Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Is een rookmelder verplicht?

  • Door Mark
  • 02 / 12 / 2020 0
Is een rookmelder verplicht?

Is een rookmelder verplicht? Het antwoord hangt af van het type pand waar deze vraag op van toepassing is. Voor particulieren en woonhuizen gelden andere verplichtingen dan voor bedrijfsgebouwen.

In deze blog geven wij antwoord op de vraag of een rookmelder in een specifieke situatie verplicht is of niet.

Is een rookmelder verplicht in woonhuizen?

In woonhuizen wordt de verplichting van rookmelders steeds verder uitgebreid. Sinds 2003 geldt dat voor nieuwbouwhuizen rookmelders verplicht zijn. Elke woning die in 2003 of later is gebouwd, heeft dan ook als het goed is een rookmelder.

Rookmelders kunnen levens redden. Vandaar ook dat door onder andere de brandweer lange tijd is aangedrongen op het verplicht stellen van rookmelders in alle huizen, dus ook in woningen die voor 2003 zijn gebouwd. Deze oproep heeft gehoor gevonden. Vanaf 1 juli 2022 wordt het in elke woning verplicht om een rookmelder te installeren. Dit betekent dat veel huishoudens hier werk van moeten maken. Dit is belangrijk, niet alleen met het oog op veiligheid, maar ook met het oog op de verzekering. Is er na 1 juli 2022 sprake van brandschade en is er geen rookmelder geïnstalleerd, dan hoeft de verzekering de schade niet uit te keren.

Is een rookmelder verplicht voor bedrijven?

Voor bedrijven is een rookmelder verplicht. Elk bedrijf dient er minimaal een te hebben. Deze dient geïnstalleerd te zijn in een centrale, publiekelijk toegankelijke hal. Afhankelijk van het pand, het type bedrijf en aanvullende wetgeving kan er sprake zijn van een uitgebreidere verplichting tot het plaatsen van rookmelders.

Investeer altijd in rookmelders

Ons dringende advies is: investeer altijd in rookmelders, ook als deze (nog) niet verplicht zijn. Jaarlijks overlijden nog te veel mensen als gevolg van (woning)brand. Vaak gebeurt dit wanneer zij liggen te slapen terwijl er brand uitbreekt. Op veiligheid zou men nooit moeten besparen. Zeker niet omdat rookmelders niet veel hoeven te kosten. In de webshop van ARBO winkel kan men eenvoudig een geschikte rookmelder aanschaffen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company