Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Blusdeken kopen?

Heb je een blusdeken nodig? Koop ze gemakkelijk online bij ARBO centrum.

Filters

Waarom iedereen een blusdeken in huis zou moeten hebben

Een brand is sneller gebeurd dan je denkt. Eventjes niet opletten wanneer je aan het koken bent of je apparaten in stand-by laten staan wanneer je je huis verlaat, het zijn dingen die iedereen doet, maar die eigenlijk toch erg gevaarlijk zijn. En zelfs als je erg voorzichtig bent, kan een brand altijd gebeuren. Daarom is het een goed idee om altijd voorbereid te zijn op een mogelijke brand. Dat doe je door een branddeken aan te schaffen! Waar moet je op letten bij de aankoop van een branddeken en hoe gebruik je het?

Wat is een blusdeken?

Een blusdeken is een doek dat gebruikt wordt om over vuur heen te leggen. Dit doek zorgt ervoor dat vuur niet langer zuurstof krijgt, waardoor het dooft. Een branddeken is verkrijgbaar in verschillende formaten en gemaakt uit brandvertragend materiaal, zoals glasvezel. Het deken is blusmiddel dat makkelijk te gebruiken is en goed werkt voor het bestrijden van beginnende branden.

Waar is een blusdeken van gemaakt?

De blusdekens die voldoen aan de Europese kwaliteitsnorm NEN-EN 1869 zijn gemaakt van twee lagen geweven glasvezel, met daartussen een vertragende film. Vroeger werden ze echter uit ander materiaal gemaakt, waardoor ze niet aan NEN-EN 1869 eisen voldoen. De dekens van voor 1992 zijn dan ook niet betrouwbaar. Bovendien zijn blusdekens niet eeuwig houdbaar. Je kan het best elke vijf jaar vervangen. Zorg dat je dit in de gaten houdt!

Hoe gebruik je een blusdeken?

Een van de voordelen van een blusdeken is dat het makkelijk te gebruiken is. Als je een brand opmerkt, dan moet je gewoon aan de twee zwarte uiteinden trekken. Daarna ontvouwt het doek zich en heb je het meteen goed vast. Je moet er wel op letten dat je je handen beschermt wanneer je een vuur gaat doven. Hou het blusdeken ook altijd hoog genoeg, om jezelf te beschermen. Je handen bescherm je door het deken een keer rond je handen te slaan. Vervolgens leg je het deken op het vuur, op zo'n manier dat er geen lucht meer bij het vuur kan komen. Laat het deken in elk geval minstens 30 minuten liggen, anders zou de brand opnieuw kunnen aanwakkeren.

Welke branden kan je blussen met een branddeken?

Een branddeken is handig om te hebben, want het garandeert jouw veiligheid en die van je gezin. Toch is het belangrijk om te weten dat je het deken niet voor elke brand kan gebruiken. Het deken is voornamelijk geschikt voor kleine en beginnende branden:

 • Prullenbak brand
 • Brand door elektronica: televisies, laptops, computers
 • Brandende pan

Waar moet je op letten bij het gebruik van een blusdeken?

Allereerst is het belangrijk dat je weet welk types brand je kan blussen met je branddeken. In principe kan je elk type brand blussen, maar dan moet het deken voldoen aan de Europese kwaliteitsnorm NEN-EN 1869. Daarnaast is het ook belangrijk om met enkele andere dingen rekening te houden: Een blusdeken is een goed hulpmiddel om beginnende brand te bestrijden, maar hou altijd je eigen veiligheid in je achterhoofd. Een blusdeken zal jou niet voldoende beschermen tegen brand. Het deken moet op de brand gelegd worden, maar dat wil niet zeggen dat je er te dicht moet gaan bijstaan. Probeer indien mogelijk afstand te bewaren en hou het deken hoog genoeg om jezelf te beschermen. Gebruik het deken enkel als je de situatie goed kunt inschatten, als je dus weet dat je het vuur onder controle kunt krijgen. Als je een brand wilt blussen met het deken, dan moet je niet alleen het deken gebruiken, maar ook enkele andere zaken in acht nemen. Zorg er bij een brand telkens voor dat je controleert of er andere mensen in de buurt zijn en evacueer deze indien nodig. Sluit het zuurstof van de ruimte zoveel mogelijk af door deuren en ramen dicht te doen. Als de brand te erg is of als je twijfelt, is het altijd beter om de brandweer te bellen. Als het vuur al te groot is, zal een brandblusdeken niet langer de brand kunnen blussen. Neem in dat geval dus altijd verdere maatregelen!

Welke types blusdekens zijn er?

Er zijn verschillende soorten blusdekens, ze verschillen voornamelijk in afmetingen. Ook zijn er blusdekens die bestand zijn tegen branden die ontstaan zijn door olie en vet en andere die hier niet tegen bestand zijn. Tegenwoordig moeten echter alle branddekens voldoen aan de NEN-EN 1869 norm, waardoor je niet snel een branddeken terug zult vinden die je niet mag gebruiken in geval van brand door olie. Toch weet je het nooit. Daarom is het belangrijk dat je het deken altijd koopt in een betrouwbare winkel.

Waar moet een blusdeken aan voldoen volgens de NEN-EN 1869 norm?

Een branddeken die voldoet aan de NEN-EN 1869 norm mag alleen vierkantig of rechthoekig zijn. Het deken mag minimaal 0,9 meter en maximaal 1,8 meter breed of lang zijn. Ook mag het deken niet te zwaar zijn, met een maximaal gewicht van 4,5 kg. Belangrijk is dat er op de verpakking duidelijke instructies staan over hoe je het deken moet gebruiken. Het deken moet je in 4 seconden kunnen uittreken.

Wat is de beste plaats voor het opbergen van een branddeken?

Als je een branddeken aanschaft, dan is het ook belangrijk om na te denken over de plaats waar je het deken zal plaatsen. In sommige ruimtes is de kans op brand veel groter dan in andere. Het spreekt dan ook voor zicht dat je het deken plaatst in de buurt van een risicoruimte. De beste plaats in huis is hiervoor de keuken. De kans dat er brand uitbreekt in je keuken is relatief groot. In de keuken ben je vaak bezig met vuur. Bovendien worden er in een keuken ontzettend veel elektrische toestellen gebruikt, denk maar aan een mixer, koffiemachine, friteuse, keukenmachine, enzovoort. Een brandblusdeken in je keuken is dan ook geen overbodige luxe!

Branddeken kopen? Hier moet je op letten!

Als je een blusdeken koopt, dan is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Zoals je ondertussen weet, is het belangrijk om erop te letten dat je te maken hebt met een blusdeken die voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm. Alleen zo weet je zeker dat je het deken kan gebruiken bij elk soort brand. Maar hoe herken je een deken die voldoet aan deze normen?

 • Zoek naar contactgegevens
  Een deken dat voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm EN 1869 zal de contactgegevens van de fabrikanten en leveranciers erop vermeld staan hebben. Deze gegevens moeten aangebracht zijn op zo'n manier dat ze onuitwisbaar zijn. Let hier dus op!
 • Let op de wandhouder
  De wandhouder zelf zal de term "branddeken" erop staan hebben, in een lettertype groter dan 20 mm. Daarnaast staat ook het model of typenummer erop vermeld en de tekst "weggooien na gebruik". Nog belangrijker: je vindt er de gebruiksaanwijzingen met pictogrammen en de instructie.
 • Kijk ook op de rugzijde en/of de bijsluiter
  Een branddeken die aan de Europese kwaliteitsnorm voldoet zal op de rugzijde of op de bijsluiter het nummer EN-1869 staan hebben. Daarnaast vind je er ook de instructies voor jaarlijks onderhoud, de afmetingen van het deken en de instructies voor hoe je het moet opvouwen.
 • Hoe ziet het deken eruit
  Ook aan het branddeken zelf kan je zien of je te maken hebt met een deken die voldoet aan de kwaliteitsnorm. Een goed branddeken zal minimum 1 meter op 1 meter groot zijn, voorzien zijn van twee handgrepen en een verpakking hebben met een riem of oogje, waar je het deken mee omhoog kunt hangen.

Blusdekens keuren en controleren

Als je een branddeken aanschaft, is het ook belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je het jaarlijks controleert. Check of je makkelijk het blusdeken in gebruik kan nemen. Heb je brandblussers die gekeurd moeten worden? ARBOwinkel.nl heeft een team van REOB gecertificeerde onderhoudsmonteurs die brandblusmiddelen, verbandkoffers en AED’s keurt. Maak het jezelf makkelijk: bestel bij ons de blusmiddelen en sluit een onderhoudscontract af!

Tips om brand te voorkomen

Het is goed dat je voorbereid bent op een brand, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Om die reden geven wij je enkele tips mee om een brand te voorkomen:

 • Hou je meterkast vrij van rommel

Sommige mensen maken van de meterkast hun opbergplaats. Dat is geen goed idee, want in de meterkast kan kortsluiting ontstaan, waardoor de spullen die je erin opbergt vuur kunnen vatten. Hou je meterkast dus vrij van spullen!

 • Maak je wasdroger regelmatig stofvrij

Je zal er in de eerste instantie misschien niet aan denken, maar de pluisjes in de filter van een wasdroger kunnen brand veroorzaken. Daarom is het een goed idee om de wasdroger tijdig stofvrij te maken.

 • Wees voorzichtig met stekkerdozen

In sommige oudere huizen zijn er weinig stopcontacten. En dat terwijl het gebruik van elektrische apparaten bij de meeste mensen blijft toenemen. Als je veel apparaten hebt en weinig stopcontacten, dan maak je logischerwijze gebruik van stekkerdozen. Hiermee moet je voorzichtig zijn, want als je er teveel op elkaar aansluit, dan kan er overbelasting ontstaan die leidt tot brand.

 • Let op met adapters

Tegenwoordig zijn er veel branden die ontstaan door oververhitte opladers van computers en smartphones. Adapters kunnen erg heet worden. Het is dan ook geen goed idee om deze te leggen op een brandbaar oppervlakte, zoals een zetel of bed.

 • Zet apparaten volledig uit

We hebben vaak de neiging om onze elektrische apparaten in slaapstand te laten staan. Dat is lekker makkelijk! Toch is het geen goed idee om dit te doen, want apparaten die in slaapstand staan zijn een vaak voorkomende oorzaak van brand. Het toestel kan zo alsnog oververhit raken. Schakel dus alle toestellen volledig uit voordat je gaat slapen of het huis verlaat. Op die manier ben je zeker!

Blusdeken kopen bij ARBOwinkel.nl

Als je er zeker van wilt zijn dat je een blusdeken koopt dat voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm, dan is kopen bij ARBOwinkel.nl een goed idee. Kopen bij ARBOwinkel.nl heeft daarnaast nog een aantal ander voordelen: ARBOwinkel.nl is specialist inzake veiligheidsartikelen. Hierdoor kan je bij ons altijd met al je vragen terecht. Bovendien vind je in de webwinkel een uitgebreid assortiment aan veiligheidsartikelen, waaronder brandblussers, veiligheidskledij, EHBO kits en nog veel meer. Op die manier kan je al je veiligheidsartikelen op één plek kopen. Dat is niet alleen makkelijk, maar ook erg voordelig!

Bij ARBOwinkel.nl kan je niet alleen terecht voor blusdekens maar bijvoorbeeld ook voor een groot assortiment aan brandblussers.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company