Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Koolmonoxide melders/CO melders

Koolmonoxide melders, ook wel CO melders genoemd, zijn een must-have voor veiligheid. Koop een melder online bij ARBO centrum.

Filters

Koolmonoxide melders hangen, zeker wanneer je dit vergelijkt met brandmelders, nog op veel te weinig plekken. Zeker in woonhuizen zijn koolmonoxide melders nog relatief schaars, terwijl er in veel woningen wel kans is op het ontstaan van koolmonoxide in de lucht. Maar wat betekent dit precies, en wat doen koolmonoxide melders precies?

Koolmonoxide melders maken wat ons betreft deel uit van de must-have veiligheid van elke woning of pand. In tegenstelling tot rookmelders zijn koolmonoxide melders (nog) niet verplicht. Lees vooral verder om te ontdekken waarom deze desondanks absoluut aan te raden zijn.

Koolmonoxide: wat is dat precies en waarom is het gevaarlijk?

Koolmonoxide (CO) is een giftig, maar kleurloos en reukloos gas. Je ziet het niet, je ruikt het niet en je hoort het niet. Met andere woorden: mensen kunnen koolmonoxide niet zelfstandig opmerken. Dat maakt dit gas ontzettend gevaarlijk.

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding. Dit kan zijn bij een verbranding van fossiele brandstoffen, koolstof of andere brandbare verbindingen. Die “andere brandbare verbindingen” zijn heel veel organische verbindingen en producten. Hout, bijvoorbeeld. Bij houtkachels en open haarden is er een risico dat koolmonoxide ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer deze niet goed onderhouden en lange tijd niet gereinigd worden. Wanneer de schoorsteen verstopt zit, kan er een onvolledige verbranding ontstaan, met alle risico’s van dien. Maar vooral het verbranden van aardgas vormt een risico.

Omdat je CO niet kunt opmerken, heb je het niet door wanneer het ontstaat. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Je kunt hierdoor koolmonoxide vergiftiging oplopen. Wanneer dit gebeurt, word je langzaam slaperig totdat je wegvalt en je in je slaap stikt. Helaas heeft niet iedereen dit op tijd door. Merk je dat je zonder reden ineens slaperig wordt (en geldt dat ook voor andere aanwezigen in de ruimte), zet dan zo snel mogelijk de bron van de verbranding af, open ramen en deuren en ga naar buiten. Door voldoende zuurstofrijke lucht in te ademen, kun je een vergiftiging voorkomen.

Het belang van koolmonoxide melders

Nu je het bovenstaande gelezen hebt, snap je ongetwijfeld het belang van koolmonoxide melders. Koolmonoxide is een ware sluipmoordenaar en deze melders zijn de enige manier om koolmonoxide op tijd op te merken.

Koolmonoxide melders houden voortdurend de luchtsamenstelling in de gaten en slaan alarm wanneer er koolmonoxide in wordt opgemerkt. Hierdoor kun je in een vroeg stadium maatregelen treffen en een levensgevaarlijke situatie voorkomen.

Een koolmonoxide melder aanschaffen

Een koolmonoxide melder maakt onderdeel uit van de basisveiligheid van elk pand. Heb jij nog geen melder? Schaf deze dan direct aan in de webshop van ARBO winkel.

Één van onze koolmonoxide melder bevat een 85 dB alarm. Dit gaat af wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide gemeten wordt. Het display zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte wordt gehouden van de concentratie koolmonoxide en de temperatuur. Voor een optimale werking is deze koolmonoxide melder geschikt voor ruimtes met een oppervlakte tussen de 20 m² en 40 m². Het is in veel panden dus verstandig om meerdere melders te installeren, of om te zorgen voor een melder in elke ruimte. De sensor van de koolmonoxide melder gaat 7 jaar mee. De meegeleverde batterij kun je eenvoudig vervangen. Gemiddeld gaat de batterij 1 jaar mee. Op de RM370 zit een indicator die je op tijd waarschuwt als de batterij vervangen moet worden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company