Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Oogdouches

Verschillende soorten oogdouches koop je gemakkelijk online bij ARBO centrum.

Filters

Waarom een oogspoelfles niet uit je EHBO koffer mag ontbreken

Als je in de bouw werkt dan zal je te maken krijgen met rondvliegend stof. Het is dan ook niet zo zeldzaam dat er zo nu en dan, op een onoplettend moment, een stofje in je oog vliegt. Om dit te voorkomen kan je een veiligheidsbril dragen, maar eens een ongeluk gebeurd is, is er nog maar een oplossing: een oogspoelfles of een oogdouche. Een oogspoelfles helpt je om irritaties uit je ogen te halen. Ook als je niet in de bouw werkt, is het handig om altijd een flesje op zak te hebben. Het is altijd goed om voorbereid te zijn op vlak van veiligheid! Maar, welke soorten zijn er en waar moet je op letten bij de aankoop van een oogdouche of oogspoelfles?

Wanneer is een oogdouche aangeraden?

Een oogdouche is niet alleen aangeraden als je in een bouwbedrijf werkt, er zijn nog een aantal andere situaties waarin een oogdouche goed van pas komt. Als je bijvoorbeeld in de tuin werkt, maak je gebruik van meststoffen. Als dit product in je ogen komt, dan kan dit erg gevaarlijk zijn. Ook als je met chemische producten werkt kan een ongelukje gebeuren, waardoor dit permanente schade kan veroorzaken. Je kan dit makkelijk voorkomen door snel een oogdouche te gebruiken.

Waarom is een oogdouche belangrijk?

Wanneer vuil of chemicaliën in je ogen terechtkomt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Als je dat niet doet, dan loop je het risico dat er permanente schade ontstaat. Op (werk)plaatsen waar de kans groot is dat je oog geïrriteerd raakt, is het dan ook geen overbodige luxe om een oogdouche of oogspoelfles binnen handbereik te hebben. Hierdoor kan je de beschadiging beperken en het risico op permanente schade verminderen. Bovendien is het hebben van een oogdouche verplicht op sommige werkplaatsen. Door in orde te zijn vermijd je sancties!

Wat is het verschil tussen een oogspoelfles en een oogdouche?

Er zijn twee manieren om irritaties in je oog te verhelpen en beschadigingen te voorkomen: met een oogspoelfles of met een oogdouche. Wat is het verschil tussen beide? Het grootste verschil zit eigenlijk in de toepassing. Een oogspoelfles is ideaal om meteen te gebruiken, maar niet voor langdurig gebruik. Een oogdouche kan je langer gebruiken, maar niet zo snel. Wat voor jou de beste keuze is, hangt dus af van wat de irritatie in je oog heeft veroorzaakt. Bij chemicaliën is het bijvoorbeeld belangrijk dat je erg snel handelt, maar ook dat je lang blijft spoelen. Daarom is een combinatie van beiden aangeraden!

Soorten oogdouches: welke oogdouche moet je kiezen?

Er zijn verschillende soorten oogdouches en oogspoelflessen. Hoe moet je kiezen uit het aanbod? Het grootste verschil in de oogdouches zit vooral in het model. Er zijn enkelvoudige oogdouches die aangesloten worden op het waterleidingsysteem. Hierdoor is er altijd schoon water, maar het water is vaak nog erg koud om lang te kunnen spoelen. Daarnaast heb je een mobiele oogdouche die gevuld wordt met water en een steriliserende vloeistof. Deze oogdouche heeft als voordeel dat je ze makkelijk overal kan meenemen. Het water moet wel regelmatig ververst worden.

Ook een slangendouche is een mogelijkheid. Dit is een grotere douche die je ook voor andere lichaamsdelen kan gebruiken. Ook dit soort douche wordt aangesloten aan een waterleiding. Een laatste optie is de plensdouche. Dit soort douche laat een grote hoeveelheid water stromen in een korte tijd. Bij schadelijke stoffen is een plensdouche een goede optie! Maar de beste oplossing blijft nog steeds om een mobiele oogdouche met een vaste oogdouche te combineren!

Verschillende vloeistoffen

Oogspoelflessen zijn de makkelijkste manier om snel oplossing te bieden. Als je voor een oogspoelfles kiest, dan zijn er verschillende opties. Zo heb je oogspoelflessen die gevuld zijn met een neutraliserende vloeistof, die je het best gebruikt als er bijtende stoffen in je oog terecht gekomen zijn en er zijn oogspoelvloeistoffen die een zoutoplossing bevatten. Deze gebruik je het best als er vervuiling in je oog terecht gekomen is. Het zout heeft een desinfecterende werking.

Oogdouche kopen? Hou hier rekening mee!

Als je van plan bent om een oogdouche of oogspoelfles te kopen, dan is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Een oogdouche is verplicht in ruimte met gevaarlijke stoffen, maar moet daarnaast aan een aantal eisen voldoen:

 • Snel bereikbaar zijn
 • Makkelijk bedienbaar zijn
 • Voldoende capaciteit hebben om lang genoeg te kunnen spoelen
 • Mag de ogen niet beschadigen

Oogdouche installatie: aandachtspunten

Ook als je van plan bent om de oogdouche te installeren, is het belangrijk om rekening te houden met enkele aandachtspunten, zowel voor als na de installatie.

Voor de installatie

Voor de installatie van je oogdouche, is het belangrijk dat je de juiste plek uitzoekt. Kies een centrale plek die goed bereikbaar is en geef dit aan met het passend pictogram. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de waterleiding nooit kan bevriezen. Koud water is nu eenmaal niet fijn om je ogen mee te spoelen. Het is belangrijk om te zorgen voor lauw water.

Na de installatie

Als je een oogdouche geïnstalleerd hebt, dan is het belangrijk dat je de weg ernaartoe vrijhoudt, zodat iedereen in noodgeval naar de nooddouche kan gaan. Controleer ook regelmatig of het nog werkt en hou het hygiënisch!

Hoe gebruik je een oogdouche en oogspoelfles?

Of je nu een oogdouche of oogspoelfles koopt, het is belangrijk dat je op voorhand goed weet hoe het werkt, om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen.

Hoe gebruik je een oogdouche?

Een oogdouche gebruik je door hem te activeren met behulp van de hendel. Buig over de oogdouche heen en plaats je ogen boven de sproeikoppen. Spoel je ogen voor tenminste 15 minuten.

Hoe gebruik je een oogspoelfles?

Een oogspoelfles gebruik je door simpelweg het beschermkapje van de fles te verwijderen. Houd daarna je oog open met je duim en wijsvinder en plaatst de sproeikop van de fles op je oog. Kantel je hoofd achterover en knijp in het flesje. Je kan het best spoelen tot het oogspoelflesje leeg is.

Oogirritatie: wanneer moet je een arts raadplegen?

Wanneer er vuil of schadelijke stoffen in je oog terechtkomen, dan kan dit je oog gaan irriteren. Oogspoelflessen of oogdouches zijn dan een goede optie, maar ze zijn niet altijd voldoende. Een oogdouche is een eerste hulpmiddel, maar biedt geen garantie op het tegengaan van beschadigingen aan je ogen. Eigenlijk kan je dus het best altijd nadien een arts raadplegen. Zeker als het gaat over schadelijke stoffen die in je oog terecht gekomen zijn. Je ogen zijn erg gevoelig, neem hierbij dus geen enkel risico!

Oogdouche kopen bij ARBOwinkel

Een oogdouche of oogspoelfles kopen is dus een goed idee, maar als je op zoek gaat naar een oogspoelfles, is het wel belangrijk dat je koopt bij een betrouwbare verkoper. Op het vlak van veiligheid kan je nu eenmaal beter geen risico nemen!

Gelukkig hoef je niet ver te zoeken naar een betrouwbare verkoper, want ARBO is al jaren gespecialiseerd in de verkoop van allerlei veiligheidsartikelen. Onze veiligheidsexperts helpen jou graag om de juiste keuze te maken. Bovendien vind je bij ons niet enkel oogdouches, maar ook tal van andere veiligheidsartikelen. Alles wat je nodig hebt om veilig te kunnen werken vind je dus op één plek, waardoor je tijd en geld uitspaart! Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company