Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Nadeel van poederblussers: waarom ze niet altijd de beste keuze zijn

Nadeel van poederblussers: waarom ze niet altijd de beste keuze zijn

Poederblussers zijn een van de meest voorkomende brandblusapparaten op de markt. Ze worden vaak gebruikt in kantoren, winkels, en andere openbare ruimtes vanwege hun relatief lage kosten en brede toepasbaarheid. Hoewel poederblussers effectief zijn in het bestrijden van branden, hebben ze ook enkele belangrijke nadelen. In dit artikel bespreken we waarom poederblussers niet altijd de beste keuze zijn en wat de alternatieven zijn.

Wat zijn poederblussers?

Poederblussers zijn brandblusapparaten die gebruikmaken van een poeder om branden te blussen. Het poeder wordt onder hoge druk uit de blusser gespoten en bedekt het brandende materiaal om de zuurstof te ontnemen. Het poeder is niet schadelijk voor mensen en dieren, en kan op de meeste soorten branden worden gebruikt, zoals branden van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen.

Wat zijn de nadelen van poederblussers?

Hoewel poederblussers effectief zijn in het blussen van branden, hebben ze ook enkele belangrijke nadelen:

 1. Ze kunnen veel schade aanrichten

Het poeder dat uit de blusser wordt gespoten, kan leiden tot grote opruimkosten. Het kan ook schadelijk zijn voor gevoelige apparatuur zoals computers, televisies en andere elektronica. Dit kan een groot probleem zijn voor bedrijven die afhankelijk zijn van deze apparatuur.

 1. Ze kunnen de brand niet volledig doven

Hoewel poederblussers de meeste branden kunnen blussen, kunnen ze de brand niet altijd volledig doven. Dit kan betekenen dat de brand later weer kan oplaaien. Bovendien kan het poeder dat op de brand wordt gespoten, het moeilijk maken om de brandweer te vertellen wat er precies brandt.

 1. Ze zijn niet geschikt voor gebruik in kleine ruimtes

Poederblussers zijn niet geschikt voor gebruik in kleine ruimtes zoals keukens en badkamers. Dit komt doordat het poeder dat uit de blusser wordt gespoten, kan leiden tot ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Wat zijn de alternatieven?

Als poederblussers niet de beste keuze zijn, wat zijn dan de alternatieven? Er zijn verschillende soorten brandblusapparaten op de markt die geschikt zijn voor verschillende soorten branden. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende alternatieven voor poederblussers:

 1. Schuimblussers

Schuimblussers zijn geschikt voor het blussen van branden van vloeistoffen en vaste stoffen. Ze zijn minder schadelijk voor gevoelige apparatuur dan poederblussers, en kunnen ook in kleine ruimtes worden gebruikt.

 1. CO2-blussers

CO2 blussers zijn geschikt voor het blussen van branden van elektronica en andere gevoelige apparatuur. Ze laten geen residu achter en zijn daarom ideaal voor gebruik in kantoren en andere locaties waar apparatuur aanwezig is. CO2 blussers zijn echter niet geschikt voor het blussen van branden van vloeistoffen en gassen.

 1. Waterblussers

Waterblussers zijn geschikt voor het blussen van branden van vaste stoffen en zijn een van de goedkoopste opties. Ze zijn echter niet geschikt voor het blussen van branden van vloeistoffen en elektronica.

Welk brandblusapparaat moet ik kiezen?

Het kiezen van het juiste brandblusapparaat hangt af van de specifieke behoeften van jouw bedrijf of huishouden. Als je bijvoorbeeld veel gevoelige apparatuur heeft, kan een CO2-blusser de beste keuze zijn. Als je echter voornamelijk te maken heeft met branden van vaste stoffen, kan een waterblusser een goede optie zijn. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je het juiste brandblusapparaat hebt voor jouw specifieke situatie.

Conclusie

Hoewel poederblussers effectief zijn in het blussen van branden, hebben ze ook enkele belangrijke nadelen. Het is daarom belangrijk om te overwegen of een poederblusser de beste keuze is voor jouw bedrijf of huishouden. Door te kijken naar de specifieke behoeften en de alternatieven te overwegen, kun je ervoor zorgen dat je het juiste brandblusapparaat hebt voor jouw situatie.

Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn bij het gebruik van brandblusapparaten en alleen te proberen een brand te blussen als je je veilig voelt om dit te doen. Bij twijfel moet je altijd de brandweer bellen.

Reacties

 • Placeholder

  Nico

  29 / 11 / 2023

  Hallo,
  Als het gaat om een woonhuis met rieten dak, wat zou dan een goede brandblusser zijn? Ik dacht eerst aan poederblusser, omdat die veel klassen brand aan kan en goedkoop is. Maar nu lees ik dat ie niet geschikt is voor gebruik in kleine ruimtes als keuken. Dat had ik nog niet eerder gelezen. Hoe serieus moet ik dat nemen? In een woonhuis zijn de meeste ruimtes niet heel veel groter dan de keuken. Betekent dat, dat je een poederblusser eigenlijk niet in een woonhuis kan gebruiken?

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company