Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Wat zit er in een poederblusser?

Wat zit er in een poederblusser?

Wat zit er in een poederblusser? Bluspoeder, uiteraard. Dat kun je uit de naam afleiden. Maar wat is dit voor poeder? Hoe werkt het en is het schadelijk? Wij vertellen je er alles over in deze blog.

Wat zit er in een poederblusser?

Een poederblusser bevat een brand blussend, zeer fijn poeder. Dit poeder heeft als eigenschap dat het de brand verstikt: het voorkomt zuurstoftoevoer. Omdat vuur zuurstof nodig heeft om te kunnen branden, zal het met behulp van het poeder doven. Belangrijk is dan wel dat je het poeder rechtstreeks op de brandhaard spuit, en niet op de vlammen.

Een poederblusser heeft doorgaans een van de volgende drie samenstellingen: Het poeder van een blusser bestaat uit een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat, een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat of uit natriumchloride.

Wat doet dit poeder en is het gevaarlijk?

Bluspoeder is ontzettend effectief. In de meeste gevallen is het blussend vermogen van een poederblusser hoger dan dat van een schuimblusser of CO2-blusser. Een poederblusser heeft wel drie nadelen met het oog op gevaar. Het eerste nadeel is dat het poeder niet koelt en er dus kans is op herontbranding. Het tweede nadeel is dat het poeder grote schade aan kan richten aan elektronische apparatuur. Elektrische branden kunnen er overigens wel veilig en effectief mee worden geblust.  Het derde nadeel is dat contact met huid of inademen een laxerend effect kan hebben. Een poederblusser is dan ook niet geschikt om personen mee te blussen.

In algemene zin geldt echter dat een poederblusser zeer effectief en ongevaarlijk is. Het poeder is bijvoorbeeld niet giftig, tenzij gebruikt in enorme hoeveelheden. Het poeder moet worden opgeruimd met een (industriële) stofzuiger omdat het zich niet laat verwijderen met water.

Poederblusser aanschaffen

Wil je een poederblusser aanschaffen? Hiermee haal je een uitstekende brandblusser in huis. Bestel ‘m eenvoudig online in de webshop van ARBO winkel.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );