Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Oogspoelstations

Oogletsels kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet onmiddellijk en adequaat worden behandeld. Daarom stellen wij met trots onze oogspoelstations voor, een essentieel onderdeel van uw veiligheidsuitrusting om snel en effectief eerste hulp te bieden bij

Filters

Ogen zijn bijzonder kwetsbaar: een ongeluk betekent al snel kans op oogschade. Denk aan een simpele splinter die net verkeerd in je oog terecht komt, of een kleine hoeveelheid van een bijtende gevaarlijke stof. In de noeste praktijk gebeurt dit helaas maar al te vaak. Wanneer er een vaste stof, een schadelijk gas of vloeistof in je oog terecht komt, moet dit er eenvoudigweg zo spoedig mogelijk uit. Een oogspoelstation is op veel plekken dan ook onmisbaar.

Wat is een oogspoelstation?

Iedereen heeft wel eens iets in zijn/haar oog gehad. Ook al is het maar een klein pluisje of vuiltje: je voelt direct hoe vervelend en pijnlijk dit kan zijn. En dan is het maar een onschuldig vuiltje. Moet je nagaan wat een echt gevaarlijke stof kan doen. Dat is niet alleen bijzonder pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Je oog kan (blijvende) schade oplopen. Hoe eerder je de stof uit je oog krijgt, des te groter de kans is dat je schade voorkomt of beperkt. Maar hoe doe je dit?

Niet op alle plekken ben je in de buurt van stromend water. Een oogspoelstation is dan een uitstekende oplossing. Een oogspoelstation bevat, je raadt het al, oogspoeling. Met deze flessen kun je jouw ogen veilig uitspoelen. De flessen bevatten een lichaams gelijkende vloeistof die je ogen niet aantast en waarmee je stoffen overvloedig uit de ogen kunt spoelen.

Hoe gebruik je een oogspoelstation?

Om een oogspoelstation goed te benutten, is het cruciaal dat je het station op de juiste plek monteert. Dit betekent in de ruimte waar er een risico is op het oplopen van oogletsel. Het liefst plaats je hier meerdere oogspoelstations en plaats je deze in de directe nabijheid van de plekken waar de risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd.

Het is natuurlijk net zo belangrijk dat je het oogspoelstation zichtbaar plaatst, op een plek die niet geblokkeerd en voor iedereen vrij toegankelijk is. Om gebruik te maken van een oogspoelstation, hoef je alleen maar de flessen eruit te nemen en te openen.

Een oogspoelstation kan natuurlijk nooit zoveel spoeling bieden als een kraan of een vast oogspoelstation dat is aangesloten op de waterleiding. Toch kun je een flink lange tijd je ogen spoelen met deze flessen. Doe dit dan ook altijd. Je moet er zeker van zijn dat de stof helemaal uit je oog verdwenen is. Om het even eenvoudig te zeggen: knijp de fles helemaal leeg. Ook al heb je niet het idee dat dit nodig is. Neem geen risico’s.

Welke oogspoelstations zijn er?

We hebben net al even verschillende soorten oogspoelstations genoemd. Er zijn vaste oogspoelstations, deze zijn aangesloten op de waterleiding. Mobiele / stand alone oogspoelstations zijn er in verschillende soorten.

De belangrijkste keuze die je moet maken bij het aanschaffen van een oogspoelstation is of je gaat voor flessen met een PH-neutrale vloeistof of met een steriele vloeistof. Combineren kan ook: je kunt ook kiezen voor een oogspoelstation met van beide flessen één exemplaar.

Oogspoelstation met PH neutrale vloeistof

Een oogspoelstation met een PH neutrale vloeistof bevat een vloeistof met natrium (zout) oplossing. Dit maakt deze vloeistof veilig en pijnloos om overvloedig te gebruiken. Pijn zul je waarschijnlijk absoluut hebben, maar die wordt dan niet veroorzaakt door de vloeistof. Deze oogspoeling is geschikt voor gebruik bij letsel veroorzaakt door zuren en logen.

Oogspoelstation met steriele vloeistof

Een oogspoelstation met steriele vloeistof bevat een natriumchloride oplossing die vergelijkbaar is met het natuurlijke traanvocht van het oog. Deze oplossing is geschikt voor het uitspoelen van alle stoffen, behalve zuren en logen. Denk aan het uitspoelen van vaste deeltjes of chemische stoffen.

Een gecombineerd spoelstation

Je kunt dus ook kiezen voor een oogspoelstation met hierin zowel een fles met PH neutrale vloeistof als een fles met steriele vloeistof. Natuurlijk kun je ook van beide varianten een spoelstation aanschaffen. Dan beschik je over twee flessen met PH neutrale vloeistof en twee flessen met steriele vloeistof.

In veel bedrijven en op veel plekken is een combinatie van de twee verschillende vloeistoffen aan te schaffen. Je weet dan zeker dat je effectief kunt spoelen bij alle mogelijke stoffen die in de ogen kunnen komen.

Bescherm je ogen altijd goed

Goede oogspoeling is dus ontzettend belangrijk. Maar je ogen goed beschermen is dat ook. Door goede oogbescherming te dragen, kun je namelijk heel vaak voorkomen dat er een stof in je oog komt. Dat betekent dat je letsel en het gebruik van oogspoelingen voorkomt. Draag op risicovolle plekken of tijdens het uitvoeren van werkzaamheden waarbij er kans is op oogletsel dus altijd een goede veiligheidsbril.

Schaf je oogspoelstations aan bij ARBO centrum

Wil je oogspoelstations aanschaffen? Bestel deze dan snel en eenvoudig online in de webshop van ARBO centrum. Vragen? Neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en helpen je bij het kiezen van de juiste stations.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company