Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Mitella's

Een mitella is een onmisbaar hulpmiddel voor het bieden van comfort en ondersteuning bij een blessure of letsel aan de arm, zoals een verstuiking of breuk. Het doel van een mitella is om een gewonde arm, pols of schouder te immobiliseren en te beschermen.

Filters

Een mitella kopen om gewonde arm, pols of schouder te immobiliseren

Natuurlijk, als er over een mitella gesproken wordt, denk je meteen aan een gebroken arm of pols. Dit hoeft niet de enige reden te zijn waarom een mitella kopen nuttig kan zijn. Een mitella wordt ook gebruikt ter ondersteuning bij kneuzingen, een verstuiking, een ontwrichting... In zeer ongewone gevallen zal het je toelaten de gewonde te laten wachten op professionele hulp zonder dat hij al te veel moet lijden. Wat de aard van de blessure ook is, een mitella is een goede manier om het genezingsproces van de zieke arm te verbeteren.

Weten hoe je een draagdoek moet aanbrengen maakt deel uit van de eerste lessen van de goede eerstehulpverlener. Je kunt zelf een mitella maken maar je kunt beter mitellas kopen als aanvulling voor je EHBO-koffer.

Een mitella is meer dan een stuk stof

Een driehoek is de beste vorm voor een mitella. De grootte van het stuk stof kan aangepast worden aan de grootte van de persoon. Een goede mitella is gemaakt van niet-elastisch stof. Elastische stof kan de blessure alleen maar erger maken. Elke keer als de gewonde beweegt kan ook het gebroken deel van de arm, pols...mee bewegen.

Beter te groot dan te klein

Het is beter is om een stuk stof te hebben dat te groot is dan te klein. Zo is het gemakkelijker om de positie van de knoop bij de nek te variëren. Het is moeilijk om het goed te bevestigen als het stuk stof te klein is. De driehoekige vorm zorgt ervoor dat je een breed deel hebt in het midden om de gekwetste arm comfortabel te ondersteunen. De punten van de driehoek worden in de nek aan elkaar geknoopt.

Wat doe je als er ook een open wond is

Je kunt geen wonden in contact laten komen met de mitella, het risico op infectie zou te groot zijn. Alle wonden moeten worden gereinigd en gedesinfecteerd. Het is nodig om de wond te beschermen. Let er bij het aanbrengen van het verband op dat er geen stof in de wond terechtkomt. Leg eventueel wat steriel gaas tussen de wond en het verband. Alleen dan kun je de arm in de draagdoek schuiven. Natuurlijk, als je ziet dat de wonden diep zijn, of erger nog, als het been eruit komt, is er geen mogelijkheid meer om iets nuttig te doen, ga dan onmiddellijk naar de spoedgevallendienst.

Maak de gewonde arm zoveel mogelijk vrij

Je moet alle sieraden, armbanden en eventueel een armband (op de biceps) verwijderen. Verwijder vooral voorwerpen die de vingers, pols of arm te veel zouden spannen. Bij zwelling kan de bloedsomloop, en dus het genezingsproces, normaal verlopen, anders kan de gewonde pijn of irritatie ervaren.

Plaats het breedste deel van de mitella op de juiste plaats.

Buig je gewonde arm in een rechte hoek voor de borst. Plaats het breedste deel van de driehoek ter hoogte van de gewonde arm, tussen de persoon en de arm. Plaats de diagonaal op de zijkant van de hand en de kleine punt op de heup. Plaats de punt die je in je hand houdt op de schouder aan dezelfde kant en zorg ervoor dat hij daar blijft.

Breng het andere uiteinde naar de schouder van de zieke arm. Brengt de twee punten samen achter de nek, klaar om geknoopt te worden. Manoeuvreer voorzichtig, zodat je de gewonde arm niet te plotseling beweegt. Om de juiste lengte van de wikkel te controleren, moet de wikkel gemakkelijk achter de nek kunnen worden vastgeknoopt. De arm onder een hoek van 90° staan om in een comfortabele positie zitten.

Een mitella kopen is altijd beter dan er zelf een te maken

Je moet weten dat er niets beter is dan een in de winkel mitella. Deze zijn voor hun doel ontworpen, veel comfortabeler en meer aangepast dan alle andere mitella's die je zou kunnen maken. Als je door tegenslag ver van de bewoonde wereld gekwetst raakt, zal een geïmproviseerde mitella altijd beter zijn dan helemaal niets, vooral als je bij de geringste beweging lijdt.

De behandeling van een zwaar gewonde arm

Een draagdoek is prima voor een lichte verwonding, maar is niet geschikt voor ernstigere gevallen, zoals een breuk of ontwrichting. Het is nodig dat je een arts raadpleegt, die het probleem zal onderzoeken, wanneer nodig een röntgenfoto zal vragen en een passende behandeling zal voorstellen. De arts kan eisen dat je een mitella draag, hij kan vragen om een gipsverband aan te brengen of een operatie overwegen. Een mitella is niet geschikt voor een lange tijd als de breuk of ontwrichting niet behandeld wordt. De gewonde zal onvermijdelijk pijn lijden en in ieder geval een bezoek aan de dokter niet kunnen vermijden.

Een gebroken arm wordt gekenmerkt door:

 • een intense pijn
 • een duidelijke gevoeligheid
 • een oedeem
 • verlies van armmobiliteit
 • een verschil in uiterlijk met de andere arm

Zelfs voor de leek is de diagnose van een schouderdislocatie vrij eenvoudig te stellen

De gewonde heeft volgende symptomen:

 • pijn in de arm, schouder of sleutelbeen …
 • een misvorming (een "bult" op of bij de schouder)
 • een oedeem
 • kneuzingen

Let op met een open breuk

Als de breuk open is, ga dan onmiddellijk naar de spoedgevallendienst. Een open breuk is gemakkelijk te diagnosticeren, omdat de pijn intens is, maar belangrijker is dat de wond bloedt en je een stuk been ziet verschijnen, daarom de naam "open" breuk. Het spreekt voor zich dat dit pijnlijke breuken zijn die een professionele behandeling vereisen. Je moet zich er ook van bewust zijn dat de oorzaak van deze open breuk ook andere problemen kan hebben veroorzaakt. Om al deze redenen is het nodig om verzorgd te worden door een competente professional die met alle mogelijke complicaties rekening houdt.

Een mitella gebruiken na een schouderopratie

Het schoudergewricht is zeer mobiel en bijzonder kwetsbaar. Onder voorbehoud van talrijke trauma's en pathologieën is een min of meer strikte immobilisatie ervan vaak nodig. Dit is het geval bij reconstructieve chirurgie, na dislocaties, breuken of trauma's aan de elleboog of schouder.
Mitella’s zijn ontworpen om de gehandicapte lidmaat in rust te houden om de genezing en het herstel van de aangetaste delen te vergemakkelijken. Ze zullen de pijn verlichten en de beweging beperken.

Nog enkele belangrijke tips

 • Om de mitella op zijn plaats te houden, kun je steunbandjes gebruiken die je om de arm en de borstkas wikkelt om te voorkomen dat de arm te veel beweegt tijdens onverwachte bewegingen.
 • Als je een mitella niet goed kunt vouwen en vastbinden, maak dan een eenvoudig riempje dat de pols aan de hals vastbindt.
 • Als de arm of schouder ondanks de wikkel nog steeds pijn doet na een paar uur, aarzel dan niet: ga naar de dokter om te weten te komen wat er aan de hand is.
 • Probeer de eventuele zwelling te verminderen door ijs of een zak diepvriesgroenten op de gezwollen plek aan te brengen.
 • Ga bij elk teken van een gebroken arm, pols of schouder … ,naar de spoedgevallendienst.
 • Sommige schouderpathologieën kunnen worden verergerd door de adoptie van een mitella: dit is bijvoorbeeld het geval bij retractiele capsulitis ("bevroren schouder").
 • Het dragen van een draagdoek kan bij sommige mensen nekklachten veroorzaken, zowel bij ouderen als bij gevoelige personen.

Mitella's kopen in eigen land

De arbowinkel.nl is een specialist in de verkoop van veiligheidsmateriaal. Voor zowel brandblussers als voor EHBO-middelen kun je bij hen terecht. Wat ze verkopen voldoet aan de wettelijke normen die in Nederland van toepassing zijn.

Ook mitella's horen thuis in elke EHBO-doos. Mitellas kopen van Heka betekent dat je driehoekige doeken in huis haalt van 96 cm × 96 cm × 136 cm. Ze zijn licht maar toch resistent. Er zijn modellen voor eenmalig gebruik maar ook mitella's gemaakt van honderd procent viscose die meerdere malen gebruikt kunnen worden.

Je kunt zowel online, telefonisch, of in de winkel bestellen. Relatief grote bestellingen worden gratis geleverd. Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company