Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Gebodsborden

ARBOwinkel.nl heeft een groot assortiment gebodsborden. De pictogrammen zijn in verschillende afmetingen leverbaar. Wil je een brandblusser pictogram naar wens of met een eigen tekst? Neem contact op met de klantenservice!

Filters

Verklein het risico op ongevallen met gebodsborden

In bepaalde bedrijfstakken lopen werknemers altijd een verhoogd veiligheidsrisico. Denk hierbij aan de bouw en in industriële omgevingen. Maar er zijn ook situaties te bedenken waarbij werknemers niet in omgevingen werken waar een verhoogd veiligheidsrisico geldt. De noodzaak van een gebodsbord is in de ene omgeving daarom wat minder hoog dan in een andere omgeving. Toch kunnen deze borden in zowel lage als hoge risicogebieden van toepassing zijn. Welke soorten borden kun je het beste op bepaalde plekken aanbrengen en is dit verplicht?

Zijn gebodsborden verplicht?

Volgens de Nederlandse Arbowetgeving is iedere werkgever verplicht om voor zijn werknemers en bezoekers een veilige werkomgeving te creëren. Afhankelijk van de bedrijfstak en de situatie kan dit om een grote diversiteit aan maatregelen gaan. Daarbij mag je als bedrijf zijnde bepaalde verplichte regels opleggen om de veiligheid van je medewerkers te garanderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een timmerfabriek waar gehoor- en oogbescherming verplicht is gesteld bij het gebruik van bepaalde machines. Op een bouwplaats geldt standaard al de verplichting voor werknemers en bezoekers om een helm te dragen. In deze gevallen kun je met gebodspictogrammen aangeven in welke ruimte of wanneer een bepaald beschermmiddel verplicht is om te dragen.

Het doel van ISO 7010

Gebodspictogrammen voldoen in de regel aan de ISO 7010 norm. Maar wat houdt deze norm eigenlijk in? Wanneer je tekst gebruikt om een gebod te verordenen, dan zal dit door mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn niet te begrijpen zijn. Juist dit is de reden geweest voor het instellen van de ISO 7010 norm. De ISO normen bestaan uit diverse regelgeving op het gebied van veiligheid. ISO 7010 is één van deze normen en verwijst naar de internationale standaardisering van veiligheidssymbolen en kleuren. Het doel van ISO 7010 is dat iedereen van welke nationaliteit en welke taal diegene ook spreekt een gebodspictogram kan begrijpen. Alle gebodsborden die in Nederland worden gebruikt, zijn exact dezelfde pictogrammen gebodsborden als in de gehele Europese Unie.

Gebodsborden PBM

Een eerste vereiste om aan de Arbowetgeving te voldoen is het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) aan het personeel. Naast het beschikbaar stellen, mag je in bepaalde ruimtes of situaties ook de verplichting opleggen om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Hiervoor zijn de diverse gebodsborden PBM te gebruiken. In ruimtes waar werknemers te maken krijgen met geluidsoverlast plaats je dus een gebodsbord gehoorbescherming. Op een bouwwerf zie je een gebodsbord helm hangen en bij de entree van een magazijn hangt een gebodsbord veiligheidsschoenen. Alle gebodsborden pictogrammen zijn helder en gemakkelijk door iedereen te begrijpen. Volgens de ISO 7010 norm hebben de borden een blauwe achtergrond met een teken, zoals een helm of schoen in het wit.

Gebodsborden voor bepaalde handelingen

Gebodsborden PBM geven heel duidelijk aan welke persoonlijke beschermmiddelen je moet dragen. Er zijn vervolgens nog gebodsborden waarmee bepaalde verplichte handelingen mee worden aangegeven. Denk bijvoorbeeld aan een gebodsbord waarmee aangegeven wordt dat je afstand moet houden, dat je gebruik van de vuilnisbak moet maken of dat je de verstelbare kap van een tafelzaag moet gebruiken. Met alle gebodsborden gezamenlijk bestaat er een internationaal geaccepteerd systeem van veiligheidssymbolen die voor iedereen te begrijpen zijn.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 950+ Reviews @ Feedback Company
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »