Wat te doen bij pleisteruitslag?

Een pleister plakken lijkt zo eenvoudig. Het is vaak de snelste en makkelijkste oplossing bij een klein wondje. Pleister erop en klaar: een paar dagen later is de wond helemaal genezen. Zo gaat het helaas niet altijd. Mensen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van pleisteruitslag. Wat is pleisteruitslag precies en wat te doen bij pleisteruitslag? Je leest het in dit artikel.

Wat is pleisteruitslag?

Pleisteruitslag ontstaat als allergische reactie op een pleister. Het betreft een reactie op een van de bestanddelen van de pleister. Bijna altijd heeft het te maken met de lijm. Mensen kunnen echter ook voor andere bestanddelen allergisch zijn. Het vervelende is dat je dit van tevoren vaak niet weet. Pleisteruitslag kenmerkt zich zoals veel vormen van huiduitslag dit doen: het kan jeuken en irritatie geven en gaat vaak gepaard met rode bultjes, schilfering of rode vlekken op de huid. Bij het verwijderen van de pleister blijft er vaak een duidelijke aftekening hiervan in de huid zichtbaar.

 

De hevigheid van de uitslag kan verschillen. Sommige mensen krijgen vrijwel direct last, terwijl bij andere mensen de irritatie en uitslag pas na enkele dagen ontstaan.

Wat te doen bij pleisteruitslag?

Wat je bij pleisteruitslag het beste kunt doen, is afhankelijk van de mate waarin je last ervaart. Treedt de uitslag pas na een aantal dagen op, dan ben je waarschijnlijk niet zeer gevoelig voor de stof. Vaak volstaat het om de pleister dagelijks te wisselen en daarbij goed alle lijmresten van de huid te verwijderen.

 

Heb je in sterkere mate last van pleisteruitslag, dan kun je allereerst proberen om een ander merk pleisters te plakken. Wellicht wordt hier andere lijm voor gebruikt waar je niet op reageert.

 

Je kunt ook antihistaminica proberen. Jeuk ontstaat door de stof histamine. Antihistaminica kunnen de jeuk onderdrukken. Helemaal wanneer dit gebruikt wordt in combinatie met pleisters voor de gevoelige huid. Als alternatief voor een pleister kun je een vet gaasje en verband gebruiken.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.