Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Gaasjes

Een gaasje valt onder de verbandmiddelen en wordt ook wel een wondkompres genoemd. Je bestelt ze bij ARBO centrum

Filters

Kleine wondjes, zoals snijwonden, komen vaak voor en zijn gemakkelijk te behandelen met een gaasje. Zorg daarom dat je dit product altijd in huis hebt, zodat je goed voorbereid bent en meteen in actie kan komen bij een verwonding. Dit lapje stof of gaasdoekje is ideaal om kleine wondjes mee te reinigen, droog te maken en af te plakken. Vaak zijn de gaasjes steriel verpakt, maar er zijn ook niet-steriele varianten. Wil je een gaasje kopen om je verbanddoos of EHBO-koffer aan te vullen? Deze multifunctionele, absorberende kompressen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Gaasje: welke soorten zijn er?

Je hebt gaasjes van geweven en van niet geweven stof. De niet geweven variant noem je ook wel non woven. Geweven gazen zijn gemaakt van katoen en nemen goed vocht op. Een geweven gaasje is daarom ideaal voor het schoonmaken van een wondje. Is een kompres non woven, dan is het gemaakt van cellulosevezels en fijner geweven. Deze gazen hebben een oppervlak dat gladder is. Hierdoor nemen ze minder snel vocht op. Voor het afdekken van een gewoon wondje zijn zowel de woven als non woven varianten geschikt.

Je kan vaak kiezen uit steriele gaasjes, die individueel verpakt zijn, en niet-steriele gaasjes, die in grote hoeveelheden verpakt zijn. Steriele exemplaren zijn steriel verpakt, zodat je er zeker van bent dat ze helemaal schoon zijn en geen bacteriën of vuil bevatten. Ziekenhuizen gebruiken altijd steriele verbandmiddelen en steriele gazen. Let altijd op de houdbaarheidsdatum om te controleren of het gaasje nog wel steriel en bacterievrij is. Het wordt altijd aangeraden om de steriele artikelen in een verbanddoos op tijd te vervangen en niet meer te gebruiken als ze over de datum zijn.

Waarvoor gebruik je een wondgaas?

Heeft iemand in je bedrijf of op je vereniging een wondje, dan is het belangrijk om dit met leidingwater of een fysiologische zoutoplossing eerst schoon te maken. Met een steriel gaasje kan je het wondje deppen. Daarna kan je de wond desgewenst desinfecteren. Om te voorkomen dat er vuil in het wondje komt kan je het vervolgens met een schoon, steriel gaasje afdekken. Je verwisselt het gaasje zo vaak op een dag als nodig is. Dit hangt af van de hoeveelheid wondvocht die er is. Je laat het gaasje in ieder geval niet langer dan een dag zitten.

Een gaasje kan je zowel bij natte wonden - met veel wondvocht - als droge wonden gebruiken. Bij een wondje neemt de beschermende functie van de huid af, waardoor de huid sneller kan gaan ontsteken. Je kan gazen gebruiken in combinatie met een ontsmettingsvloeistof. Heb je het wondje gedesinfecteerd en afgedekt met een steriel gaasje, dan kan je het gaasje met fixatiewindsel, kleeflint, verband of een pleister vastzetten.

Niet-steriele gaasjes worden gebruikt voor het reinigen van EHBO-hulpmiddelen. Ook voor het afvegen van bloed op een plek waar de kans op infectie klein is kan je een niet-steriel exemplaar gebruiken.

Wat zijn de voordelen van een wondkompresgaas?

We zetten de eigenschappen van een gaasje op een rij:

 • Wondbedekker voor het schoon afdekken of stelpen van wondjes
 • Een gaasje beschermt tegen vuil, bacteriën en ontsteking, waardoor wonden sneller genezen
 • Het wondje is beschermd en kan blijven ademen
 • Multifunctioneel: voor het schoonmaken en drogen van een wondje, daarnaast te gebruiken voor het afdekken van de wond
 • Sterk en hydrofiel (vocht opnemend)
 • Comfortabel, zacht en ademend
 • Keuze uit steriele en niet-steriele gaasjes
 • Steriele gaasjes zijn hygiënisch per stuk verpakt
 • Niet-steriele gazen zijn geschikt voor het schoonmaken van EHBO-hulpmiddelen

De afmetingen van gaasjes

Ben je van plan om een gaasje te kopen? In verbandtrommels zitten vaak standaard diverse gaasjes. Veel voorkomende afmetingen voor deze kompressen zijn 5 x 5 cm, 10 x 10 cm en 5 x 7,5 cm. Ook de afmetingen 7,5 x 7,5 cm en 8,5 x 5 cm (een zestientje) komen voor. De gaasjes zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, je mag ze dus nooit hergebruiken. Als de verpakking beschadigd is, is het beter om het product niet te gebruiken.

De houdbaarheid van een gaaskompres

Gazen zijn meestal per stuk verpakt en zitten los in een verbanddoos of zijn als pakje met meerdere stuks te koop. De houdbaarheid verschilt per fabrikant, maar steriele gazen zijn over het algemeen wel 4 jaar houdbaar. Hoe lang je ze nog kan gebruiken zie je dus als je de houdbaarheidsdatum opzoekt op de verpakking. Je moet de gazen wel op een koele, donkere plek bewaren om ze goed te houden. Daarnaast dient deze plek droog en schoon te zijn. Bewaar de gazen in ieder geval niet op een plaats waar direct zonlicht aanwezig is.

Gaasjes als onderdeel van de verbanddoos

De EHBO-koffer voor bedrijven bevat vaak standaard gaasjes van 10 x 10 cm en 5 x 5 cm. Zorg dat je verbanddoos up-to-date blijft en dat je altijd de juiste verbandmiddelen klaar hebt liggen voor alledaagse wondjes. Het is verstandig om regelmatig de checklist te bekijken om te zien of aanvulling van de artikelen nodig is. Denk bijvoorbeeld aan gaasjes, wondsnelverbanden, windsel of hechtpleister. Ook kunnen wij je hierbij helpen, als je dit wenst.

Het controleren van verbanden geldt natuurlijk ook voor de verbandset die je in de auto gebruikt, voor de verbandtrommel die je thuis hebt en voor de verbanddoos voor kinderen. Niet alleen gazen, maar ook Betadine en een pincet zijn onmisbare onderdelen van dit soort EHBO-sets.

Gaasje kopen bij ARBOwinkel.nl

Wil je je verbandmiddelen en gaaskompressen eenvoudig online bestellen of bij ons ophalen? Wij hebben diverse soorten gazen waaruit je kan kiezen. Zo bieden wij de standaard gaaskompressen die gemaakt zijn van 100% katoen en die een hoge treksterkte hebben. Daarnaast vind je bij ons ook wondkompressen die niet verklevend zijn en die gemaakt zijn van viscose en polyester.

Een ander soort kompres uit ons assortiment is het zalfkompres of zalfgaas, een niet verklevend katoenen kompres dat grove mazen heeft en is geïmpregneerd met paraffine. Uitdroging van de wond en verkleving met ander verband kan je voorkomen door het gebruik van dit zalfkompres. Dit type gaas neemt geen vocht op en moet je elke dag vervangen.

Gazen: niet voor alle typen wonden te gebruiken

Je kan de gewone steriele gazen niet voor elke wond gebruiken. Is een wond groot, diep of rafelig, dan is het uiteraard nodig om naar de huisarts te gaan voor een hechting. Ook brandwonden verzorg je niet met gaasjes, maar met een niet klevend wondproduct, zoals een kompres voor brandwonden of metalline gaas. Metalline gaas is voorzien van een aluminium laagje en is vocht opnemend. Weet je niet goed wat voor soort gazen of kompressen je in jouw geval nodig hebt, neem dan voor informatie contact op met de klantenservice. Wij helpen je graag verder.

Gaasje nodig? Bij ons kan je voordelig verbandmiddelen en veiligheidsartikelen bestellen

Niet alleen voor gaasjes kan je bij ons terecht, ook andere verbandmiddelen, veiligheidsartikelen en bhv-artikelen hebben wij volop op voorraad. Alle belangrijke producten die zorgen voor een veilige werkomgeving en de gezondheid van je werknemers zijn bij ons voor scherpe prijzen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan brandblusmiddelen, vinyl handschoenen, werkhandschoenen en oordoppen. Bovendien tref je regelmatig aanbiedingen aan, zodat je voordelig inkopen kan doen.

Wil je iets bestellen uit onze webwinkel? Je kan bij ARBOwinkel rekenen op een snelle levering uit onze eigen voorraad. De bezorging van je bestelling is bij ons overigens gratis vanaf 249,-. Kom je liever langs om producten te bekijken of je bestelling op te halen in onze winkel in Ede, dan staan wij graag voor je klaar om je verder te helpen. Zoek je een bepaald type gaasje of heb je meer informatie nodig, neem dan vrijblijvend contact op met de klantenservice of kom langs in onze winkel! Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company