Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Drukverband bestellen?

Op zoek naar drukverband? Bij de ARBOwinkel hebben we alles in huis. Wij hebben voor elke drukverband een duidelijke omschrijving.

Filters

Wat heb je nodig om een drukverband aan te brengen

Om een drukverband correct aan te brengen, heb je verschillende materialen nodig. Je hebt een kompres nodig om de wond te bedekken, een gaasverband en een drukverband. Bij gebrek aan een drukverband kun je een verpakt gaasverband als drukverband gebruiken op voorwaarde dat het geen bloed kan absorberen. Het beste is om je EHBO-koffer altijd up-to-date te houden en tijdig drukverband kopen. Het is een materiaal dat zelfs levens kan redden.

Wat is drukverband?

Als een wond hevig bloedt, is het belangrijk om het bloedverlies zo snel mogelijk te stoppen. Je dient hiervoor een drukverband aan te leggen. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een steriel wondverband ofwel een gaasverband. Je kunt ook een driehoekig verband gebruiken voor de bevestiging.

Als het drukverband goed wordt aangebracht, kan het niet alleen overmatig bloedverlies voorkomen, maar ook bescherming bieden tegen infecties. Dit komt, omdat bij hevig bloedende wonden de huidlagen en meestal ook het onderliggende weefsel beschadigd zijn. Kiemen kunnen gemakkelijk door deze open wond in het lichaam dringen.

Hoe werkt een drukverband?

Voordat je een drukverband aanbrengt bij een gewonde, moet je dunne beschermende handschoenen aantrekken. Dit heeft een tweeledig doel: ten eerste vermindert het risico op onbedoelde overdracht van ziektekiemen van de handen naar de wond. Ten tweede beschermen wegwerphandschoenen je tegen direct en mogelijk gevaarlijk bloedcontact. Dit is vooral gevaarlijk als de gewonde een besmettelijke ziekte zoals hepatitis C heeft en je een kleine open wond aan je handen hebt. Bij het uitdoen van de handschoen moet er in het bijzonder op worden gelet dat de blote huid niet in aanraking komt met de mogelijk besmette buitenzijde van de handschoenen.

Je kunt een drukverband kopen in onze shop. Ook wegwerphandschoenen en al wat je nodig hebt om een drukverband goed te kunnen aanleggen zou in je EHBO-doos zitten. Het is belangrijk dat de EHBO-koffer direct beschikbaar is op het werk, tijdens sportmanifestaties. Ook thuis en in de auto is het nuttig om altijd een volledig gevulde box bij de hand te hebben.

Dit is de manier om een drukverband aan te leggen

Leg aan de gewonde uit wat je gaat doen

Praat met de gewonde en leg elke stap uit die je zet bij het aanbrengen van het drukverband. Mensen die veel bloeden zijn meestal bang en in de war. Weten wat je doet als EHBO'er en misschien voor een beetje afleiding zorgen door te luisteren en te praten kan helpen om de gewonde te kalmeren.

Verminder de bloedtoevoer naar het gewonde lichaamsdeel

Breng het lichaamsdeel met de zwaar bloedende wond (arm, been) omhoog. Dit vermindert de bloedtoevoer naar het wondgebied. Vraag de gewonde (als hij of zij reageert) of een omstander om de gewonde lidmaat omhoog te houden.

Knijp grotere bloedvaten dicht

Je kunt ook proberen om grotere bloedvaten in het wondgebied dicht te knijpen. Op de arm is het juiste punt hiervoor de slagader tussen de biceps en triceps (bovenarmspieren). Druk op het been in de lies van de gewonde (in het midden) voordat je het drukverband aanbrengt.

Breng het wondverband aan

Leg eerst een steriel wondverband op de wond en bedek het volledig.

Maak het wondverband vast

Bevestig het wondverband door er een paar keer een gaasje of elastisch verband omheen te wikkelen met een beetje spanning (maar niet het hele verband). Het verband moet strak zijn, maar niet te strak.

Plaats het drukverband

Plaats nu een drukverband over de wond op het gewikkelde verband. Neem bij voorkeur een nog ingepakt verband. Houd het drukkussen stevig vast met een hand en wikkel het resterende verband om het gewonde deel van het lichaam met de andere hand. Zorg er ook hier voor dat je een zekere mate van spanning toepast. Maak het einde van het verband vast, zodat het niet loskomt.

Gebruik eventueel een tweedecompressieverband

Als het verband doorloopt, kunt je er een tweede op leggen om de druk te verhogen. Om dit te doen, wikkel je een ander verband rond het gewonde deel van het lichaam, leg je een ander drukkussen op het eerste en bevestig je het op zijn plaats.

Ga door met het hoog leggen van het gewonde lichaamsdeel

Zorg ervoor dat het geblesseerde lichaamsdeel hoog gepositioneerd blijft, bij voorkeur boven het niveau van het hart. De zwaartekracht zal dan de bloedstroom naar het wondgebied verminderen.

Waarschuw de noodarts

Als er in de tussentijd geen ambulance is gebeld, doe het dan nu. Een zwaar bloedende wond kan levensbedreigend zijn. Het moet daarom onmiddellijk door een arts worden behandeld.

Wanneer gebruik ik een drukverband?

Een drukverband wordt aangebracht als eerste hulp, vooral bij hevig bloedende wonden aan armen of benen (bijv. steekwonden, snijwonden, snijwonden). Soms is ook een compressieverband op het hoofd nodig. Het is echter moeilijker te bevestigen. Als het drukkussen niet of onvoldoende kan worden vastgezet met een verband, moet jij of de gewonde zelf het drukkussen met zijn hand indrukken en op zijn plaats houden om het bloeden te stoppen.

Een elastisch drukverband kan ook nuttig zijn bij een kneuzing. Dit is geen open wond, maar een gesloten, stompe blessure, die veroorzaakt kan worden door een schok, botsing of stoot (bijvoorbeeld tijdens het sporten). Het bloed van gewonde vaten sijpelt in het weefsel in plaats van naar buiten te stromen. Dit kan leiden tot pijnlijke kneuzingen en zwellingen. Wacht eerst even met het verband. Leg eerst een ijskompres aan en laten dit even inwerken. Leg een daarna een compressieverband aan en leg het op gewonde gebied. Het compressieverband zorgt voor tegendruk van buitenaf. Dit beperkt de blauwe plekken en de zwelling.

Wat doe je wanneer je geen drukverband bij de hand hebt?

In plaats van een drukverband kun je ook een driehoekige zwachtel gebruiken om een compressieverband aan te leggen. Om dit te doen, vouw je de doek in de vorm van een stropdas en plaats je deze in het midden van de wond die bedekt is met een steriel kompres. Nu worden de twee uiteinden van de "das" om het gewonde uiteinde geleid, achteraan overgestoken en dan weer naar voren geleid. Plaats vervolgens het drukkussen over de wond en bevestig het door de uiteinden van de "band" eroverheen te knopen (dubbele knoop).

Als de wond aan de vinger is, dan kan een vingerverband volstaan. Het wordt over de vinger gelegd. Het verband wordt zo aangebracht dat de vinger nog gemakkelijk kan worden gebogen. Als je het als drukverband gebruikt moet het wel stevig aangespannen worden.

Risico's bij het aanleggen van een drukverband

Het drukverband niet te strak spannen

Als eerste reactie moet je een compressieverband te strak aanhalen. Anders zou de bloedtoevoer volledig kunnen worden afgesloten. Bovendien kan te veel druk de zenuwbanen beschadigen. Controleer daarom altijd de gebieden rond het drukverband: als vingers koud aanvoelen, is het verband waarschijnlijk te strak. Maak het dan een beetje los.

Breng geen drukverband aan op de nek

Het zou de bloedstroom naar de hersenen of de ademhaling kunnen afsnijden

Probleem bij steekwonden

Bij steekwonden zit het scherpe voorwerp soms nog in de wond. Dit maakt het moeilijk om het drukverband aan te leggen. Trek het voorwerp er onder geen enkele voorwaarde uit. Het zal de bloeding alleen maar doen toenemen. Bouw in plaats daarvan het drukkussen om het vastzittende object heen en wikkel het verband er niet overheen.

Ondanks deze waarschuwingen moet je niet bang zijn om een drukverband aan te brengen. Het risico om iets verkeerds te doen is minder groot dan het gezondheidsrisico om veel bloed te verliezen als je niets doet: een verlies van meer dan anderhalve liter bloed kan levensbedreigend zijn voor een volwassene; voor kinderen is een kleiner bloedverlies al voldoende. Dus bij nood, ga het aanleggen van een drukverband niet uit de weg!

Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »