Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Wanneer is valbeveiliging nodig?

 • Door Mark
 • 26 / 11 / 2020 0
Wanneer is valbeveiliging nodig?

Wanneer is valbeveiliging nodig? Vrijwel iedereen zal weten dat het dragen van valbeveiliging verplicht is wanneer er op hoogte wordt gewerkt. Maar wat is “werken op hoogte” precies?

Wanneer is valbeveiliging nodig? Vrijwel iedereen zal weten dat het dragen van valbeveiliging verplicht is wanneer er op hoogte wordt gewerkt. Maar wat is “werken op hoogte” precies? Wat als hoog wordt beschouwd, zal veel mensen wellicht verbazen. En zelfs wanneer er niet op hoogte wordt gewerkt, kan valbeveiliging nodig zijn. Deze blog legt uit hoe het zit.

Wanneer is valbeveiliging nodig? Vanaf een hoogte van 2,5 meter

“Werken op hoogte” is wettelijk vastgelegd als werken op een hoogte van 2,5 meter of hoger. Al vanaf 2,5 meter is een bij een val een verhoogd risico op ernstig of zelfs fataal letsel. 2,5 meter mag dan niet zo hoog voelen; statistieken laten zien dat valbeveiliging ook al op deze relatief geringe hoogte een groot verschil kan maken.

Worden er werkzaamheden uitgevoerd op 2,5 meter hoogte boven de grond, of boven het 0-platform, dan moet er valbeveiliging worden gedragen. Glazenwassers en mensen die werken op een hoogwerker zijn twee voorbeelden van werknemers die met valbeveiliging te maken krijgen.

Ook bij een verhoogd risico op een gevaarlijke val

In sommige gevallen is valbeveiliging ook nodig op geringere hoogte. Wanneer er sprake is van een verhoogd valrisico dient valbeveiliging altijd gedragen te worden. Hierbij kan men denken aan werken boven water of boven een weg. Zelfs als de werkhoogte lager is dan 2,5 meter, is het dragen van valbeveiliging nodig.

Is er sprake van verhoogd valgevaar, dan dient dit op te worden genomen in de RI&E. Omdat de RI&E eveneens verplicht dat preventie en maatregelen worden vastgelegd, wordt valbeveiliging hierin genoemd. Gebeurt dit niet, of dragen werknemers tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden geen valbeveiliging waar zij dit wel zouden moeten doen, dan zijn werkgever en werknemer in overtreding en hiervoor aansprakelijk.

In de webshop van ARBO winkel, alsmede in de fysieke winkel in Ede kan valbeveiliging worden aangeschaft.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );