Waarom niet koelen bij een botbreuk?

Een botbreuk kan verschrikkelijk veel pijn doen. Wanneer iemand pijn heeft, wil je de pijn natuurlijk verzachten. Dit kan betekenen dat je een botbreuk wilt koelen, in een poging om zo de pijn te verlichten. Dit is echter niet altijd een goed idee. Maar waarom moet je niet koelen bij een botbreuk? Het hangt van de situatie af. Wij leggen het uit in dit artikel. 

Waarom niet koelen bij een botbreuk?

Dat je intuïtie je vertelt om te koelen bij een botbreuk is helemaal niet gek. Koud water of een koele doek kan de pijn misschien wat verlichten en bovendien gevoelsmatig zwelling tegengaan. Toch is het onverstandig om te koelen bij een botbreuk. Maar waarom?

 

Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn. Weet je zeker dat het om een breuk gaat, koel dan dus niet. Kun je niet vaststellen of het een breuk betreft en wil je koelen in een poging om zwelling en pijn tegen te gaan, let dan goed op de reactie van het slachtoffer als hij/zij bij kennis is. Brengt het koelen verlichting, dan kan het geen kwaad. Ervaart het slachtoffer echter alleen nog maar meer pijn, dan dien je direct te stoppen met koelen.

 

Een tweede reden om niet te koelen bij een botbreuk, is omdat het in sommige gevallen simpelweg niet werkt. De pijn die wordt veroorzaakt is niet dezelfde pijn als bij een gewone zwelling. De zwelling die bij een botbreuk kan optreden, ontstaat namelijk door verscheuring van weke delen rondom het bot. Deze pijn is niet met koelen tegen te gaan.

Niet direct verkeerd of goed, maar let op signalen

Koelen bij een botbreuk is dus niet direct verkeerd of goed. Het kan verlichting brengen, maar het kan ook helemaal niets doen of zelfs averechts werken. Voorzichtig beginnen met koelen mag, maar luister altijd naar feedback van het slachtoffer. Is het slachtoffer niet bij bewustzijn, dan hoef je ook niet te koelen. Het belangrijkste bij een botbreuk is immobilisatie: zorgen dat het lichaamsdeel met de breuk niet beweegt. Verder zal het slachtoffer zelf vaak proberen om een houding aan te nemen die zo min mogelijk pijn oplevert.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou