Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Welke PBM mag ik gebruiken bij het elektrisch lassen?

Welke PBM mag ik gebruiken bij het elektrisch lassen?

Dat je tijdens het lassen PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) gebruikt, zal niemand verbazen. Je werkt immers met hoge temperaturen, gevaarlijk gereedschap en zeer fel licht. Bescherming is dus belangrijk.

Tegelijkertijd geldt dat de bescherming nooit de werkzaamheden moeilijk mag maken of mag hinderen. Welke PBM mag ik gebruiken bij elektrisch lassen is daarom een belangrijke en relevante vraag. In deze blog lees je het antwoord.

Welke PBM mag ik gebruiken bij elektrisch lassen? De kleding

Het eerste waar je op het gebied van bescherming aan denkt bij elektrisch lassen, is de kleding. Uiteraard moet je als lasser beschermende kleding dragen. Deze kleding moet voldoen aan richtlijnen die zijn vastgelegd in de EN-ISO 11611 norm. Kleding die aan deze norm voldoet beschermt de lasser tegen vonken, spatten, toevallig vlamcontact en UV-straling. De kleding is er in twee categorieën. Voor lichtere en zwaardere laswerkzaamheden. Elektrisch lassen kan in beide categorieën vallen, dus check van te voren goed welke van toepassing is.

Lasbrillen en laskappen/lasschermen

Vanzelfsprekend moeten de ogen tijdens het lassen goed beschermd worden. Welke PBM mag je gebruiken bij het elektrisch lassen om de ogen te beschermen? Dit zijn de juiste lasbrillen en laskappen/lasschermen. Schermen zijn bedoeld om de omgeving te beschermen. Welke van toepassing is voor jouw laswerkzaamheden, is afhankelijk van de eisen voor het afdekken van het gezicht. Soms is deels voldoende (lasbril) en soms is het nodig om het gehele gezicht af te dekken (laskap). De EN 175, EN 169 en EN 379 normen beschrijven aan welke eisen de PBM moeten voldoen.

Handschoenen en schoenen

Voor lashandschoenen en lasschoenen geldt dat deze voldoende bescherming moeten bieden om vonken te weerstaan. Er zijn dus niet alleen speciale lashandschoenen, maar ook speciale lasschoenen. De meeste werkschoenen zijn namelijk niet bestand tegen de hoge temperaturen van vonken die tijdens het lassen vrij kunnen komen.

Gehoor en luchtwegen beschermen

Naast de bovenstaande PBM mag je (of moet je zelfs in veel gevallen) gebruik maken van gehoorbescherming. Lees daar meer over in onze blog over gehoorbescherming. In ruimtes met onvoldoende ventilatie dien je tevens adembescherming te dragen.

Ben je op zoek naar goede PBM voor het elektrisch lassen? Bekijk dan de PBM in onze webshop.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );