Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

PBM

PBM, van handschoenen en veiligheidsbrillen tot mondmaskers en veiligheidshelmen, onze hoogwaardige PBM-producten bieden de bescherming die je nodig hebt om veilig en gezond te blijven tijdens het werk.

Filters

Wat is PBM?

PBM zijn veiligheidsartikelen die gebruikt of gedragen kunnen worden. Ze dienen de veiligheid van de gebruiker te vergroten en deze te beschermen, maar ook vaak ter bescherming van de omgeving of omstanders.

Bij ARBO centrum kan men terecht voor het aanschaffen van zeer veel verschillende soorten PBM. Op deze pagina lopen wij door de verschillende hoofdcategorieën en leggen wij uit wat deze betekenen en op welke soorten persoonlijke beschermingsmiddelen je kunt rekenen.

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten PBM?

Waarom er zoveel verschillende soorten PBM zijn, is niet lastig te begrijpen. Wie aan het werk is, is kwetsbaar. Op zeer veel verschillende manieren. De juiste producten houden hier rekening mee. Veiligheid op de werkvloer is van het grootste belang. Hoe goed men ook probeert om risico’s te verminderen en ongelukken te voorkomen: dit valt nooit helemaal uit te sluiten. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen vinden er dagelijks vele ongelukken plaats door heel het land. Gelukkig kennen niet al die ongelukken een slechte afloop en dat is in zeer grote mate te danken aan de werking van de persoonlijke beschermingsmiddelen die worden gedragen en gehanteerd.

Werkgevers en werknemers hebben de wettelijke plicht om te zorgen voor veiligheid. Daarom bepalen werkgevers, hierbij begeleid door de wet, dat in bepaalde omgevingen en omstandigheden het gebruiken of dragen van PBM producten verplicht is. Die verplichting kan gelden voor medewerkers, maar in veel gevallen ook voor iedereen die de locatie betreedt. Denk aan het verplicht dragen van een bouwhelm bij het bezoeken van een bouwlocatie.

Niet alleen het dragen of gebruiken van PBM is soms verplicht; er dient ook duidelijk te worden gemaakt dat hier sprake van is. Dit betekent uiteraard allereerst dat de werkgever werknemers duidelijk instrueert. Iedereen dient op de hoogte te zijn van de regels. Daarnaast betekent dit dat er ook op de locatie en in de directe omgeving van de locatie duidelijk moet worden gemaakt welke verplichten er gelden. Dit kan worden aangegeven met borden en stickers.

De hoofdcategorieën PBM

Wie op zoek is naar PBM kan in de webshop van ARBO winkel eenvoudig filteren en zoeken. Echter: alle beschermingsmiddelen staan ook ingedeeld per hoofdcategorie en subcategorie. Onderstaand meer informatie over de diverse categorieën.

Hoofdbescherming

Dat we de PBM categorieën aftrappen met hoofdbescherming mag geen verrassing heten. Je hoofd is in veel opzichten het meest kwetsbare deel van je lichaam. Natuurlijk is elke verwonding er een te veel en zijn veel verwondingen ernstig, maar een serieuze verwonding aan je hoofd heeft al snel ernstig en veelal blijvend letsel tot gevolg.

Op zeer veel plekken, denk aan bouwplaatsen, maar ook in magazijnen en in werkplaatsen, is het dragen van hoofdbescherming verplicht. Dit kan op diverse manieren. Is er geen sprake van een zeer hoog risico op ernstige verwondingen, dan kunnen bijvoorbeeld veiligheidspetten volstaan. Op veel plekken worden echter bouwhelmen gedragen.

Exacte cijfers zijn er natuurlijk niet, omdat je nooit kunt zeggen hoe een ongeval anders was afgelopen, maar dagelijks bewijst goede hoofdbescherming meerdere malen zijn waarde. Door het dragen hiervan wordt bij veel ongelukken ernstig letsel voorkomen.

Werkhandschoenen

Ook de handen zijn natuurlijk bijzonder kwetsbaar. Zeker omdat veel werk met de handen wordt uitgevoerd. Daarom zijn bij veel werkzaamheden werkhandschoenen een must. Bij werkhandschoenen moet je zeker niet alleen denken aan handschoenen die beschermen tegen bijvoorbeeld scherpe voorwerpen. Er zijn ook werkhandschoenen die beschermen tegen vocht of gevaarlijke stoffen, of tegen kou of hitte. In zeer veel beroepen zijn werkhandschoenen onmisbaar: van hovenier tot bediener van machines in de industrie.

Gehoorbescherming

Als er een iets is dat blijvende aandacht verdient, dan is het wel gehoorschade. Goede gehoorbescherming kan dit helpen voorkomen. Het gevaarlijke aan gehoorbescherming is dat je dit al veel eerder op kunt lopen dan veel mensen zich realiseren. Regelmatig werken in een wat lawaaiige omgeving kan al zorgen voor gehoorverlies of -schade. Heeft je gehoor eenmaal schade opgelopen, dan is dit onomkeerbaar. Daarom is het dragen van goede gehoorbescherming ontzettend belangrijk. Zelfs wanneer je niet denkt dat dit nodig is. Gehoorbescherming is dan ook niet iets dat alleen gedragen wordt in lawaaiige werkplaatsen, tijdens werken langs de weg of in een zware fabriek. Wist je bijvoorbeeld dat veel werknemers in de horeca al te maken krijgen met een structureel gevaarlijk hoog geluidsniveau?

Gehoorbescherming komt in de vorm van oordopjes of gehoorbeschermers die je over je oren draagt. Er is ontzettend veel variatie, dus dit is een PBM waarvan voor iedereen een geschikt exemplaar te vinden is.

Veiligheidsbrillen

Wie denkt dat het dragen van een helm genoeg is om het hoofd volledig te beschermen, heeft het mis. Want niet alleen vallen en stoten vormt een risico; wat dacht je van schade aan je ogen? Je ogen zijn misschien wel het meest kwetsbaar. Gevaarlijke vloeistoffen, gassen en vaste deeltje kunnen zorgen voor irritatie, maar in veel gevallen zelfs voor zeer veel pijn en grote schade. Veiligheidsbrillen zijn verplichte kost voor iedereen die werkzaamheden uitvoert waarbij de ogen schade op kunnen lopen.

Een goede veiligheidsbril, die ook op sterkte te krijgen is, beschermt de ogen tegen vloeistoffen, maar ook tegen rondvliegende (kleine) vaste deeltjes. Desondanks kan het altijd een keer mis gaan. Naast veiligheidsbrillen zijn in omgevingen waarin deze gedragen worden oogspoelstations ook zeer belangrijk.

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn er in alle soorten en maten. Veel mensen denken bij een veiligheidsschoen direct aan een schoen met een verstevigde (stalen) neus. Dit is slechts een van de vele soorten veiligheidsschoenen die verkrijgbaar zijn. Veiligheidsschoenen kunnen bijvoorbeeld ook beschermen tegen vocht en vloeistoffen, bijvoorbeeld voor gebruik in een laboratorium. Ook worden in de horeca vaak weer andere veiligheidsschoenen gedragen: schoenen met een speciale anti-slipzool. Natuurlijk zijn de schoenen niet alleen in laag model, maar ook in hoog model (boots) te krijgen.

Valbeveiliging

Diverse risicovolle beroepen spelen zich op hoogte af. Op hoogte is wettelijk gedefinieerd als een hoogte van 2,5 meter of meer. Hier is dus al snel sprake van. Voor iemand die op hoogte werkt, zoals een glazenwasser van bedrijfsgebouwen en kantoren of iemand die op een hoogwerker werkt, is een val de ergste nachtmerrie. Om dit te voorkomen dragen dergelijke professionals valbeveiliging. Valbeveiliging voorkomt dat er een val vanaf (grote) hoogte gemaakt kan worden.

Vragen over PBM

Vind je niet direct wat je zoekt in deze hoofdcategorieën? Maak gebruik van de zoekfunctie om een specifiek product te vinden. Heb je vragen over PBM? Wij staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company