Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wondpleisters

Een wondpleister bestaat uit een zelfklevend, steriel wondverband dat kan worden aangebracht op kleine tot middelgrote wonden om te voorkomen dat de wond besmet raakt. Bestel voordelig bij ARBO centrum.

Filters

De juiste wondpleister kopen voor kleine en grote verwondingen

Wat zijn wondpleisters?

Een wondpleister bestaat uit een zelfklevend, steriel wondverband dat kan worden aangebracht op kleine tot middelgrote wonden om te voorkomen dat de wond besmet raakt. Tegelijkertijd voorkomt het ook dat afscheidingen zoals bloed of wondvocht in de omgeving terechtkomen. De verse wond wordt door de wondpleister ook beschermd tegen stoten of de negatieve effecten van vocht.

Wat is een wond?

Om de juiste wondpleister te kunnen gebruiken moet je eerst herkennen welk soort wond het is en hoe ze kan ontstaan. Een wond wordt over het algemeen beschreven als een oppervlakkig letsel aan de huid (medisch: weefselvernietiging of -afbreking). Het letsel kan leiden tot weefselverlies. Door de verscheidenheid aan verschillende wonden kunnen ze worden ingedeeld naar type of ook naar de oorzaak. De volgende soorten wonden bestaan:

 • Mechanische wonden: worden veroorzaakt door kracht of geweld. Mechanische wonden zijn onder meer schaafwonden, snijwonden, wonden, schotwonden, bijtwonden of kneuzingen.
 • Thermische wonden: worden veroorzaakt door brandwonden, brandwonden of bevriezing van het weefsel.
 • Chemische wonden: worden veroorzaakt door zure, alkalische of giftige effecten en veroorzaken brandwonden.
 • Stralingswonden: zijn schade veroorzaakt door röntgenstraling of radioactieve straling.

Mogelijke oorzaken van wonden

De meest voorkomende wonden worden veroorzaakt door een ongeval, geweld, een ziekte of een operatie.
De soorten wonden zijn:

 • wonden veroorzaakt door een ongeval of geweld van buitenaf
 • toevallige wonden, die willekeurig zijn toegebracht
 • chirurgische wonden en laser wonden die onvermijdelijk zijn
 • opzettelijke geweldpleging, bijvoorbeeld door snijden of door het gebruik van vuurwapens
 • brandwonden
 • wonden veroorzaakt door ruwe of puntige oppervlakken en objecten
 • wonden veroorzaakt door ziekten zoals bijvoorbeeld aandoeningen van de bloedsomloop

Eenmaal een wond goed gedesinfecteerd is, zijn er verschillende wondpleisters beschikbaar, afhankelijk van het type en de aard van de wond. Gewone wondpleisters zijn de meest Je kunt ook een wondpleister kopen die geschikt is voor gevoelige huis. Sommige mensen kunnen de kleefstoffen van conventionele wondpleisters niet verdragen en zijn er allergisch voor. Waterafstotende pleisters bevorderen de wondgenezing omdat ze water uit de buurt van de wond houden. Ze mogen echter alleen worden gebruikt bij schaafwonden, omdat warmte en vochtigheid onder de pleister ervoor kunnen zorgen dat snijwonden geïnfecteerd worden.


De verschillende soorten wondpleisters

Er zijn verschillende soorten wondpleisters die in verschillende contexten worden gebruikt. De juiste wondpleister kopen om te gebruiken in de juiste context is niet altijd gemakkelijk. Daarom adviseren wij om je EHBO-koffer te voorzien van verschillende soorten wondpleisters.

Patches kunnen op maat worden gesneden of individueel verpakt worden gekocht. Wondpleisters kunnen van verschillende breedtes zijn en gemaakt zijn van verschillende materialen.

Een wondpleister kan worden gebruikt voor de eerste behandeling van kleine wonden in de thuisomgeving, in een bedrijf, op een werf... maar ook voor het bedekken van nieuwe chirurgische littekens met wondpleisters in de postoperatieve context.

In ziekenhuizen kunnen pleisters worden gebruikt op grote rollen en in verschillende breedtes, zodat uitwendige hechtingen van verschillende grootte gesteriliseerd kunnen worden.

Waar vroeger dikke zwachtels werden gebruikt, wordt nu algemeen erkend dat pleisters hygiënischer en praktischer zijn. Bovendien laten moderne wondpleisters meer lucht door in de wond dan bandages. Als reactie op de verschillende behoeften zijn er pleisters ontwikkeld uit weefsel-achtige stof of voorzien van gaas. Allergiepatiënten kunnen vertrouwen op speciale wondpleisters met allergie vrije hechtoppervlakken. Voor de kinderen kun je een kleurig bedrukte wondpleister kopen.

Sommige pleisters zijn waterdicht, andere niet. Zogenaamde spuitpleisters zijn ook wondpleisters in de ware zin van het woord. Het is een ontsmettende product uit een spuitbus dat een soort film op een kleine wond legt. Ze zijn echter niet geschikt voor de behandeling van elk type wond. Bij grote verwondingen wordt een verband gebruikt in plaats van een pleister. Bij kleine wonden kan zeker een drukverband worden aangelegd met een strak gewikkelde wondpleister.

Voor grotere letsels waarvoor drukverbanden nodig zijn, volstaat een pleister niet. Injectie-pleisters zijn kleine wondpleisters die na een injectie kunnen worden gebruikt. Zogenaamde fixatiepleisters hebben geen steriel wondverband. Het zijn geen echte wondpleisters, maar verbandmiddelen.

Ontwerp, functie en gebruik

Alle conventionele wondpleisters zijn vergelijkbaar in structuur en functie, met uitzondering van de al genoemde spuitpleisters. In principe hebben alle wondpleisters een steriele strook gaas of gaas in het midden, die direct op de wond of chirurgische hechting wordt geplaatst.

De grootte van de pleister moet overeenkomen met die van de te bedekken wond. Er zijn rondom of alleen aan twee buitenzijden hechtoppervlakken te vinden, waarmee de wondpleister aan de gezonde huid wordt vastgemaakt. Het verwijderen van wondpleisters voor gevoelige huid is relatief pijnloos.

Bij andere types kan het behoorlijk pijnlijk zijn. De steriele laag van de pleister plakt vaak aan de wond als de wond huilt of bloedt. In dit geval moet de pleister altijd met bijzondere zorg worden verwijderd, zodat de wond ongehinderd kan genezen.

Het praktische aan een wondpleister is het hygiënische eenmalige gebruik en de eenvoudige toepassing. In het verleden moesten gebruikte verbanden worden gewassen en gesteriliseerd.

Je kunt individuele pleisters hygiënisch verpakt meenemen en altijd een steriel wondverband voor kleine wonden bij de hand hebben. Bovendien is er aanzienlijk minder afval als je wondpleisters gebruikt.

Vanuit medisch oogpunt gaat wondgenezing met een wondpleister sneller dan met een verband. Dit komt omdat de meeste wondpleisters lucht doorlaten. Tegelijkertijd zorgt de praktische wondpleister ervoor dat de wond steriel is. De verbandwisselingen zijn gemakkelijker geworden dankzij de wondpleisters. Een wondpleister is misschien niet in elke postoperatieve context geschikt, maar wel in een verrassend groot aantal gevallen. Wondpleisters hebben hun nut al bewezen in huishoudens, op werven en in bedrijven, op kantoor... waar het op elk moment kan worden gebruikt. Het kan gesneden worden uit een rol of een groter vel en eventueel individueel worden aangepast. Dit heeft de eerste behandeling van verschillende soorten wonden veel gemakkelijker en toegankelijker gemaakt voor iedereen.

Speciale wondpleisters

Detecteerbare pleisters hebben een flexibel metalen oppervlak dat in de stof is ingepast. Als een patch verloren gaat, kan deze worden gedetecteerd met alle conventionele metaaldetectoren. De detecteerbare pleisters zijn meestal ook gekleurd in een opvallende, felle kleur en zijn gemakkelijk te detecteren, zelfs met het blote oog.

Afhankelijk van uw behoeften en het bedoelde gebruik zijn er verschillende versies van detecteerbare pleisters. Dit zijn onder andere gipsen stroken en vingerpleisters. De pleisters zijn gemaakt van hypoallergene, huidvriendelijke en ademende materialen. Ze zijn water- en vuilafstotend en hechten niet aan wonden.

Wondpleisters waarmee je in het water mag

Snijwonden, schaafwonden of kneuzingen treden sneller op dan je zou vermoeden. Ook op vakantie, aan de rand van het zwembad of bij het zwemmen in de zee ontstaan vaak open wonden. Als je in dergelijke gevallen je zwemplezier ongehinderd wilt voortzetten, moet je de wonde beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Wanneer moet je naar de dokter gaan

Een wond kan in verschillende mate ernstig zijn, zodat een medische behandeling niet altijd direct nodig is. Diepe vleeswonden horen tot de types die zeker een medische behandeling nodig hebben. De wondpleister biedt maar een tijdelijke bescherming tijdens de verplaatsing naar de arts. Wie in zo'n geval afziet van behandeling door een arts, loopt echter een groot risico. Als een wond niet aan elkaar groeit, kunnen bacteriën en virussen zich erin nestelen. Onder bepaalde omstandigheden kan dit leiden tot een ontsteking die verdere complicaties kan veroorzaken. Het is niet ongebruikelijk dat zich in dit verband pus ophoopt, wat natuurlijk ook dringende medische zorg vereist. Als dit niet op de juiste manier wordt behandeld, bestaat er zelfs gevaar voor gevaarlijke bloedvergiftiging.

Alleen wie een wond schoon en zuiver houdt, kan mogelijke complicaties voorkomen. Ontstekingen kunnen worden behandeld met medicijnen zoals antibiotica. Op deze manier kunnen vaak voorkomende complicaties worden voorkomen of effectief worden behandeld. Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company