Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Rookmelders

Bescherm je huis en je dierbaren tegen de dreiging van brand met onze betrouwbare rookmelders. Rookmelders zijn een essentieel onderdeel van elke huisbeveiliging, omdat ze vroegtijdig waarschuwen voor rookontwikkeling, zelfs voordat vlammen zichtbaar zijn

Filters

Rookmelders maken onderdeel uit van de essentiële veiligheidsvoorzieningen van zowel woningen als bedrijfspanden. Voor bedrijven en nieuwbouwwoningen is het verplicht om rookmelders te installeren. Vanaf juli 2022 wordt dit zelfs verplicht voor alle woningen; dus ook met terugwerkende kracht voor oudere woningen die nu nog geen rookmelder hebben.

Brand is één van de grootste gevaren in elk pand. Niet alleen richt brand al snel zeer veel schade aan; het kan ook ontstaan wanneer je er niet er geen erg in hebt. Bijvoorbeeld wanneer je slaapt, of elders in het pand aanwezig bent. Jaarlijks is er helaas nog steeds veel sprake van zeer grote brandschade en dodelijke slachtoffers. Goede rookmelders helpen dit te voorkomen of beperken.

Hoe werken rookmelders?

Rookmelders zijn kleine apparaatjes die rook in de lucht detecteren. Zij houden voortdurend de samenstelling van de lucht in de gaten. Wanneer er rook wordt gedetecteerd, zal een rookmelder alarm slaan. Er zijn diverse soorten rookmelders verkrijgbaar, waarover je dadelijk meer kunt lezen.

Waar moet je een rookmelder plaatsen?

Een rookmelder plaats je bij voorkeur hoog in een centrale ruimte. Je kiest voor een hoge plaatsing omdat rook opstijgt. Zou je de rookmelder bijvoorbeeld op slechts een meter van de grond plaatsen, dan wordt rook mogelijk niet gedetecteerd wanneer er op een iets hogere plek brand uitbreekt.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

Voor bedrijven en woningen gelden specifieke regels met betrekking tot rookmelders. Zo dienen woningen minimaal één rookmelder te hebben. Het is echter aan te raden om op elke verdieping een rookmelder te installeren. Bedrijven zijn verplicht om op elk vluchtroute een rookmelder te hebben hangen. Voor bedrijven kunnen echter aanvullende verplichtingen gelden.

Wat voor soort rookmelders zijn er?

Rookmelders zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. De meest voorkomende rookmelder, zeker in woonhuizen, is de optische rookmelder.

Optische rookmelders maken gebruik van optische detectie-techniek door middel van een lichtbron en een lichtsensor. Zodra deze sensoren rook detecteren, slaat de rookmelder alarm. ARBO winkel verkoopt een kwalitatieve optische rookmelder met handige testknop om de regelmatig te testen en om het geluid mee af te zetten bij vals alarm. Deze rookmelder voldoet aan de norm zoals opgesteld in BS EN 14604.

Ook binnen de optische rookmelders zijn er verschillende soorten. Zo verkoopt ARBO winkel ook een luxere optische rookmelders met een ingebouwde batterij die wel tot tien jaar mee gaat.

Naast rookmelders, zijn er ook andere melders die waarschuwen voor brand. Naast optische rookmelders zijn er bijvoorbeeld ook hittemelders. Deze waarschuwen ook voor brand, maar doen dit niet door rook in de lucht te detecteren, maar door de temperatuur in de gaten te houden. Bij niet elke brand komt (veel) rook vrij. Soms is een stijgende temperatuur eerder te detecteren dan rook. Daarom zorgt een combinatie van een rookmelder en een hittemelder voor nog meer veiligheid. Het kan dus ook zeker verstandig zijn om naast een rookmelder ook een hittemelder te installeren. 

Naast rookmelders en hittemelders verkopen wij ook een koolmonoxide melder. Koolmonoxide is zeer gevaarlijk. Het kan vrijkomen bij een onvolledige verbranding en zorgen voor verstikking. Bij een onvolledige verbranding is er geen sprake van een brand, maar wel van een verbranding waarbij koolmonoxide (CO) in de lucht vrijkomt. Dit ruik je niet, zie je niet en wordt ook niet door een rookmelder gedetecteerd. De beste combinatie is dus een rookmelder, hittemelder en koolmonoxide melder.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company