Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Oogdouche en oogspoelflessen: wat je moet weten

Oogdouche  en oogspoelflessen: wat je moet weten

Welke oogdouche het beste past, hangt af van jouw situatie en de organisatie waarin je werkt. Werk je bijvoorbeeld op één vaste locatie of ben je ambulant? In dit blog een overzicht van de mogelijkheden.

Oogspoelflessen en oogdouches 

Oogspoelflessen en oogdouches zijn belangrijk op de werkvloer. Niet alleen bij het werken met gevaarlijke stoffen, ook in veel andere beroepen. Denk maar eens aan een klus met bijtende stoffen in  schoonmaakmiddelen of aan een nagenoeg onzichtbare (glas) splinter. Of bijvoorbeeld aan het onbedoeld en/of onbewust je ogen uitwrijven met gruis aan je vingers.  Ook met je ogen kan een ongeluk in een klein hoekje zitten.

Daarom dienen oogspoelflessen aanwezig te zijn op de werkplek. Het is verder van belang om ogen snel te kunnen spoelen om onnodige extra schade te voorkomen. Wettelijk zijn bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen verplicht om oogdouches of oogspoelflessen beschikbaar te stellen werkruimtes (artikel 34 van de Wet milieugevaarlijke stoffen). Het is daarbij belangrijk om te benadrukken dat deze voorzieningen enkel bedoeld zijn als eerste hulp en niet als vervanging van medische zorg. Bij een incident met gevaarlijke stoffen in de ogen moet er direct contact worden opgenomen met een arts of ambulance. 

Vaste oogdouche stations of oogspoel flessen ?

Er bestaat een verschil tussen een vaste oogdouche installatie, of station, en een oogspoelfles. De fles bevat natuurlijk minder water en kent daarom geen uitgebreide spoelmogelijkheid. Ze kunnen echter wel gevuld worden met speciale vloeistoffen die desinfecterend werken zonder de ogen daarbij te irriteren, of bijvoorbeeld bepaalde chemische stoffen neutraliseren. Oogspoelflessen (of losse en compacte oogspoel stations) kunnen op meerdere plekken worden geplaatst, zodat ze snel bereikbaar zijn voor medewerkers.

Verwijder stoffen en of splinters 

Ook al kijk je nog zo goed uit of draagt men bijvoorbeeld een prima kwalitatieve veiligheidsbril: dit geeft nog geen 100% garantie op het voorkomen van oogletsel. De eerste hulp bij oogongelukken is een oogdouche. Met een oogdouche verwijder je chemicaliën, stof en splinters snel uit het oog en voorkomt je extra letsel.

Oogspoelflessen worden gebruikt om de ogen te neutraliseren na blootstelling aan beschadigende stoffen zoals zuren of alkaliën. De ogen zijn erg gevoelig voor externe schade, zoals het binnendringen van stofdeeltjes, maar ook chemische vloeistoffen die in contact kunnen komen met de ogen. Bij uitblijven van oogspoeling om de schadelijke stoffen uit het oog te verwijderen, kunnen de ogen blijvende schade oplopen. Daarom wordt aanbevolen direct actie te ondernemen wanneer u zich in een situatie bevindt met gevaarlijke stoffen of infecties die weggespoeld kunnen worden.

Oogspoelflessen bevatten voldoende gedestilleerd water om het oog goed uit te spoelen. Een oogspoelfles is verzegeld en voorzien van een houdbaarheidsdatum. De temperatuur van het water is bij voorkeur lichaamstemperatuur, maar dat is niet altijd mogelijk bijvoorbeeld in een onverwarmde ruimte of in een voertuig.

 

Een losse oogspoelfles of oogspoelstation, bevat een vloeistof om het oog intensief te reinigen na blootstelling aan gevaarlijke vloeibare en/of vaste stoffen welke schade kunnen veroorzaken aan je ogen. Het is raadzaam om het oog te spoelen wanneer er iets in je oog is gekomen. Dit kan gaan om iets relatief onschuldigs maar ook om meer schadelijke zaken, zoals:

  • Bijtende stoffen
  • Slijpresten/splinters
  • Grond/gruis/zand
  • Oplos- of schoonmaakmiddel

Ook als je een stof of voorwerp in je oog hebt gekregen waarvan je niet zeker weet of deze schadelijk is, is het goed om onmiddellijk te spoelen. Dit kan simpelweg verdere of eventuele latere schade aan het oog voorkomen.

De oogspoelfles bevat een lichaamseigen vloeistof die tevens desinfecteert. Er zijn ook oogdouches of flessen met neutraliserende vloeistof. Deze worden gebruikt in situaties waarbij chemische stoffen in het oog zijn gekomen. De neutraliserende vloeistof zorgt ervoor dat de werking van de chemische stof stopt. In bedrijven waar gewerkt wordt met licht ontvlambare of gevaarlijke stoffen zijn oogdouches verplicht.

Waar moet je opletten bij de oogspoelfles?

  • Oogspoelflessen zijn echt voor éénmalig gebruik. Is je fles nog half vol? Lever deze in en vraag een bedrijfszekere nieuwe!
  • De oogspoelfles zal je, indien ongeopend, niet in kunnen knijpen. 
  • Oogspoelflessen kennen een max houdbaarheidsdatum welke is vermeld op de fles. Is de THT-datum verstreken? Lever deze in en vraag naar of bestel een nieuwe!
  • De oogspoelfles dient te staan of hangen (in de houder bijvoorbeeld) en niet in een ladekast o.i.d. liggen rollen. Ligt deze bijvoorbeeld in de deur van de bestelbus of los in een burolade achterin tussen veel andere spulletjes? Bedenk dat het onhandig is om deze fles te moeten zoeken "op de tast"  als deze ineens dringend nodig is: vraag dan ook naar een houder. 


Vaste oogdouche stations of installaties

Vaste oogdouche stations of installaties bieden de mogelijkheid om langer te spoelen, maar ze bevinden zich dan meestal wel verder van de werkplek omdat ze aangesloten moeten worden op een waterleiding. Een alternatieve optie is een oogdouche die is aangesloten op een watertank. In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om zowel een oogspoelflessen dicht bij de werkplek aan te houden en daarnaast een oogdouche installatie op een centrale plek in het bedrijf (met een verhoogd risico op bedrijfsongevallen in deze specifieke categorie).

Het gebruik van vaste oogdouches of installaties vereist regelmatige controle, omdat ze vaak niet frequent gebruikt worden en defecten kunnen ontstaan zonder dat dit merkbaar is. Daarnaast kunnen er ziektekiemen zoals legionella in de waterleiding groeien bij weinig gebruik.

Bij het plaatsen van oogdouche intallaties moet er rekening worden gehouden met diverse zaken, zoals het aansluiten op lauw water (omdat spoelen met koud water minder lang vol te houden is), het vinden van een centrale en goed zichtbare plek voor de douche, het eenvoudig bereikbaar maken ervan (zonder obstakels), het aanbrengen van een duidelijk oogdouche pictogram en zorgen voor voldoende water en waterdruk om grondig te kunnen spoelen.

Daarnaast moeten maatregelen genomen worden om bevriezing van de waterleiding te voorkomen en is filtering van het leidingwater (zoals bij een terrein met oudere waterleidingen en roestdeeltjes) ook een punt van aandacht.

Diverse soorten oogdouches

Er zijn diverse soorten oogdouches, van mobiel tot vast. Welke oogdouche het beste past, hangt helemaal af van uw situatie en de organisatie waarin u werkt.  Werkt u bijvoorbeeld op één vaste locatie of bent u vaak onderweg? Hieronder geven we u een overzicht van de keuze opties en de vaker voorkomende vragen. 

===

Wat is een oogdouche op de kraan?

De oogdouche installatie wordt rechtstreeks op een waterpunt (kraan) gemonteerd. Het grote voordeel hiervan is dat je onbeperkt kunt blijven spoelen. Het is beter mogelijk beide ogen tegelijkertijd te spoelen.

Wat is een oogspoelstation?

Oogspoelstation is een set bestaande uit een cassette met flacons oogspoelmiddel en een spiegel. De flacons zijn voor eenmalig gebruik. Genoeg voor vijf minuten intensief spoelen. Het oogspoelstation kan op een vaste plek worden gemonteerd, maar is ook geschikt om mee te nemen naar locatie. 

Geef de locatie van het station aan met een pictogram. Haal een fles uit het station en open deze door aan de oogkap te draaien. De oogkap plaats je makkelijk op het oog. Spoel tot de fles leeg is of totdat je gebruik kunt maken van een oogdouche voor langer gebruik!

Wanneer gebruik je een mobiele oogdouche?

Een mobiele oogdouche is een douche die gebruikt kan worden op locatie. De douche wordt gevuld met water waaraan steriliserende vloeistof wordt toegevoegd. Door middel van zwaartekracht wordt het water naar twee douchekoppen geleid. De inhoud van de mobiele oogdouche is veelal enkele deciliter. Denkt u er bij de mobiele oogdouche aan dat om de zes maanden het water moet worden ververst. 

Wanneer zijn oogspoelflessen het beste inzetbaar ?

Oogspoelflessen zijn een onmisbaar onderdeel van uw EHBO koffer- of tas. Oogspoelflessen worden onderverdeeld in twee categorieën. De meest gebruikte spoelfles is de fles met zoutoplossing. Met de zoutoplossing waarmee ogen veilig kunnen worden schoongespoeld. Oogspoelflessen met neutraliserend e vloeistof zijn vooral geschikt voor het spoelen na contact met chemische stoffen zoals zuren. De neutraliserende vloeistof zorgt voor het stoppen van de werking van de chemische stof. 

Houd het oog open met duim en wijsvinger. Plaats de oogspoelfles op het oog. Alsje in de fles knijpt, volgt een zachte straal met vloeistof. Spuit de fles helemaal leeg, zodat vuil en deeltjes volledig worden verwijderd. 

Wanneer gebruik je ampullen ?

Oogspoelampullen zijn uitermate geschikt om te spoelen na een kleine vervuiling van het oog. Bijvoorbeeld als het gaat om een paar druppels. De ampullen zijn altijd apart verpakt. En door hun formaat heel geschikt om mee te nemen in een EHBO- koffer of tas.  Draai de dop van de ampul. Houd uw hoofd achterover. Knijp in de ampul en druppel de vloeistof tussen je oog en het onderste ooglid. Knipper met je ogen. Spoel net zolang tot alles uit het oog verwijderd. 

Welke soorten vind ik in de webshop?

Er zijn meerdere soorten oogdouches. Van mobiel tot vast. Welke oogdouche het beste past, hangt helemaal af van uw situatie en de organisatie waarin u werkt.  Werkt u bijvoorbeeld op één vaste locatie of bent u vaak onderweg? Op de oogdouche pagina lees je meer over de mogelijke oplossingen.

 
 
 
 

 



 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company