Terug

Advent bij ARBO centrum! Klik hier voor meer informatie en pak dagelijks een mooie deal!

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Brandblussers

Groot assortiment brandblussers, gemakkelijk kopen bij ARBO centrum. Alle brandblussers worden geleverd inclusief ophangbeugel. Twijfel je over welke blusser je nodig hebt? Zie onze brandblusser keuzehulp

Filters

Waar op letten bij het kopen van een brandblusser?

“Er is brand!” De noodkreet die je uiteraard maar liever niet wilt horen. Helaas kunnen we er maar zo mee in aanraking komen. Dit kan een kleine brand zijn, zoals thuis bij een vlam in de pan, maar dit kan ineens ook een levensgevaarlijke brand zijn. Beelden van branden in allerlei panden of auto's bijvoorbeeld, staan hierbij veelal direct op ons netvlies.

Er dient dan ook gedacht te worden aan de factor veiligheid en daarbij dienen de juiste brandpreventie middelen voorhanden te zijn bij een beginnende en/of uitbrekende brand. De brandblusser is een van de meest praktische varianten bij vuurbestrijding. Beleidsmakers verplichten brandblussers dan ook op steeds meer locaties.  

Brandblussers en brandklassen

Er is brand uitgebroken, wat moet je doen? Ga eerst na of het een kleine of grote brand is. Als het een kleine brand is, kan direct blussen volstaan. Als de brand groot is, is het als eerste belangrijk om de mensen die in gevaar zijn in veiligheid te brengen. De BHV’ers binnen een organisatie doen de check die zij geleerd hebben en zorgen dus dat er niks vergeten worden. Ondertussen moet de brandweer al zijn gebeld.

Ga bij een kleine brand die blusbaar is, zonder hulp van de brandweer, na welk object er in de brand staat. Dit is uiterst belangrijk omdat verschillende soort branden op verschillende manieren geblust moeten worden. Hierom zijn er binnen de EU verschillende brand categorieën afgesproken die het identificeren en daarmee ook bestrijden van een brand makkelijker en daarmee ook veiliger maakt. Aan de hand van zes categorieën, zogenoemde brandklassen (A-F) worden brandende stoffen ingedeeld om een inzichtelijk beeld te krijgen van verscheidene branden.

Tip: gebruik de online keuzehulp brandblussers (via deze link) voor de meest geschikte brandblusser. Of bekijk deze video voor meer informatie over de diverse brandklassen.

Van deze zes categorieën hebben we er in Nederland één afgehaald en zo worden onze branden en daarmee onze brandblussers ingedeeld in vijf brandklassen. Deze klassen lopen via een klassering van A tot F. De A, de hoogste letter, staat voor de minst ontvlambare stoffen en F staat voor de meest inflammatoire stoffen.

De ontvlambaarheid van deze stoffen hangt af van verschillende aspecten: rookontwikkeling, snelheid van temperatuurstijgingen en de duur van de tijd dat de stof brandt. Doordat elke stof anders handelt in een brand, heeft ook elke stof een andere blusmethode. De stof waarmee geblust moeten worden kan dan ook verschillen tussen meerdere stoffen. Daarom heeft elke brandblusser een andere klasserings letter, welke aangeeft voor welk soort brand deze brandblusser geschikt is en voor welke hij absoluut niet gebruikt mag worden. Denk maar eens aan een vlam in de pan. Het lijkt logisch om vuur met water te blussen, maar omdat de olie in de fik staat zul je een enorme steekvlam krijgen op het moment dat je dat blust met water.

Probeer dus altijd zo snel mogelijk te ontdekken wat er in de brand staat. Hiermee voorkom je ongelukken en zorg je dat de brand op de goede manier geblust wordt. Dit zodat deze niet nog verder om zich heen grijpt. Van A tot F lopen we de brandklassen door en kijken we welke stoffen en branden bij deze klasse behoren. In ons blog over brandklassen en blusmiddelen en in ons blog over de juiste brandblusser thuis lees je desgewenst meer hierover.  

Hoe gebruik je een brandblusser?

Als er brand is uitgebroken is het belangrijk om gelijk te signaleren waar de dichtstbijzijnde brandblusser hangt. Als je deze hebt gevonden haal je hem van de muur of grond en loopt richting de brand. Pas als je bij de brand bent trek je de borgpen, de veiligheidspin, uit de blusser. Hierdoor komt de blusser op scherp te staan en kan er geblust worden. Deze borgpen zit bovenop de brandblusser in het blus mechanisme. Als dit is gebeurd zorg je ervoor dat je de blusser aan het uiteinde van de slang vastpakt en je richt hem op de brand. Pas dan druk je, op gepaste afstand van de brand, de knijper in en kan er geblust worden. Het blus mechanisme van elke blusser bestaat uit deze drie stappen. Deze staan ook voorop elke blusser met plaatjes aangegeven. Op deze manier weet je altijd dat je op een veilige en verantwoordelijke manier omgaat met de brand en de brandblusser. 

                                           

Bron: ARBO centrum

 

Brandblussers en wetgeving

Er gelden volgens de wet verschillende regels met betrekking tot de Brandhaspel, draagbare brandblusser en een verrijdbare brandblusser. We zoomen hier even in op de regels omtrent de draagbare brandblusser, omdat onze inventaris louter bestaat uit draagbare brandblussers. De regels qua onderhoud en controle staan beschreven volgens de NEN, de Nederlandse Norm.

Deze organisatie stelt samen met verzekeraars regels op die zorgen voor een veilig product dat altijd in staat is om zijn werk naar behoren uit te voeren. De norm stelt ten eerste dat brandblusser gecontroleerd moeten worden op de werking. De hele werking moet gecontroleerd worden door de brandblusser even in gebruik te nemen.

Daarnaast geldt voor brandblussers dat er op verschillende momenten (vijf of tien jaar, verschilt per blusser) een grondige check moet komen. Het kan zijn dat de brandblusser niet naar behoren werkt en dat moet deze ingeleverd worden. De afschrijfdatum van de blussers is twintig jaar naar productie. Dan mag deze niet meer gebruikt worden. Als dit wel gebeurd is dat een overtreding van de Nederlandse Norm en kan de verzekeraar weigeren om te verzekeren bij eventuele schade. Zorg dat de frequente controle van de brandblussers in acht wordt genomen zodat je er zeker van kan zijn dat de brandbeveiliging op en top is.

Brandblussers kopen via ARBO centrum

Wil je een brandblusser kopen? In deze webshop zijn ze allemaal geschikt voor een bepaald soort brandklasse (zie paragraaf hierboven). Op deze manier kunnen we op alle fronten helpen met het vinden van de juiste brandblusser voor uw situaties. Een type A brandblusser is eigenlijk voor iedereen handig en dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een brandslanghaspel of een klein waterblussertje.

Daarnaast moet je kijken naar de voorschriften die gelden voor het bedrijf waar je werkt en de materialen waarmee je werkt. Hierdoor kan je een inzicht krijgen in welke brandblussers nodig zijn voor jouw situatie. Als we dan even gaan kijken naar onze inventaris zien we diverse modellen die allemaal  zijn goedgekeurd volgens de EN-3 voorschriften en zijn dus veilige, geteste brandblussers. Bij ons weet je dus dat je een brandblusser van topkwaliteit krijgt. De verschillen tussen de verschillende brandblussers kunnen erg belangrijk zijn, dus nemen we je even mee:

  • Een gevarieerd aanbod schuimblussers die inzetbaar zijn voor brandklasse A en B. Dit zijn de standaard schuimblussers die eigenlijk iedereen wel op de zaak zou moeten hebben. Deze AB schuimblussers komen bij ons in de gangbare twee, zes en negen liter modellen.  Verder hebben wij ook de ABF schuimblussers, ook wel de vetbrandblusser genoemd. Deze komt ook in dezelfde inhoudsmaten en kan dus ook voor thuis een handige aanschaf zijn.

    Verder zijn er de zogenoemde vorstvrije blussers, welke geschikt zijn voor temperaturen tot wel -30 graden Celcius. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld koelcellen dit de perfecte uitkomst zijn. Ook de vorstvrije blusser is een ABF blusser, dus geschikt voor vetbranden. Verder hebben we nog een eco model (AB) van zes liter. Deze zorgt voor minder beschadiging aan de natuur bij het gebruik. Als laatste hebben we een zes en een negen liter ULTRApower blusser, welke door hun hoge druk extra krachtig blust (AB). Voor gebruik in de auto of voor thuis aan de wand hebben we een heel compacte sprayblusser.

  • De poederblussers. Deze komt in vijf verschillende modellen lopend van een liter tot twaalf liter. Deze poederblussers zijn allemaal geschikt voor ABC branden. Daarmee zijn ze dus de uitgelezen blussers voor branden met gassen. Alle poederblussers zijn bestendig tot -30 graden celsius en kunnen daarmee in koude omstandigheden goed gebruikt worden. Meer aandachtpunten bij de poederblusser lees je in dit blog

  • De CO2 blusser, de welbekende blusser met de zwarte expansiekoker aan het uiteinde. Deze blussers kunnen gebruikt worden voor vloeistofbranden (klasse B) en ook voor de reeds afgeschafte ‘elektricteitsbranden’ (klasse E). Je ziet ze vaak hangen bij hoogspanningsmasten. De zwarte expansiekoker mag je nooit vastpakken, omdat de CO2 dat eruit komt tot wel -80 graden celsius gekoeld is. Bij deze temperatuur kunnen er brandwonden ontstaan op de hand. Deze blusser dient dus altijd vastgepakt te worden bij het handvat. Doordat er CO2 op de brand wordt gespoten, kan er geen zuurstof bij de brand komen en op die manier probeer je een brand te blussen. De schade die het aanricht is dus miniem. Wel kan de brand weer oplaaien op het moment dat je stopt met de toevoer van CO2. Wij verkopen de CO2 blusser in een twee en vijf liter versie. Meer hierover lees je in het blog over de CO2 blusser.

Via een uitgekiend assortiment brandblussers is gekeken naar de brandblussers inzet in de praktijk. Op het moment suprême is het niet handig als we nog door allemaal gebruiksaanwijzingen op internet moeten spitten. Daarom volgt hier een "spoedcursus" omgaan met de brandblusser.

Andere brandblusmiddelen

De brandblusser is het meest essentiële middel om een brand in bedwang te houden en uiteindelijk te kunnen blussen. Toch zijn er ook andere middelen die kunnen helpen bij het bestrijden van een brand. Deze zijn bij ons ook te koop. Wat dacht je bijvoorbeeld van het belang van goede rookmelders. Deze zijn bij wet verplicht en dus ook essentieel bij het detecteren van een brand en het adequaat kunnen ingrijpen in een noodsituatie. Door in elke ruimte een rookmelder te hebben kan je binnen vijftien minuten de brand detecteren en melden aan de brandweer. Het is verplicht om rookmelders te hebben. Verder verkopen we ook blusdekens, welke goed van pas kunnen komen om de zuurstoftoevoer van een brand af te sluiten. Als een brand geen zuurstof krijgt gaat deze namelijk vanzelf uit.

En als laatste verkopen we vluchtladders in verschillende afmetingen, welke essentieel kunnen blijken in noodsituaties. Doordat een brand op meerdere punten kan uitbreken is er de kans dat de daarvoor bestemde vluchtroute afgesloten is door een vlammenzee. Als dit het geval is moet je je gezegend voelen als er meerdere vluchtladders aanwezig zijn die de uitgang via bijvoorbeeld ramen mogelijk maakt. Vluchtladders beginnen bij vijf meter en de grootste die wij verkopen is twintig meter. Genoeg verschil in afmetingen zodat verschillende plekken voorzien kunnen worden van een extra veiligheidsroute. De kans dat je veel van deze producten nodig hebt is klein, maar zoals het zo mooi in het engels gezegd wordt: better safe than sorry.

ARBO centrum

Bij ARBO centrum hebben we een groot assortiment aan spullen die de brandveiligheid kunnen garanderen. Hierdoor zorgen wij dat er voor iedereen de juiste producten aanwezig zijn die bij hun situatie passen. Denk aan de brandblussers met de verschillende brandklassen. Voor elk bedrijf of elke ruimte gelden andere richtlijnen als het aankomt op grootte, aantal personeel etc. Wij bieden je in de webshop een ruim assortiment dat aansluit op ieders wens.

Mocht je er niet uitkomen, dan kan je natuurlijk altijd de klantenservice benaderen die je verder helpt op de zoektocht naar de juiste spullen. Mocht dat nog niet bevredigend genoeg zijn, dan nodigen we je van harte uit op onze zaak in Ede, waar topadviseurs klaarstaan om je te adviseren over elk product. Op deze manier zorgen we voor de beste ervaring en de meest tevreden klant. Zijn de brandblussers toe aan een jaarlijkse check, dan komen wij gerust bij je langs! Wij zorgen ervoor dat ze gecheckt worden volgens de juiste richtlijnen. Zo kan je bij ARBO centrum de gehele brandveiligheid van je organisatie  van top tot teen laten regelen. Op deze manier ben je altijd voorbereid op elke situatie!

Meer dan alleen brandblusser voor de brandveiligheid

Elke organisatie dient zich op een zo goed mogelijke wijze voor te bereiden op elke mogelijke situatie en dus ook op een eventuele brand. Wij kunnen je helpen met een brandveilige omgeving: bekijk onze advies pagina voor meer informatie. Als we een paar items alvast uitlichten, dan zien we dat het van groot belang is dat de vluchtroute(s) in orde zijn. Verder zijn er regels omtrent het ontdekken van een brand door middel van rookmelders

Controle van Brandblussers

De hierboven beschreven jaarlijkse controle is verplicht, maar vrij lastig uit te voeren op het moment dat je geen professional bent of dagelijks met brandblusser om gaat. Bij het ARBO centrum kan je de  brandblusser laten keuren. Ongeacht het merk kijkt een professional naar de brandblusser, keurt deze op de manier beschreven volgens de Nederlandse Norm en voorziet deze van een rapport en een keuring. 

Meer over brandklassen en blusmiddelen


Brandblusser voor brandklasse A: Vaste stoffen

De eerste brandklasse is die van de vaste stoffen. Stoffen als hout en textiel vallen onder deze brandklasse en zijn dus relatief ongevaarlijk als het gaat om de verspreiding, de ontvlambaarheid en de effectiviteit van het blussen. Deze klasse is weer onderverdeeld in twee subcategorieën: A1 en A2. Met A1 worden de stoffen aangegeven. A1 is een stof die geen enkele bijdrage levert aan het verder verspreiden van de brand omdat deze stof zelf praktisch onbrandbaar is.

A2 materialen zijn stoffen die wel degelijk brandbaar zijn, maar nog steeds maar een kleine bijdrage leveren aan verspreiding van vuur, omdat ze totaal niet licht ontvlambaar zijn. Denk maar een aan hout in de open haard. Het grote blok hout, of het nou droog is of niet, gaat niet in een keer aan. Door middel van kleine houtjes en kranten moet je de grote blokken hout aan zien te krijgen. Hout is dus redelijk moeilijk brandbaar en wordt daarom geschaard binnen de A-klasse. Deze branden kunnen geblust worden met de gewone water- en schuimblusser. ABF schuim en ABC poeder zijn uitstekend geschikt om de branden te blussen. Dus ook de brandslanghaspel waar gewoon drinkwater uit komt kan gebruikt worden bij het uitbreken van deze branden. 

Brandblusser voor brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen

De tweede klasse is die van de vloeibare stoffen. Binnen deze klasse vallen bijvoorbeeld de benzine, olie en andere soorten vet. Dit zijn vloeibare stoffen die brandbaar zijn, maar weinig bijdragen aan de verspreiding en het groeien van een brand. Belangrijk om aan te merken is dat het dus wel brandbaar is, maar dat het met de verbranding van deze stof ook vaak stopt. Water werkt op deze stoffen niet goed. Er zijn dus voor deze vloeistoffen andere manieren om een brand te blussen. ABF schuim is bijvoorbeeld goed om deze branden te blussen, maar ABC poeder en CO2 kunnen gebruikt worden in deze situaties. 

Brandblusser voor brandklasse C: Gassen

De derde klasse is die van de verschillende soorten gassen. Bij gassen moet je denken aan bijvoorbeeld aardgas, butaan en propaan. Het bekende verhaal - of het waar is, is een tweede - van een koeienscheet (methaan) welke een stal in de brand heeft gezet doordat deze ontvlamde.

Het kan heel goed dat er een andere reden is geweest, maar het geeft wel aan dat gassen als methaan en butaan redelijk ontvlambaar zijn. Zorg dat voordat er geblust wordt eerst de toevoer van het gas naar het vuur gesloten wordt. Dit is een essentieel punt om een dergelijke brand te blussen. Als je dan aan het blussen slaat is het het best om dit te doen met een poederblusser. Dit kan je doen met ABC of BC poeder. Dit beide is geschikt om deze brand efficiënt onder controle te krijgen. 

Brandblusser voor brandklasse D: Brandbare metalen

De vierde klasse bestaat uit de metalen die bij hoge temperatuur gaan gloeien. Bij deze metalen hebben we het over aluminium, magnesium, natrium of metaal. Dit zijn allemaal materialen die bij erg heet kunnen worden en dan een erg gevaarlijke en hete gloed afgeven.

Daardoor kan het erg makkelijk een brand inluiden en aanhouden. Er zijn speciale brandblussers voor deze gloeiende metalen en die noemen we ook wel een metaalbrandblusser. Dit zijn speciale D poederblussers die speciaal bedoeld zijn voor deze branden. Let dus goed op met het gebruik van de goede blussers voor deze metalen op het gewenste effect te bereiken. 

Brandblusser voor brandklasse E: Elektrische branden (geen klasse meer in Nederland)

De vijfde klasse is de elektriciteitsbrand, maar deze is te komen vervallen in Nederland. Dit komt doordat elektriciteit wel de oorzaak van een brand kan zijn doordat het bijvoorbeeld de apparatuur in brand zet. De brand kan alleen nooit de elektriciteit zelf zijn. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting waarbij de elektriciteit het plastic van de spelcomputer in de brand zet.

Het hangt ervan af wat de elektriciteit in brand heeft gezet. Op het moment dat je deze brand detecteert, kijk dan goed wat er in de brand staat en ga volgens de andere klassen na met welke brand je van doen hebt. Zorg wel altijd eerst de toevoer van elektriciteit is afgesloten voordat je begint met blussen

Brandblusser voor brandklasse F: Vetten

De zesde en laatste klasse bestaat uit verschillende soorten vetten. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld frituurolie en bakolie. Fikkende olie is erg gevaarlijk en kan in combinatie met water een enorme steekvlam geven die levensgevaarlijk is. Er moet dus bedacht worden omgesprongen met een dergelijke brand. Brandende vetten moeten altijd geblust worden met een vetbrandblusser of met ABF sproeischuim. Doordat het erg brandbaar is en erg makkelijk aansteekt is het belangrijk dat er geen hitte meer bij komt en dat de bron van het vuur zo ver mogelijk wegblijft van andere materialen. Bij de brand in deze klasse moet de brand altijd meer dan 5 liter vloeistof inhouden.

Zoals je ziet zijn er diverse soorten branden die allemaal een andere mate van ontvlambaarheid hebben. Doordat sommige materialen eigenlijk moeilijk uit zichzelf branden, zijn deze vaak makkelijker onder controle te krijgen en te blussen. En toch zie je dat als het echt fout zit met een klasse A brand, zeg een brand in een huis, dan kan het ook echt flink fout gaan als het vuur gevoed blijft worden met nieuwe materialen die het kan opslokken.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company