstulping. Een gebroken middenvoetsbeentje daarentegen is met het oog lang niet altijd waar te nemen.

Wat te doen bij een gesloten botbreuk?

Omdat een gesloten botbreuk niet altijd goed is waar te nemen, is voorzichtigheid geboden. Vermoed je dat er sprake is van een gesloten botbreuk, zorg dan voor een stabiele houding. Laat, als het mogelijk is, het slachtoffer een zo comfortabele houding aannemen. Dit voelt hij/zij zelf het beste aan. Stabiliseer het slachtoffer vervolgens in deze houding om beweging tot een minimum te beperken en schakel de hulpdiensten in.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.