Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Waar en hoe rookmelders te plaatsen?

Waar en hoe rookmelders te plaatsen?

De helft van alle woningbranden zijn geen grote vlammenbranden, maar smeulbranden die vooral giftige rook veroorzaken en waarbij wel de meeste slachtoffers volgen.

Waar en hoe rookmelders (makkelijk) te monteren?

Rookmelders zijn feitelijk onmisbaar, omdat je niets ruikt in de slaap. Daarbij werkt het gehoor nog steeds wel. Daarom is het ook van belang om rookmelders te plaatsen die een luid alarm produceren. Het geeft zo genoeg tijd om te vluchten. Rookmelders zijn ware levensredders!

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen grote vlammenbranden, maar smeulbranden waarbij giftige rook ontstaat. Deze rook veroorzaakt zelfs het grootste aantal slachtoffers. Daarom is het zaak om rookmelders op de juiste locatie in de woning te plaatsen. Hang een rookmelder op iedere verdieping en zorg ervoor dat ze ook de vluchtwegen bewaken, vooral vanuit de slaapkamer naar buiten toe.  

Bron: wonenvlaanderen.be

Waar het beste rookmelders te plaatsen?

Voor maximale veiligheid is het noodzakelijk om alle rookmelders op strategische locaties te plaatsen, zodat je zo goed mogelijk gealarmeerd bent in geval van een calamiteit. Bij brand is rook meestal de grootste bedreiging omdat elke ademhaling steeds gevaarlijker wordt naarmate je daarbij in de paniek en stress meer en vaker inademt. Elke seconde telt daarbij in deze fase. Door rookmelders op de juiste plekken te plaatsen, volgt zo snel mogelijk de geschikte waarschuwing.

Minimaal een rookmelder op elke verdieping

Plaats een rookmelder in iedere ruimte waar je door kunt vluchten (hal, gang, bijkeuken, enz.) Zorg er vooral voor dat de rookmelder ook de vluchtweg van de slaapkamer naar buiten bewaakt. Vergeet hierbij niet om een rookmelder in de kinderkamer te plaatsen. Hang rookmelders altijd aan het plafond.  

Waar moet je nooit een rookmelder monteren?

 • In de keuken of badkamer
 • In de garage
 • Bij een ventilator of luchtopening
 • Boven verwarmingen
 • Op tochtige of vochtige plekken

Wat adviseert de brandweer?

Volgens de brandweer is het raadzaam om ten minste rookmelders in de hal en op de overloop te plaatsen. Dit zijn vaak de ontsnappingsroutes bij brand. Het is ook verstandig om een rookmelder in de woonkamer te hebben. Voor maximale beveiliging kun je melders in alle kamers van het huis installeren, zoals slaapkamers, bijkeuken, zolder en kelder.

Plaats geen rookmelder:

 • Bij een ventilator of luchtopening
 • Boven verwarmingen
 • Op tochtige plekken
 • Binnen stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser

Er zijn verschillende soorten en prijsklassen voor rookmelders verkrijgbaar. Welk type u ook kiest, zorg ervoor dat ze een goedgekeurd Europees keurmerk EN 14604 hebben. Al onze rookmelders zijn uiteraard voorzien van dit keurmerk. Vanaf 1 juli 2022 is het overigens ook verplicht om op elke woonlaag in uw huis een rookmelder te hebben.

Voor extra veiligheid dienen de rookmelders geplaatst te worden op verschillende locaties, namelijk:

 • In elke vluchtroute
 • Op elke verdieping
 • In iedere slaapkamer
 • In de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (indien dit niet de doucheruimte is)

Hoe de rookmelder monteren?

Bij alle rookmelders wordt standaard montagemateriaal meegeleverd, meestal bestaande uit schroeven en pluggen (meestal 2 al voldoende). Hiermee kan eenvoudig de grondplaat van de melder tegen het plafond worden bevestigd door twee gaten te boren. Met behulp van de schroeven monteert u vervolgens de grondplaat stevig tegen het plafond en bevestigd daarna de melder eraan.

Magnetische montageset voor makkelijk plaatsen rookmelders 

De rookmelders dienen minimaal 50 cm vanaf de muur te worden geplaatst en vermijd locaties dichtbij tochtplekken zoals ramen of ventilatie. Liever geen gaten boren? Met behulp van speciale magnetische montagesets kun je jouw rookmelders binnen 1 minuut stevig aan het plafond bevestigen, zonder gaten te boren.

Deze universele set bestaat uit twee metalen plaatjes waarvan één magnetisch is. Een plaatje wordt met 3M tape op het plafond geplakt en de andere op de montageplaat van de melder. Door middel van de magneet klikt je de melder dan eenvoudig vast aan het plafond.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company