Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Waar moet men rookmelders plaatsen?

 • Door Mark
 • 30 / 10 / 2020 1
Waar moet men rookmelders plaatsen?

Rookmelders spelen een cruciale rol in de (brand)veiligheid van de organisatie (en thuis). Zij waarschuwen voor een brand, maar niet alleen dat: rookmelders kunnen gevaarlijke rook al detecteren ver voordat mensen hier zelf erg in hebben. Maar waar moet men rookmelders plaatsen?

Waar zij geplaatst worden, bepaalt grotendeels de effectiviteit en dus de veiligheid. In deze blog worden de belangrijkste richtlijnen voor het plaatsen van rookmelders behandeld.

De beste plekken om rookmelders te plaatsen

In een ideaal scenario is in elke individuele ruimte een rookmelder aanwezig. Dat is niet altijd haalbaar. Maar waar moet men rookmelders plaatsen wanneer er slechts enkele exemplaren beschikbaar zijn? Een centrale hal is de eerste plek waar deze geplaatst kunnen worden. Ook een overloop is een goede plaats. Dit zijn namelijk de voornaamste vluchtroutes wanneer er brand uitbreekt. Blijkt er hier brand te zijn, dan weet men niet alleen direct waar er geblust moet worden, maar ook of er gekozen moet worden voor een alternatieve ontruimingsroute.

Het is belangrijk om rookmelders te plaatsen op “vrije” plekken. Dat wil zeggen: niet in een hoek en niet te laag bij de grond. Het is het beste om een rookmelder te plaatsen hoog tegen de muur, maar beter nog aan het plafond. Rook en hitte stijgen namelijk op. Door de rookmelder op een hoog punt te plaatsen, weet men zeker dat rookontwikkeling wordt opgemerkt.

Zijn er ruimtes met een extra hoge kans op brand? Dan is het absoluut lonend om ook hier rookmelders te installeren.

Rookmelder kopen bij ARBO winkel

In de webshop van ARBO winkel en in onze fysieke winkel in Ede kan men een rookmelder kopen. In ons assortiment zijn optische rookmelders en nano rookmelders te koop. Een rookmelder is natuurlijk niet de enige maatregel op het gebied van brandpreventie. Bij ARBO winkel kan men vanzelfsprekend ook terecht voor de aanschaf van vrijwel alle soorten brandblusmiddelen.

Reacties

 • Placeholder

  Riniweyers

  11 / 07 / 2022

  ik heb een vraagje wat is de plek om de Rookmelders te hangen BVB in de woon kamer hoor graag van u GR.RINI

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company