Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Blusdeken Wat je moet weten

Blusdeken Wat je moet weten

Wanneer er brand ontstaat kan de snelle inzet van een branddeken het verschil maken tussen de beheersbare situatie en een calamiteit.

Hoe werkt een blusdeken?

Het speciaal ontworpen deken is gemaakt van brandwerend materiaal zoals glasvezel of wol, dat behandeld is met een brandwerende stof. Het blusdeken wordt over het vuur geplaatst, waardoor zuurstoftekort optreedt en de vlammen onmiddellijk doven. Door warmte-isolerende eigenschappen van dit deken worden eventuele vonken en smeulende resten bovendien veilig afgeschermd.

Een brand of blusdeken is inzetbaar bij beginnende brandjes maar ook bij brandende kleding en biedt een directe manier om branden te bestrijden zodat de brandschade tot een minimum beperkt kan blijven. Deze dekens zijn compact in de verpakking en zo eenvoudig op te bergen binnen handbereik en daarom vaak direct inzetbaar. 

 • Geen schade: blusdekens veroorzaken geen bijkomende schade. Waar blusmiddelen in brandblussers vaak een residu achterlaten dat kan leiden tot schoonmaak- en herstelkosten, veroorzaakt een blusdeken geen bijkomende rommel.
 • Geen onderhoud: blusdekens vereisen geen onderhoud of regelmatige inspecties zoals brandblussers. Ze zijn altijd klaar voor gebruik en hebben een lange levensduur.

Belangrijke instructies en aandachtspunten bij het blusdeken

In deze instructievideo komen een  aantal belangrijke aandachtspunten voor het gebruik van een blusdeken aan de orde, zoals het op de juiste manier vasthouden en de correcte volgorde hanteren van het bedekken bij brandende kleding om vlammen in het gezicht te voorkomen.  

Bron: Univé 

Hoewel de directe inzetbaarheid en de laagdrempelige investering belangrijke pluspunten vormen voor het blusdeken is het goed om dit onder de aandacht te brengen.    

 • Beperkte grootte: blusdekens zijn enkel geschikt voor kleine, beginnende branden of voor afdekken van brandende kleren. Het deken zal alleen effect hebben wanneer de brandhaard goed omsloten en afgesloten kan worden. 
 • Niet voor alle brandtypes: hoewel blusdekens effectief zijn voor sommige soorten branden, zoals  kledingbranden, zijn ze niet geschikt voor branden veroorzaakt door vloeistoffen zoals benzine of elektrische apparaten. Voor het blussen van een frituurbrand, bijvoorbeeld, is een blusdeken ongeschikt. 
 • Nabij contact nodig: om een blusdeken effectief te gebruiken, moet je dicht bij de brandhaard komen, wat risico's met zich meebrengt als de brand al te groot is.

Hoewel zowel blusdekens als brandblussers effectief kunnen zijn bij het bestrijden van branden, hebben ze elk hun eigen voor- en nadelen:

 • Gebruiksgemak: blusdekens zijn eenvoudiger te gebruiken zonder een specifieke training.
 • Onderhoud: blusdekens vereisen geen onderhoud, terwijl brandblussers periodieke inspecties en onderhoud vergen.
 • Type branden: blusdekens zijn vooral geschikt voor kleinere beginnende branden, brandblussers kunnen voor een breder scala aan branden worden ingezet.

Brandveiligheid begint met een blusdeken

Een branddeken is een essentieel brandpreventie instrument. Door de eenvoudige werking en veelzijdige toepassingsmogelijkheden biedt een branddeken gemoedsrust en bescherming voor jezelf, jouw gezin en jouw bezittingen. Wacht niet tot het te laat is, investeer in een branddeken en neem preventieve maatregelen om brandveiligheid te waarborgen. 

 

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company