Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Vette gaasjes

Van brandwonden tot nare schaafwonden. Het vette gaasje verzacht en helpt genezen. Vette gaasjes mogen dus ook niet in jouw koffer ontbreken! Je bestelt ze bij ARBO centrum

Filters

Elke wond heeft zijn eigen speciale voorschrift hoe te behandelen voor een zo spoedig mogelijk herstel. Van hechting tot pleister en van zwaluwstaartje tot zwachtel, er is een heel scala aan opties. Bij de arbowinkel.nl bieden wij de meest gebruikte verzorgingsproducten aan. Zo ook het vette gaasje. Het is absoluut aan te raden deze altijd in je EHBO koffer of kastje te hebben. Het vette gaasje is namelijk voor heel veel doeleinde te gebruiken. 

Wat is een vet gaasje?

Allereerst is het handig te weten wat zo’n vet gaasje nu is. Vette gaasjes zijn gemaakt van grof geweven katoen of viscose. Het gaat om een dunne stof of gaasje dat geweven is in een plat binding, deze constructie is belangrijk voor zijn functie. Het gaasje is geïmpregneerd met een vet zoals paraffine of vaseline. Vandaar de naam vet gaasje. Het vet gaasje wordt ook wel zalf gaas of paraffine gaas genoemd. Alle drie zijn hetzelfde en worden gebruikt voor meerdere soorten wonden. Er zijn verschillen in de maas grote van het gaas. Met andere woorden hoe dicht geweven of juist los. Het gaas is daarnaast zo vervaardigd dat het niet kan rafelen en in een wond kan blijven steken. Ook bestaat er een non woven zalf kompres, dit is een kompres wat geen weefsel is maar een samenkleving van vezels. Hierdoor is het in staat meer vocht op te nemen, waar een vet gaasje het wondvocht juist door sluist naar boven. Kortom vette gaasjes zijn dunne stukjes stof gedrenkt in een vet.

Wat is de functie van vette gaasjes?

Of je nu een grof of fijn vet gaasje of non woven zalf kompres gebruikt, de functie is van alle drie hetzelfde. Het vette gaas zorgt ervoor dat de wond niet uitdroogt. Op die manier is bij het verschonen van het gaas of kompres de kans klein dat het vast geplakt zit in de wond. Het los trekken van een vastgekoekt gaasje zorgt er bijna altijd voor dat de wond opnieuw opengetrokken wordt. Alhoewel er een aantal wonden zijn waar dit juist het doel is, is het over het algemeen de bedoeling dat dit niet gebeurd. De paraffine in het gaasje helpt de verkleving te voorkomen. Daarnaast houdt het de zijkanten van de wond zacht, wat de genezing bevordert. Het dient als ware als een tweede huid en beschermt en helpt op die manier de wond. Elke open wond produceert wondvocht. Vaak wil je juist dat dit vocht niet bij de wond blijft en gebruik je een kompres om het vocht op te nemen. Het zalf kompres of gaas laat het vocht door naar boven en neemt het daardoor niet op. Zou het gaas het vocht wel opnemen dan droogt het gaas hierna op en bestaat er een grote kans dat het gaas vast koekt in de wond. De paraffine zorgt er dus juist voor dat het gaas geen vocht opneemt en tegelijkertijd de wond soepel houdt. Ook zorgt de paraffine dat het zalf kompres niet aan het secundaire kompres vast komt te kleven. Zo blijft het verband in zijn geheel soepel.

Welke wonden bedek je met vette gaasjes?

Er zijn verschillende wonden die baat hebben bij een vet gaasje. Vaak legt de arts of verpleegkundige uitgebreid uit hoe u uw wond moet verzorgen. Is dit niet het geval en verbind u de wond op eigen initiatief, zorg dan dat u de wond nooit compleet afdekt. Dit betekent dat u de wond niet met teveel lagen afdekt, waardoor het niet meer kan luchten. Als u de wond namelijk geheel afsluit, kan het wondvocht niet meer weg. Dat zorgt voor een onhygiënisch bacterie feest. Het laatste wat u wilt is dat het gaat broeien onder uw kompres. Zorg dat u daarom altijd de uitleg op de verpakking goed leest en volgt. Vette gaasjes zijn ideaal voor de volgende wond soorten:

 • Brandwonden in een niet acute fase
 • Tweede graads brandwonden met een dichte blaar
 • Langzaam genezende open wonden
 • Snij en schaafwonden
 • Schone granulerende wonden
 • Ter afdekking bij een nagel extractie

Hoe gebruik je vette gaasjes?

Om te beginnen was je je handen zeer goed. Dit doe je door middel van zeep en warm water. Zorg dat zowel je polsen als tussen je vingers en onder je nagels goed gereinigd zijn. Je wilt geen viezigheid van je handen in de wond smeren. Bij twijfel kan je natuurlijk altijd handschoentjes aan. Deze vindt je ook in onze winkel. Hierna maak je de wond en er om heen goed schoon. Het is slim hier voor de tijd te nemen. Door dit oppervlakte goed te ontsmetten, voorkom je verdere ontstekingen. Hierna maak je de huid rondom de wond goed droog. Dit zorgt voor het beter hechten van een eventuele hechtpleister na aanleggen van het kompres. Vette gaasjes worden altijd geleverd in een afgesloten verpakking. Controleer absoluut altijd of de verpakking daadwerkelijk dicht is. Zo ben je verzekerd van een steriel gaasje. Haal het vette gaasje uit de verpakking met een pincet en leg hem zorgvuldig op de wond. Door een steriele pincet te gebruiken blijft het gaasje bacterie vrij. Een pincet maak je makkelijk steriel door hem 10 minuten in kokend water te dompelen of door hem 20 minuten in alcohol ondergedompeld te houden. Vervolgens leg je over het vette gaas een kompres om het wondvocht op te vangen. Dit kan een gaas kompres zijn of snelverband. Bevestig het kompres met een hechtpleister of windsel. Let hierbij goed op de hoeveelheid kompres of verband dat over de wond wordt gespannen. Het gaas kompres of snelverband moet het wondvocht kunnen opnemen, maar het is zeker niet de bedoeling dat de wond wordt afgesloten. Dit zorgt voor een broeiende atmosfeer en dat is niet wat een wond nodig heeft. Het is slim een keer per dag het vette gaas te verversen en de wond te controleren. Bij twijfel is het altijd verstandig de huisarts te contacten.

De arbowet

De arbowet verplicht elk bedrijf een complete EHBO koffer ter plaatse te hebben. Het is de verplichtingen aan de werknemers en klanten. Ook wel zo veilig natuurlijk, een complete EHBO koffer in je werkplaats. Een ongelukje zit helaas in een klein hoekje. Om die reden adviseren wij ook een uitgebreide EHBO doos voor in huis bij elk gezin. In een uitgebreide EHBO koffer zit alles wat u nodig heeft voor de meeste wondverzorging. Helaas bevatten niet alle EHBO dozen het vette gaas. Het is daarom aan te raden om zelf je vette gaasjes te kopen en zo uw koffer of EHBO doos compleet te maken. Let bij het vette gaasjes kopen op het formaat. Er zijn verschillende maten, voor elke wond is er een passend gaas formaat. Het is daarom handig meerdere maten in de EHBO koffer te hebben.

Ieder bedrijf en zeker ieder huishouden heeft wel eens te maken met een brandwond. Het gebeurt regelmatig dat een onoplettend kind een kopje thee omstoot. Dat zelfde kind kan overigens met gemak ook bij het buiten spelen een schaaf of snij wond oplopen. Heel vervelend, maar de tranen zijn snel gedroogd als de wond schoon en correct verzorgd is. Niet altijd is een Jip en Janneke pleister afdoende. Bij ernstige verwondingen is het natuurlijk altijd slim de huisarts of eerste hulp te bezoeken. Gelukkig kan je in de meeste gevallen zelf de wondverzorging doen. Een verzachtende zalf kompres doet dan wonderen.

Kortom

Ga ook voor een snelle wond genezing en gebruik het vet gaasje in je kompres. Geen tranen meer bij het verschonen van een wond, maar snelle genezing. Help ook jouw genezende huid heel te blijven tijdens de verband wisseling met het vet gaasje. Voor het vette gaasjes kopen bent u bij ons aan het juiste adres. Van geheel verzorgde EHBO koffer tot de aanvulling van vette gaasjes wij hebben het allemaal in ons assortiment. Het vet gaasje is een uitkomst voor veel soorten verwondingen en mag daarom niet ontbreken. Zorg ook voor een optimale voorbereiding en stel uzelf, uw gezin en werknemers gerust met een complete EHBO uitrusting. Dan heeft ook u alles in huis om adequaat te reageren bij nare brand of schaaf en snij -wonden. Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company