Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Noodverlichting

Noodverlichting is verlichting die in werking treedt tijdens een noodsituatie. Vooral in situaties waarin de reguliere verlichting uitvalt. Dat kan gebeuren tijdens een calamiteit, maar ook “gewoon” bij een stroomstoring.

Filters

Noodverlichting: het is een voorbeeld van belangrijke veiligheidsvoorzieningen waar je misschien niet direct bij stil staat. Niet alleen belangrijk, trouwens: ook verplicht. Noodverlichting is een vorm van veiligheid die je vaak pas opmerkt op het moment dat je deze nodig hebt. Wanneer deze ontbreekt, zorgt dit voor een zeer gevaarlijke situatie.

Wanneer is veiligheid écht goed geregeld? Wanneer er met alle scenario’s rekening is gehouden. Alleen dan kan onder alle omstandigheden goede veiligheid worden gewaarborgd. Op het oog is veiligheid al snel in orde. Toch komt het te vaak voor dat noodverlichting niet of onvoldoende is aangebracht, of dat deze niet werkt. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar ook strafbaar. Het kan je op boetes komen te staan. Als verantwoordelijke voor een pand, wil je toch gewoon altijd optimale veiligheid bieden?

Kijk maar eens om je heen als je ergens bent. Je ziet waarschijnlijk borden die vluchtroutes aangeven, er is aangegeven waar de nooduitgangen zich bevinden. Je ziet brandblussers, een ontruimingsplattegrond en misschien zelfs EHBO koffers of een AED. Veilig? Absoluut. Maar wat gebeurt er wanneer er een calamiteit plaatsvindt waarbij bijvoorbeeld de stroom uitvalt? Op plekken waar het dan direct donker wordt, is dit levensgevaarlijk. Zichtbaarheid is een basisvereiste voor veiligheid. Alles kan nog zo goed geregeld zijn: wanneer je niet kunt zien waar je naartoe moet, is veiligheid niet goed gewaarborgd.

Wat is noodverlichting precies?

Noodverlichting is verlichting die in werking treedt tijdens een noodsituatie. Vooral in situaties waarin de reguliere verlichting uitvalt. Dat kan gebeuren tijdens een calamiteit, maar ook “gewoon” bij een stroomstoring. Je wilt onder alle omstandigheden aanwezigen duidelijk maken waar zij naartoe moeten. Zonder noodverlichting is dit moeilijk en vaak onmogelijk.

Noodverlichting is geen vervanging van de reguliere verlichting. Het zijn ook geen normale lampen. Het is verlichting die duidelijk maakt waar je belangrijke plekken of voorzieningen vindt. Denk aan verlichte borden die aangeven hoe de vluchtroute loopt, verlichting die duidelijk maakt waar nooduitgangen zijn of verlichting die de locatie van EHBO middelen aangeeft.

Hoe werkt noodverlichting?

Noodverlichting is niet (alleen) aangesloten op het reguliere stroomnet. Dat zou namelijk betekenen dat de verlichting niet kan branden wanneer de stroom is uitgevallen. Terwijl noodverlichting juist dan moet branden.

Noodverlichting is voorzien van een eigen batterij of accu die ervoor zorgt dat de verlichting kan blijven branden als de stroom is uitgevallen. Sommige noodverlichting brandt altijd, maar blijft branden wanneer de stroom uitvalt. Andere noodverlichting brandt in principe niet en gaat pas branden wanneer het donker wordt (met behulp van een lichtsensor), of wanneer er een calamiteit uitbreekt en bijvoorbeeld een alarm wordt geactiveerd.

Niet alleen belangrijk in het donker

Noodverlichting is niet alleen belangrijk in het donker. Onder alle omstandigheden kan het zorgen voor duidelijkheid. Wanneer noodverlichting wordt ingeschakeld, is dit bijvoorbeeld voor iedereen een duidelijk teken dat er sprake is van een calamiteit. Het kan worden gebruikt als teken dat mensen het ontruimingsprotocol moeten gaan volgen.

Eén van de calamiteiten waarbij noodverlichting ook zijn waarde bewijst, is bij brand. Slechte zichtbaarheid treedt niet alleen op in het donker. Ook bij rookvorming raakt het zicht al snel (ernstig) verhinderd. Bovendien is er bij brand direct behoefte aan ontruiming van het pand. Het is dus belangrijk dat mensen direct kunnen zien waar zij naartoe moeten. Noodverlichting is ook tijdens brand goed zichtbaar. Het helpt niet alleen bijdragen aan een snelle ontruiming: het zorgt er ook voor dat mensen rustig blijven. Tijdens een calamiteit kan paniek ontstaan. Die paniek ontstaat vaak omdat mensen niet weten wat zij moeten doen en waar zij naartoe moeten. Noodverlichting geeft houvast, omdat mensen duidelijk zien wat er moet gebeuren én dat er een uitweg is.

Waar en wanneer is noodverlichting verplicht?

Bouwbesluit 2012 en de Arbowet stellen noodverlichting verplicht in gebouwen waar gewerkt wordt. Eenvoudiger dan dit, kan het niet worden. Elk kantoor of bedrijf moet dus noodverlichting hebben. Tevens is noodverlichting verplicht in gebouwen waar meer dan 75 mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Dat kan een feestzaal zijn, een kantoor, maar ook een appartementencomplex.

Kortom: noodverlichting is verplicht op zeer veel verschillende plekken. Niet alleen het hebben van noodverlichting is verplicht: ook het goed onderhouden hiervan is een wettelijke verplichting. Je dient ervoor te zorgen dat de verlichting altijd voldoende licht geeft en ook van veraf zichtbaar is.

Noodverlichting kopen bij ARBO winkel

Wil jij (nieuwe) noodverlichting kopen? Dan kun je bij ARBO winkel terecht. In onze webshop, maar ook in onze fysieke winkel in Ede. Tevens kun je al je vragen stellen aan onze medewerkers. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste verlichting en zelfs helpen om een noodverlichtingsplan voor jouw bedrijf op te stellen en te installeren.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »