Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Veiligheidspictogrammen en veiligheidssymbolen

In situaties waarin veiligheid mogelijk in het geding komt, is het van groot belang om hier goed voor te waarschuwen. Veiligheidspictogrammen zijn de optimale manier om dit te doen. Dit zijn veiligheidsstickers met veiligheidssymbolen die waarschuwen.

Filters

Inleiding

Veiligheid is essentieel in elke omgeving, en het communiceren van veiligheidsinformatie op een duidelijke en beknopte manier is cruciaal. Dit is waar veiligheidspictogrammen hun rol spelen. Ze zijn visuele representaties van belangrijke informatie, ontworpen om ongelukken te voorkomen en een veilige navigatie door verschillende ruimtes te garanderen.

Het Belang van Duidelijke Pictogrammen

Het effectief communiceren van veiligheidsprocedures en -waarschuwingen gaat verder dan eenvoudige tekens. De berichten moeten snel en eenvoudig te begrijpen zijn om voor alle betrokkenen de maximale veiligheid te waarborgen. Immers, in noodsituaties is er vaak weinig tijd om te reageren, en duidelijke, begrijpelijke signalen kunnen letterlijk levens redden.

Wetgeving en Normen

Zoals eerder vermeld, zijn veiligheidspictogrammen niet alleen een goed idee; ze zijn in veel gevallen wettelijk verplicht. Standaarden zoals ISO 7010 reguleren de vormgeving en het gebruik van veiligheidspictogrammen om een uniform begrip en herkenning op internationaal niveau te waarborgen. Door te voldoen aan deze normen zorgen organisaties ervoor dat hun pictogrammen in verschillende regio's en culturen worden begrepen.

Types van Veiligheidspictogrammen

Onder de vele veiligheidspictogrammen zijn er verschillende categorieën die elk hun eigen specifieke boodschap overbrengen:

Gebodspictogrammen

Deze pictogrammen geven een specifieke actie aan die moet worden uitgevoerd. Denk hierbij aan pictogrammen die aangeven dat het verplicht is een veiligheidshelm te dragen of veiligheidsschoenen te gebruiken.

Eerste Hulp Pictogrammen

Als er iets misgaat, zijn dit de pictogrammen die je wilt zien. Ze geven locaties aan van eerste hulpmiddelen, zoals verbanddozen of AED's.

Brandpreventie Pictogrammen

Deze categorie focust op brandveiligheid en bevat symbolen voor brandblussers, branddekens en andere brandbestrijdingsmiddelen.

Waarschuwingspictogrammen

Deze pictogrammen waarschuwen voor mogelijke gevaren, zoals elektriciteit, chemische stoffen of vallende objecten.

Verbodspictogrammen

Zoals de naam al aangeeft, geven deze pictogrammen een verbod aan. Het kan bijvoorbeeld gaan om een rookverbod of een verbod op het gebruik van mobiele telefoons.

GHS Symbolen

GHS staat voor Globally Harmonized System en heeft betrekking op de classificatie en etikettering van chemicaliën. Deze symbolen waarschuwen voor chemische gevaren, van brandbare stoffen tot giftige chemicaliën.

De Toepassing van Veiligheidspictogrammen

Het correct plaatsen van veiligheidspictogrammen is bijna net zo belangrijk als het kiezen van het juiste pictogram. Een brandblusserpictogram is bijvoorbeeld nutteloos als het niet duidelijk zichtbaar is tijdens een brand. Pictogrammen moeten op ooghoogte worden geplaatst, vrij zijn van obstakels en verlichting moet ervoor zorgen dat ze ook in het donker zichtbaar zijn.

Het Ontwerp van Effectieve Pictogrammen

Een effectief pictogram is simpel, duidelijk en direct herkenbaar. Het moet onmiddellijk een boodschap overbrengen zonder ruimte voor interpretatie. Kleurgebruik, vorm en grootte spelen allemaal een rol bij het garanderen van de effectiviteit van een pictogram.

Conclusie

Veiligheidspictogrammen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer en in openbare ruimtes. Ze bieden een snelle en duidelijke communicatie over mogelijke gevaren en de te nemen acties. Door te voldoen aan internationale normen en richtlijnen kunnen we ervoor zorgen dat deze pictogrammen overal ter wereld begrepen worden.

FAQ

 • Wat betekent ISO 7010?Dit is een internationale norm voor veiligheidssymbolen en -pictogrammen om een consistent begrip en herkenning wereldwijd te waarborgen.

 • Wat is het verschil tussen een waarschuwingspictogram en een verbodspictogram?Een waarschuwingspictogram wijst op een mogelijk gevaar, terwijl een verbodspictogram een specifieke actie verbiedt.

 • Waar moet ik veiligheidspictogrammen plaatsen?Pictogrammen moeten op duidelijk zichtbare plaatsen worden aangebracht, bij voorkeur op ooghoogte en dicht bij het bijbehorende gevaar of actiepunt.

 • Hoe groot moeten veiligheidspictogrammen zijn?De grootte varieert afhankelijk van de locatie en het beoogde publiek, maar ze moeten altijd groot genoeg zijn om duidelijk en vanaf een afstand zichtbaar te zijn.

 • Zijn er kleurcodes voor verschillende soorten pictogrammen?Ja, verschillende kleuren hebben vaak specifieke betekenissen. Bijvoorbeeld: rood wordt vaak gebruikt voor verboden en brandbestrijding, terwijl groen informatie geeft over eerste hulp en nooduitgangen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company