Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Dit is waarom een tourniquet essentieel is

Dit is waarom een tourniquet essentieel is

Er zijn eerste hulpmiddelen die je hoopt nooit te moeten gebruiken. In principe geldt dat natuurlijk voor alles. Want wanneer je iets niet hoeft te gebruiken betekent dit dat er niets aan de hand is. Veel van de eerste hulpmiddelen gebruik je bij relatief onschuldige verwondingen en in situaties die vervelend maar meestal niet gevaarlijk zijn. Soms komen er ook levensbedreigende situaties voor. Een slachtoffer met een zeer ernstige of slagaderlijke bloeding bijvoorbeeld. In deze situaties blijkt waarom een tourniquet essentieel is .

Het kan levens redden bij ernstige bloedingen

Een tourniquet kan levens redden bij ernstige bloedingen. Een tourniquet is een band die je om een lichaamsdeel snoert en zo strak mogelijk aantrekt. Dit doe je om de bloedtoevoer  naar de plek waar het slachtoffer bloedt te stoppen. Wanneer een slachtoffer veel rood, helder bloed verliest dan is er sprake van een levensbedreigende situatie. Door boven de wond (of bij een wond boven het hart: eronder) het lichaamsdeel strak af te knellen beperk je doorbloeding en voorkom je zoveel mogelijk bloedverlies. Hiermee kun je het leven van een slachtoffer redden. Te veel bloedverlies is levensgevaarlijk.

Andere EHBO middelen voldoen meestal niet

Een tourniquet is vaak de enige oplossing bij levensbedreigende bloedingen. Denk aan een slagaderlijke bloeding of een afgerukt lichaamsdeel. Zeer ernstige situaties dus. Andere EHBO middelen voldoen in zo'n situatie bijna nooit. Je hebt iets nodig om het bloeden mee te stoppen en een lichaamsdeel mee af te binden. Met verband kun je niet zorgen voor een afknelling die strak genoeg is. In noodsituaties geldt natuurlijk: iets is beter dan niets. Maar in een noodsituatie merk je duidelijk waarom een tourniquet het essentieel is.

Verschillende tourniquets

Je kunt verschillende tourniquets kopen. De werking van de tourniquet is altijd hetzelfde. Alleen de materialen en functies kunnen verschillen. Een basis tourniquet is in vrijwel alle gevallen toereikend. Je kunt hiermee een strakke afknelling van de bloedtoevoer realiseren. In extreme situaties kun je behoefte hebben aan een tourniquet die hiervoor ontworpen is. Denk aan het tourniquet met een steel van aluminium dat die onder alle omstandigheden zijn vorm en werking behoudt. Koop de voor jou geschikte tourniquet in de webshop. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.

Reacties

 • Placeholder

  H,Aakders

  02 / 11 / 2022

  Jl dinsdag op onze Herhalingslessen leren werken met de tournuquets.Het vergt best wat oefeningen. Maar ik vraag mij Af wanneer je als EHBO dit nodig hebt in het dagelijks leven,zeker bij de huis tuin en keuken ongevallen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company