Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Hoeveel rookmelders zijn nodig?

 • Door Mark
 • 22 / 01 / 2021 0
Hoeveel rookmelders zijn nodig?

Rookmelders spelen een cruciale rol in brandbestrijding. Dankzij rookmelders kunnen branden vaak eerder worden ontdekt. Ze kunnen zelfs levens redden.

Dat blijkt wel uit thuisgebruik: rookmelders kunnen mensen waarschuwen voor een brand die uitbreekt terwijl zij liggen te slapen. In lang niet alle gevallen is een enkele rookmelder genoeg. Hoeveel rookmelders zijn nodig? Wij leggen je uit hoe je dit bepaalt.

Hoeveel rookmelders zijn nodig? Dit is afhankelijk van het pand en de risico’s

Hoeveel rookmelders zijn nodig? Dat hangt af van hoe en waar deze worden gebruikt. Om te beginnen met thuisgebruik. In veel huizen hangt een enkele rookmelder. Soms is dit voldoende, soms niet. De rookmelder dient in elk geval op een centrale en hoge plek te worden geplaatst. Dit omdat rook opstijgt. Denk bijvoorbeeld aan een plaatsing in een trapopgang.

Het is echter, afhankelijk van de bouw van de woning, aan te raden om op elke verdieping een rookmelder te plaatsen. Denk bijvoorbeeld ook aan de zolderverdieping. Rook stijgt op. Rookmelders meten het aantal rookdeeltjes in de lucht. Wanneer er brand uitbreekt op de zolderverdieping en er slechts een rookmelder op de eerste etage hangt, zal de brand waarschijnlijk te laat door de rookmelder opgemerkt worden.

Ook in bedrijven geldt dat rookmelders hoog op centrale plekken geplaatst dienen te worden. De aanbeveling is om in elke door gangen of deuren van elkaar gescheiden ruimte individuele rookmelders te plaatsen. Ook op alle verdiepingen. In ruimtes waar sprake is van verhoogd brandgevaar dienen rookmelders te hangen.

Denk ook aan andere melders

Rookmelders detecteren rook. Hoewel dit een goede en betrouwbare indicator is van brand, kunnen rookmelders niet in alle situaties waarschuwen. Het is het overwegen waard om ook een hittemeter, koolstofmonoxidemeter en/of gasmeter te installeren voor een complete beveiliging.

Koop je meters online

Wil je een rookmelder of ander type melder aanschaffen? Kijk dan snel in de webshop van ARBO winkel en bestel het door jou gewenste exemplaar.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );