Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Hittemelders

Niet elke brand produceert rook, of genoeg rook om snel te worden opgemerkt. Bovendien kan het enige tijd duren voordat de rook de melder bereikt. Door te kijken naar hitte kan de brand soms eerder worden opgemerkt.

Filters

Wat is de beste manier om snel gewaarschuwd te worden bij brand? Iedereen antwoordt hierop waarschijnlijk: brandmelders. Maar heb je wel eens nagedacht over wat voor soort brandmelders je nodig hebt? De meeste melders zijn namelijk rookmelders. Je kunt echter ook kiezen voor hittemelders. Wat is het voordeel van hittemelders? Deze meten de temperatuur en niet de aanwezigheid van rook in de lucht. Dat kan een groot voordeel zijn. Niet elke brand produceert namelijk rook, of genoeg rook om snel te worden opgemerkt. Bovendien kan het enige tijd duren voordat de rook de melder bereikt. Door te kijken naar hitte kan de brand soms eerder worden opgemerkt.

Hoe werken hittemelders?

Hittemelders beschikken over een sensor die continu de omgevingstemperatuur in de gaten houdt. Een hittemelder slaat alarm op het moment dat de temperatuur een bepaalde waarde bereikt. Uitgebreidere melders doen dit op een slimme manier. Een uitgebreidere hittemelder let namelijk niet alleen op de temperatuur, maar ook op de snelheid van de stijging. Een hoge temperatuur alleen zegt niet altijd alles en kan leiden tot valse meldingen. Denk aan een ruimte die warm wordt omdat de zon erop staat.

Sommige hittemelders werken dus met een combinatie van temperatuur en stijgingssnelheid. Op basis hiervan bepalen zij of er sprake is van een uitzonderlijke situatie of niet. Dankzij deze slimme meting zal er zelden sprake zijn van een vals alarm. Is dit wel het geval, dan kan het alarm met een druk op de knop worden uitgezet.

Hittemelders redden levens

Hittemelders redden levens. Ze waarschuwen je in veel gevallen voor een brand nog voordat je zelf doorhebt dat hier sprake van is. Denk aan een situatie waarin je ligt te slapen. Een plotselinge temperatuurstijging merk je vaak niet op voordat er al sprake is van een zeer gevaarlijke situatie. Een hittemelder waarschuwt je in een vroeg stadium. Dat doet deze door middel van een luid akoestisch signaal. Dermate luid dat je er geheid van wakker schrikt.

Hittemelders bewijzen echter op meer manieren hun nut. Besluit je deze aan te schaffen, denk dan goed na over waar je ze plaatst, en hoeveel je er nodig hebt. Een brand ontstaat namelijk niet altijd in de ruimte waar je aanwezig bent. Kortsluiting, bijvoorbeeld, kan bij alle apparaten ontstaan. Ook op momenten dat er niemand aanwezig is. Ook kan iemand in het huishouden, of een medewerker in het bedrijf zonder dit te weten knoeien met de as van een sigaret, of iets anders brandbaars en zo een brand ontketenen. Idealiter plaats je dus hittemelders in alle belangrijke ruimtes en/of in ruimtes waar kans is op brand.

Onze tip voor een optimale brandveiligheid

Wil jij zorgen voor optimale brandveiligheid in huis of in het bedrijfspand? Denk er dan eens over na om hittemelders en rookmelders te combineren. Zo weet je zeker dat je de beste kans maakt om een brand in een vroeg stadium te detecteren. Er wordt namelijk op de twee meest effectieve manieren “gekeken” naar het ontstaan van een brand.

Hittemelder aanschaffen bij ARBO winkel

In de webshop van ARBO winkel kun je een hittemelder aanschaffen. Je hebt keuze uit verschillende soorten hittemelders in diverse prijscategorieën. Eenvoudige hittemelders zijn geschikt voor plaatsing op plekken waar er een risico is op het ontstaan van brand, zoals in een keuken of bij een kachel. Je kunt ze eenvoudig monteren op plekken waar veel rookmelders niet eenvoudig te installeren zijn, of niet werken omdat rookvorming hier nu eenmaal hoort. Eenvoudige hittemelders letten vaak alleen op de temperatuur en niet op de snelheid van de stijging. Omdat het alarmpunt staat ingesteld op een temperatuur die zonder brand nooit wordt gehaald, zul je desondanks zelden tot nooit last hebben van valse meldingen.

Eenvoudige hittemelders werken op een batterij die lange tijd meegaat. Je kunt echter ook kiezen voor een hittemelder die is aangesloten op het lichtnet. Zo hoef je nooit batterijen te vervangen en weet je zeker dat de hittemelder het altijd doet. Stroomuitval vormt ook geen probleem, omdat de melder is voorzien van een back-up batterij.

De meest uitgebreide hittemelders kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Op die manier vormen zij een slim netwerk. Wanneer één van de hittemelders brand detecteert, zullen zij allemaal afgaan en weet je zeker dat je gealarmeerd wordt.

Advies van specialisten

Wil je werk maken van goede waarschuwing bij brand? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de specialisten van ARBO centrum. Wij kunnen je voorzien van advies en helpen met het maken van een plan op maat waarin wij hittemelders, maar ook andere melders en/of brandblusmiddelen meenemen. Het is altijd mogelijk om een afspraak op locatie te maken, zodat onze specialisten het pand kunnen inspecteren.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company