Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

3 situaties waarbij je valbeveiliging gebruikt

3 situaties waarbij je valbeveiliging gebruikt

Voor werken op hoogte is valbeveiliging misschien wel de belangrijkste voorzorgsmaatregel. Een val vanaf hoogte is het gevaarlijkste risico voor iedereen die op hoogte werkt. “Op hoogte” wil zeggen: vanaf een hoogte van 2,5 meter of meer. Maar gaat valbeveiliging dan altijd op? Nee, dat niet. Wie bijvoorbeeld in een afgesloten kooi of afgeschermde stellage werkt, heeft geen valbeveiliging nodig. Maar onderstaand 3 situaties waarbij je valbeveiliging gebruikt (en dit een cruciale bijdrage aan de veiligheid levert).

Werken in een hoogwerker

Ben je in een hoogwerker aan het werk? Dan dien je altijd valbeveiliging te dragen. Je werkt immers al snel op een hoogte van meer dan 2,5 meter. En hoe voorzichtig je ook doet, er is altijd een risico aanwezig dat je uit de bak valt. Ten minste: wanneer je zonder valbeveiliging werkt. Draag je wel valbeveiliging en is deze op de juiste wijze gezekerd aan de bak, dan kun je hier nooit uitvallen. Het behoeft natuurlijk geen uitleg waarom het zo belangrijk is om valbeveiliging te dragen. Denk maar eens aan wat er kan gebeuren wanneer je uit de bak zou vallen…

 

Bij werken boven of aan een gevaarlijke locatie

Wanneer je aan het werk bent boven of aan een gevaarlijke locatie, ben je ook verplicht om valbeveiliging te dragen. In de wet worden enkele van deze locaties expliciet genoemd: boven de openbare weg, boven het water of in de buurt van scherpe objecten. Dus ook onder andere wegwerkers die werken aan matrixborden of medewerkers die werkzaamheden verrichten aan een (spoor)brug dragen beveiliging. Een val op het wegdek of het water is levensgevaarlijk. Dat geldt natuurlijk ook voor een val op een scherp object.

 

Dakwerkzaamheden

Bij dakwerkzaamheden draag je valbeveiliging. Uiteraard, zouden wij daaraan toe willen voegen. Schoorsteenvegers, dakdekkers en andere medewerkers die op een dak aan het werk zijn, werken een stuk veiliger wanneer zij goed gezekerd zijn en niet van het dak af kunnen vallen.

 

Kortom: draag valbeveiliging bij risico op valschade

Valbeveiliging draag je in alle gevallen waarin sprake is van een verhoogd risico op valschade. Dat kan dus óók zo zijn wanneer je werkt op een hoogte onder de 2,5 meter. Boven een gevaarlijk oppervlak, bijvoorbeeld. Waar en wanneer je valbeveiliging draagt, wordt altijd toegelicht in de RI&E.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company