Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Pleisters nodig?

Op zoek naar een pleister? Of ben je de weg kwijtgeraakt in de hoeveelheid soorten pleisters? Bij de Arbowinkel ben je aan het juiste adres. Wij hebben voor elke wond de juiste pleister en voor elke pleister een duidelijke omschrijving.

Filters

Op zoek naar een pleister? Of ben je de weg kwijtgeraakt in de hoeveelheid soorten pleisters? Bij de Arbowinkel ben je aan het juiste adres. Wij hebben voor elke wond de juiste pleister en voor elke pleister een duidelijke omschrijving.

Elk huishouden maakt gebruik van pleisters, dat maakt dat het handig is altijd een voorraad in huis of op het werk te hebben. Pleisters gebruik je voor de kleine alledaagse verwondingen.

Denk bijvoorbeeld aan een snijwond of schaafwond. Zodra de wond goed schoon is, ben je met een pleisterverband erop direct klaar.

Maar welke pleister gebruik je nu precies bij welke wond? Heb je daadwerkelijk meer pleisters nodig dan een simpel plakkertje? Wat is nu precies een pleister en waar gebruik je hem voor? Op deze pagina gaan we verder in op het gebruik en nut van een pleister.

Na het lezen van de tekst weet je precies welke pleisters handig zijn voor in de EHBO koffer en wanneer je ze moet gebruiken. Ook handig om te weten is dat alle pleisters in deze tekst ook in onze webwinkel en winkel in Ede te vinden zijn.

Wat is een pleister?

Een pleisterverband is een stukje zelfklevend tape met daarop een stukje katoen. Vaak is het tape gemaakt van een textiel met daarop een klevend materiaal.

Het stukje katoen is een vorm van verbandgaas. Dit gaas zorgt voor de opvang van het wondvocht of bloed. Om te voorkomen dat het broeiend warm wordt onder het wondkussentje, zitten er vaak gaatjes in de tape. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten pleisters op de markt.

Veel merken hangen mooie beloftes en grote verhalen aan hun pleister. Handig te weten is dat in principe alle pleisters bestaan uit een stukje tape met gaas is. Het wil wel eens zo zijn dat er extra kwaliteiten aan de pleister gegeven zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een waterafstotende pleister, pleisters met een extra lang tape, een leuk kinderplaatje of speciaal voor de foodindustrie; die high detectable zijn.

Dit zijn toegevoegde waardes voor het plakken en zeker voor de kinderen en voedselindustrie is een kleurtje handig. De pleister zelf blijft uiteindelijk niks anders dan dat stukje tape met katoen.

Welke soorten pleisters bestaan er?

Wij bij de Arbowinkel geloven in de basis van de pleister. Daarom verkopen we vier verschillende soorten pleisters. Met deze vier soorten pleisters ben je voorzien voor bijna alle wondverzorgingen die geen medische ingreep nodig hebben.
Hechtpleister

  • Wondpleister
  • Blaarpleister
  • Vingerpleister
  • Hechtpleister

Dit is een stuk elastische tape die gebruikt wordt om gaasverband of kompressen vast te zetten. Ook wordt deze tape gebruikt voor blaarpreventie.

Hechtpleisters heb je in verschillende soorten en maten, van normale textiel tape met kleefmateriaal tot scheurbare papierachtige tapes. Elke tape heeft zo zijn voor en nadelen, maar wij zelf vinden dat de hechtpleister gemaakt moet zijn van elastische textieltape.

Deze hebben namelijk het meeste kleef vermogen en houden daarom het verband op zijn plaats. Het laatste wat u namelijk wilt, is dat u na het schoonmaken en verbinden van de wond het kompres eraf ziet vallen. Dan kunt u weer opnieuw beginnen.

De hechtpleister is dus om iets vast te plakken. Verwar hem niet met zijn naamgenoot die een wond hecht. Deze bestaat ook uit een elastische tape maar wordt gebruikt om een wond te sluiten. Vaak gaat het hier dan om een schone rechte snee, die met een simpel plakstripje dicht geplakt wordt. Op die manier geneest de wond gesloten.

Wondpleister

De wondpleister is wat in de volksmond een pleister heet. Dit zijn kant en klare los verpakte pleisters of een wondpleister op een rol die op maat geknipt kan worden. De wondpleister wordt gebruikt voor kleine verwonding, zoals snij en schaafwonden.

Het doel van dit verband is, om het wondvocht en bloed op te vangen en de wond te beschermen tegen vuil van buitenaf. Er zijn verschillende soorten wondpleisters. In ons assortiment vind je waterafstotende, elastische, kinder, detectable en elastische pleisters.

De waterafstotende pleisters zijn geschikt om mee te douchen of te wassen. Het tape van deze pleisters zijn dan ook gemaakt met extra sterk kleefmateriaal. Het wondkussentje is gemaakt van niet verklevend materiaal waardoor deze niet vast komt te zitten in het wondje.

Detectable pleisters zijn speciaal ontwikkeld voor de foodindustrie. Ze zijn gemaakt volgens de laatste HEKA regels. De detectable pleister bestaat uit een ademend elastische textiel strip in een felblauwe kleur. Hierdoor zijn ze makkelijk zichtbaar als ze afvallen.

Wat ze ook makkelijk terug te vinden maakt, is het aluminium stripje dat onder het wondkussentje geplaatst is. Veiligheid en hygiëne in een pleister. Elastische pleisters zijn pleisters die mee strekken met je huid, dit zorgt voor een comfortabel draaggevoel.

Deze pleisters zijn ideaal op een gewricht zoals de elleboog. Zodra u uw arm buigt, blijft de pleister nog steeds op zijn plaats. Er wordt niet aan uw huid getrokken en het verbandje schuurt niet over de wond. Voor kinderen is een verwonding al vervelend genoeg en pleisters moeten plakken, maakt het vaak niet beter.

Door een vrolijke pleister te gebruiken, is vaak het leed snel vergeten. Voor wie niet vaak een pleisterverband nodig heeft maar wel voorbereid wilt zijn, hebben we een handige variatie set met verschillende maten in aparte verpakking in ons assortiment.

Blaarpleister

Een blarenpleister is speciaal voor de blaar ontwikkeld. Het is een pleister die zich als een tweede huid hecht aan je wond. Het zorgt ervoor dat het wondvocht opgenomen wordt door de Hydrocolloïde-deeltjes, deze deeltjes schermen vervolgens de wond af met een kussentje.

Hierdoor is de blaar beschermt tegen druk en vuil van buitenaf. Zodra de huid genezen is, laat de blarenpleister vanzelf los. Deze blarenpleisters zijn een makkelijk en veilige manier om je blaar zo snel mogelijk te laten genezen. De blaar luchten vertraagd de genezing en het doorprikken van een blaar wordt altijd afgeraden.

De kans op een besmetting door vuil is veel groter dan als je de blaar netjes afgedekt en dicht houdt.

Vingerpleister

Een vingerpleister is speciaal ontwikkeld voor de vinger. De handen en vooral de vingers gebruik je heel de dag en die beweging kan ervoor zorgen dat je pleisters er snel afvallen. Om dit te voorkomen is de vingerpleister bedacht.

Deze pleister is speciaal voor alle soorten wondjes op de vinger. Hij bestaat uit een lange elastische tape met aan één zijde van het kussentje, een langer stuk van het tape dan aan de andere zijde. Met het lange stuk tape kan je makkelijk de vinger omwinden.

Hierdoor heeft het verband extra fixatie en blijft dus langer zitten. Erg handig als je na het snijden verder wilt werken met je handen.

Geschiedenis van de pleister

Er bestaat nogal wat discussie over wie er precies het pleisterverband uitvond. De amerikanen geven de eer aan Earl Dickson. Hij zou voor zijn onhandige vrouw een makkelijk te gebruiken verband bedacht hebben. De Duitsers zeggen dat Hansaplast toch echt eerder was.

Meneer Dickson werkte voor Johnson & Johnson en die brachten zijn idee uiteindelijk op de markt. Of het een goed marketing verhaal is, of echt gebeurd is de vraag, maar schijnbaar was de vrouw van Dickson nogal onbeholpen in de keuken.

Ze zou zich met grote regelmaat snijden of branden. Hierop bedacht meneer Dickson een tape met een stukje katoen. Mevrouw Dickson kon zelf de grote van de tape bepalen en simpel af knippen en opplakken. Zo was de Band-aid geboren.

In eerste instantie nog met de hand gemaakt, maar vrij snel werden de Band-aid machinaal vervaardigd.
Even verder op in Duitsland was het bedrijf Hansaplast met een soortgelijke uitvinding bezig; de pleister.

Hier ging het om een stukje Leukoplast met verbandgaas. Leukoplast is niks anders dan een stukje zelfklevend tape en verbandgaas is gemaakt van katoen.

In de kern zijn beide uitvindingen dus hetzelfde. Wie nu precies eerder was is onduidelijk, wel is duidelijk dat beide merken ongeveer gelijktijdig met hun variant op de markt kwamen. De Band-aid is sinds 1920 en de Hansaplast sinds 1922 op de markt.

Hoe plak je een pleister?

Waar moet je op letten bij het plakken van een pleisterverband? Allereerst is het van belang je handen goed te wassen. Je handen was je met warm water en zeep.

Wrijf je handen in met vloeibaar zeep en zorg dat je ook tussen je vingers en onder je nagels goed in zeept. Vervolgens was je de boven en onderzijde van je handen en neem je in deze beweging je polsen mee. Na alles goed ingezeept te hebben spoel je het zeep af onder een warme kraan.

Als de handen schoon zijn ga je verder met het schoonmaken van de wond. Soms is het handig de wond even goed te laten bloeden. Let wel, het gaat hier om kleine wondjes. Bij een grote wond moet je altijd een arts om hulp vragen.

Als de wond schoon gebloed lijkt, maak je hem verder schoon. Dit doe je door hem met water schoon te spoelen. Na het schoonspoelen dep je de wond in met een ontsmettingsmiddel zoals Betadine of Dettol.

Pure alcohol is ook een optie, gebruik voor het deppen een schoon verbandgaasje of katoen bolletje. Vaak prikt het ontsmettingsmiddel wel eventjes, op de wond blazen lijkt dan te helpen. Nu is de wond klaar om verder verbonden te worden.

Er is een hardnekkig gerucht dat een wond het beste aan de open lucht gedroogd kan worden. Al zorgt ons lichaam voor een mooie korst, het is niet de snelste manier voor de genezing. De huid herstelt namelijk sneller in een licht vochtige omgeving.

Naast dat het sneller geneest, is de kans op een litteken ook kleiner met het juiste verband. Zoek daarom de juiste formaat en soort pleister en plak die op de wond. Gebruik je een wondpleister? Pak deze dan vast aan de beide zijden en trek zachtjes.

Hierdoor laat het bescherm papiertje in het midden los en kun je deze makkelijk verwijderen. Zorg er altijd voor dat je handen niet het wondkussentje raken. De per stuk verpakte wondpleisters zijn steriel, maar de wondpleisters van de rol zijn niet minder in gebruik.

Let er bij het plakken op dat je de pleisters niet te strak plakt. Afknelling van de huid of bijvoorbeeld vinger is niet bevorderlijk voor het genezingsproces. Al wat rest is een kus op het verband en het opruimen van de verbandtrommel. Je pleisters bewaar je het beste in een droge en schone ruimte.

Hoe verwijder ik een pleister?

Een pleisterverband verwijderen geeft vaak veel problemen. De een vindt het snel los trekken een oplossing en de ander is van het langzaam en vooral rustig los trekken.

Hoe je ook de pleisters wilt verwijderen het is altijd belangrijk te denken aan de hygiëne en de wond. Was voor het verwijderen van de pleisterverband altijd je handen met zeep en warm water. Zorg dat je dit grondig doet, want het zou zonde zijn als je viezigheid van je handen in de wond smeert.

Je beschermt het wondje natuurlijk niet voor niets. Na het wassen van je handen controleer je de pleister. Zit deze alleen vast aan het klevende deel van de tape of plakt het wondkussentje ook vast aan de wond? Als het wondkussentje vast zit aan de wond is het verstandig de pleister vochtig te maken.

Een uitstekend moment om een bad te nemen bijvoorbeeld. Het warme water maakt de korst zacht en daardoor laat het vaak los. Ook het kleef gedeelte van de pleisters wordt minder sterk.

Zit alleen de tape vast? Dan zijn er andere manieren om de pleister los te krijgen. Je kan bijvoorbeeld olie op het tape gedeelte smeren. Dit kan elk soort olie zijn, van olijf tot babyolie in principe werkt elk soort.

De olie helpt met het verminderen van de kleefkracht van de tape waardoor het klevende tape makkelijker los laat. Lijmresten na het verwijderen van de pleisterverband kan je ook verwijderen met olie. Men raadt ook aan om dit met alcohol of nagellak remover te doen.

Beide zijn een optie, maar kijk uit met het goedje bij de wond. Een genezende wond wordt niet geholpen als er nagellakremover in komt. Baby olie is veel vriendelijker voor de huid en wond en helpt ook goed. Het verwijderen van de pleister, kan soms de opperhuid beschadigen en of haartjes mee trekken. Beide wordt gevoeld bij het lostrekken van de pleister.

Zelf doen of een arts om hulp vragen?

Het is zeker niet verstandig om koste wat het kost een wond zelf te verzorgen. Huis tuin en keuken verwondingen kan je zeker zelf behandelen. Maar bij twijfel moet je altijd een arts inschakelen.

Bij de volgende verwondingen is het ook zeer belangrijk naar een huisarts of de spoedeisende hulp te gaan. Als de wond rood omrand is of een dikke rand is het tijd om naar de huisarts te gaan.

Komt er pus uit de wond of ruikt hij sterk dan moet je de wond zeker na laten kijken.

Krijg je koorts of rode strepen rondom de wond ga dan snel naar de spoedeisende hulp. Ga bij een grote wond of extreem bloedende wond ook niet zelf aan de slag.

Hoewel een beetje bloeden kan helpen bij het schoonmaken van de wond, is extreem bloeden niet wenselijk. Het is ook niet handig lang te blijven lopen met een diepe splinter of ontstoken blaar. Een beet van een hond of ander beest is ook altijd slim om na te laten kijken. Het zou kunnen dat je naast hechtingen ook een tetanusprik nodig hebt.


Kortom vraag bij twijfel altijd een medisch specialist om hulp. Beter een keer teveel gevraagd dan te weinig.

Pleister roulette

Er zijn dus heel veel pleisters dat is nu wel duidelijk. Maar er zijn er vier om te onthouden voor het pleisters kopen. De hechtpleister voor het vastmaken van je verband.

De wondpleister voor je huis tuin en keuken verwondingen. De vingerpleister natuurlijk speciaal voor je vinger en de blaarpleister specifiek voor je blaar.

Alle pleisters zijn gemakkelijk en snel te bestellen via arbowinkel.nl of in onze fysieke winkel in Ede.


Voor zowel het kantoor, de werkplaats of thuis kan een goed gevulde EHBO doos met pleisters zeker geen kwaad. Voor elke wond de juiste pleisters kopen is dus wel zo handig. Het enige wat wij niet kunnen leveren is de kus om de pijn weg te toveren. Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company