Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wanneer is een bouwhelm verplicht?

 • Door Mark
 • 12 / 10 / 2020 9
Wanneer is een bouwhelm verplicht?

Dat er in de bouw gebruik gemaakt dient te worden van bouwhelmen, is algemeen bekend. Maar wanneer is een bouwhelm verplicht?

Het dragen van een bouwhelm is vrijwel in alle gevallen op een bouwplaats verplicht. Verplichting geldt in de volgende gevallen:

 • Waar een kans bestaat om getroffen te worden door wegvliegende of vallende voorwerpen. In de bouw geldt dit op elke bouwlocatie en ook in veel andere omgevingen
 • Daar waar een verhoogde kans bestaat op stoten of bekneld raken van het hoofd. Daarom is het dragen van een bouwhelm rond bijvoorbeeld machines verplicht.
 • Op alle locaties waar het dragen van een bouwhelm met een bord is aangegeven.

Voor wie geldt deze verplichting?

De verplichting van het dragen van een bouwhelm geldt voor iedereen die zich op de bouwlocatie begeeft. Het betreft dus niet alleen uitvoerend personeel, maar ook opzichter, bezoekers en medewerkers van derde partijen. De risico’s die op bouwplaatsen gelden, gelden voor iedereen.

Aan welke eisen moet een bouwhelm voldoen?

Een bouwhelm moet voldoen aan de EN397 regelgeving. Deze omschrijft de helm als een “industriële veiligheidshelm”. Ook moeten de helmen voorzien zijn van een CE-goedkeuring. Per bouwhelm staat aangegeven hoe lang de helm gebruikt mag worden. Voor de meeste helmen betreft dit een periode van 3 jaar.

De vraag is niet alleen “wanneer is een bouwhelm verplicht?” maar dus ook welke soort helm verplicht is. Bouwhelmen uit de bovenstaande alinea beschikken over een verend binnenwerk om op die manier klappen effectiever op te kunnen vangen. Voor elk gebruik dient de bouwhelm goed gecontroleerd te worden op schade aan de binnen- en buitenkant. Ook moet er zorg worden gedragen voor een goede afstelling.

In de webshop van ARBO winkel zijn alle soorten bouwhelmen te koop. Let er goed op dat de bouwhelm in kwestie aan de eisen voldoet. In het assortiment zijn namelijk ook overige helmen opgenomen die niet aan de EN397 regelgeving voldoen.

Reacties

 • Placeholder

  John Janssen

  01 / 03 / 2024

  Bij mij in het complex worden oude dakpannen vervangen voor nieuwe op schuin daken. Geen van de werknemers draagt een helm. Ze werken op 20-30m hoogte. Is hier geen helmplicht?

 • Placeholder

  Liset

  21 / 02 / 2023

  ik zou ook graag willen weten of er aparte zones gemaakt kunnen worden waar een helm gedragen dient te worden.
  Er zijn elke keer kleinere zones die afgebroken worden. Als we deze ruim afzetten met lint en hierbinnen een helm dragen?

 • Placeholder

  Ward Kromhout

  05 / 05 / 2022

  Is het mogelijk een zone in te richten binnen de bouwplaats waar geen helm verplicht is? Bijvoorbeeld wanneer werkzaamheden maar op een deel van de bouwplaats werkzaamheden worden uitgevoerd?

 • Placeholder

  Eddy.kersbergen

  18 / 02 / 2022

  Ben je als machinist van een graafmachine ook verplicht om een helm te dragen binnen de draaicirkel van de kraan ook al is die uit

 • Placeholder

  Carel wagemans

  29 / 01 / 2022

  Beste. Wij staan op een dak met open lucht ( dus verder geen verdieping boven ons ) en er zijn geen kraan werkzaamheden. Ben ik dan verplicht om tijdens de werkzaamheden een helm te dragen. Ik hoor van u. Gr Carel.

 • Placeholder

  Mark van ARBO centrum

  21 / 05 / 2021

  Beste Machil,

  De kleuren van de bouwhelm beschrijven inderdaad jouw functie dus in dit geval wit voor leidinggevend en geel voor grondverzet. Ik moet wel zeggen dat veel mensen op de bouwplaats zich niet druk maken om de kleur tenzij het een groot project is van de overheid bijvoorbeeld. Aan jou is het nu de keuze om te kiezen voor wit of geel. Deze keuze maak je door te kijken naar welke functie jij het meest op je neemt. Mocht je verder nog vragen hebben hoor ik het graag! :)

  Met veilige groet,

  Mark

 • Placeholder

  Machil Verweij

  20 / 05 / 2021

  Beste Mark,
  ik heb links en rechts wat ingelezen over klasse 2 en 3 signaalkleding volgens de RWS/CROW. Het is mij duidelijk wat betreft de kleding, maar totaal niet qua Helm.
  Als ik (toekomstig uitzonderlijk vervoer chauffeur) langs de weg werk cq op een bouwplaats aanwezig ben, dien ik een helm te dragen. Omdat de RWS signaalkleding voor medewerkers Oranje is, en alleen (langs t spoor?) de leidinggevende Geel, ging ik er gevoegelijk vanuit dat die kleur ook gold voor de helm. Niets is minder waar. Kleurstellingen rood voor Brandweer, Groene voor ARBO/Veiligheidsofficieren, Gele voor wegwerkers en witte voor leidinggevenden en blauw voor elektriciens ao. Ik had oranje verwacht voor de wegwerkers gezien die al met oranje kleding lopen, maar oranje is geen officiële kleur...
  Wat is dan de kleur verplichting voor mij als chauffeur? Wit als ik buiten de chauffeurs-taak ook een leidinggevende functie heb, al dan niet IN het werkvak/bouwplaats? of Geel omdat ik "gewoon" al dan niet tijdelijk medewerker ben op een bouwplaats cq in een werkvak langs de weg? Heeft het al dan niet VCA-basis / VOL nog van invloed op de kleur?
  Ik heb VCA-Basis, en als "baas over het voertuig/(be)lading" zou ik zeggen dat Wit de kleur is.
  Maar ik heb eigenlijk geen idee. Zoals eerder aangegeven gaat de CROW-schrijven van RWS alleen duidelijk over de signaalkleding klasse 2 en 3.

  Mvg
  Machil

 • Placeholder

  Mark van ARBO centrum

  29 / 04 / 2021

  Beste Raymond,

  Een bouwhelm is verplicht wanneer er op de werkvloer situaties ontstaan waarbij er voorwerpen naar beneden kunnen vallen en letsel aan het hoofd kunnen toebrengen. Voor zover ik dit kan beoordelen lijkt dit bij jou het geval te zijn. Ik hoop dat ik zo je vraag heb kunnen beantwoorden! Mocht je toch nog vragen hebben dan hoor ik het graag via het volgende mailadres: [email protected]

  Met veilige groet,
  Mark van ARBO centrum.

 • Placeholder

  Raymond Labad

  28 / 04 / 2021

  Vraag:
  Is het gebruik van veiligheidshelm verplicht in een magazijn, waar er wordt gewerkt met vorkheftrucks, die goederen plaatsen/afhalen op hoogtes tot 12m.?

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company