Terug

ONTVANG 50 MONDKAPJES BIJ EEN BESTELLING BOVEN DE €50,-

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Wanneer is een bouwhelm verplicht?

 • Door Mark
 • 12 / 10 / 2020 0
Wanneer is een bouwhelm verplicht?

Dat er in de bouw gebruik gemaakt dient te worden van bouwhelmen, is algemeen bekend. Maar wanneer is een bouwhelm verplicht?

Het dragen van een bouwhelm is vrijwel in alle gevallen op een bouwplaats verplicht. Verplichting geldt in de volgende gevallen:

 • Waar een kans bestaat om getroffen te worden door wegvliegende of vallende voorwerpen. In de bouw geldt dit op elke bouwlocatie en ook in veel andere omgevingen
 • Daar waar een verhoogde kans bestaat op stoten of bekneld raken van het hoofd. Daarom is het dragen van een bouwhelm rond bijvoorbeeld machines verplicht.
 • Op alle locaties waar het dragen van een bouwhelm met een bord is aangegeven.

Voor wie geldt deze verplichting?

De verplichting van het dragen van een bouwhelm geldt voor iedereen die zich op de bouwlocatie begeeft. Het betreft dus niet alleen uitvoerend personeel, maar ook opzichter, bezoekers en medewerkers van derde partijen. De risico’s die op bouwplaatsen gelden, gelden voor iedereen.

Aan welke eisen moet een bouwhelm voldoen?

Een bouwhelm moet voldoen aan de EN397 regelgeving. Deze omschrijft de helm als een “industriële veiligheidshelm”. Ook moeten de helmen voorzien zijn van een CE-goedkeuring. Per bouwhelm staat aangegeven hoe lang de helm gebruikt mag worden. Voor de meeste helmen betreft dit een periode van 3 jaar.

De vraag is niet alleen “wanneer is een bouwhelm verplicht?” maar dus ook welke soort helm verplicht is. Bouwhelmen uit de bovenstaande alinea beschikken over een verend binnenwerk om op die manier klappen effectiever op te kunnen vangen. Voor elk gebruik dient de bouwhelm goed gecontroleerd te worden op schade aan de binnen- en buitenkant. Ook moet er zorg worden gedragen voor een goede afstelling.

In de webshop van ARBO winkel zijn alle soorten bouwhelmen te koop. Let er goed op dat de bouwhelm in kwestie aan de eisen voldoet. In het assortiment zijn namelijk ook overige helmen opgenomen die niet aan de EN397 regelgeving voldoen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );