Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Praktische frisse tips voor werken bij warmte

Praktische frisse tips voor werken bij warmte

In de zomer lopen temperaturen op de werkvloer geregeld op tot 30 graden of meer. Aan een zwembad met een verfrissend drankje zijn deze temperaturen doorgaans best prettig, alleen op de werkplek is dit een ander verhaal.

Werken bij warmte

Buiten werken in de warmte kan ronduit uitdagend zijn. Op een rangeerterrein in de logistiek of op een bouwplaats kan de specifieke omgevingstemperatuur oplopen tot 45°C. Maar ook productie of verpakkingsmachines geven binnen bijvoorbeeld flink veel hitte af. Dit laat het kwik ook flink stijgen op de werkvloer. Met een aantal pragmatische aanpassingen kun je het vaak al comfortabeler maken voor jezelf en/of je werknemers. Hier zijn een aantal praktische tips voor de warme werkdagen. 

Handen wassen en afkoelen 

Die verfrissende duik in een zwembad zal in een gemiddelde werkweek doorgaans lastig te realiseren zijn. Tóch is er een manier om je lichaam snel af te koelen. Dat doe je door je voeten, polsen en hals regelmatig te verfrissen. Op deze plekken in ons lichaam liggen onze slagaders dicht onder de huid. Onze warmtereceptoren zijn hier het gevoeligst. Steek je handen dus regelmatig onder een stroom koud water zodat je hele lichaam mee kan afkoelen.

Drink voldoende water

Het is belangrijk om voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd genoeg water meeneemt naar je werkplek. Een koelbox met koelelementen kan helpen om drankjes de hele dag fris te houden. Om je lichaam gehydrateerd te houden, is het aan te raden om elke 20 minuten te drinken. Vermijd teveel koffie (en zéker alcohol) want die drogen je enkel maar uit. Niet zo’n fan van gewoon water? Geef je drank dan eens een smaakje, bijvoorbeeld met schijfjes limoen of sinaasappel

Zet schakelaars daar waar mogelijk op off

Lampen en elektronica geven onvermijdelijk warmte af. Schakel daarom zoveel mogelijk apparaten uit. Is er voldoende natuurlijk licht op kantoor? Dim dan een aantal lampen. Apparaten die je niet constant nodig hebt (printers bijvoorbeeld) kun je dikwijls ook gewoon uitschakelen.

Ventilatie

Richt de werkplaats in met goede ventilatie. Hiermee kun je warme en vochtige dampen afvoeren. Ook luchtvochtigheid is belangrijk. Probeer de vochtigheid tussen de 40 en 60% procent te houden. Een té hoge luchtvochtigheid heeft als gevolg dat mensen via de lucht hun warmte niet kwijt kunnen. Vochtigheid heeft een grote invloed op hoe ons lichaam warmte aanvoelt. Loopt de vochtigheid bij hitte op, dan krijgt ons lichaam het moeilijker om zijn warmte kwijt te raken. En dat willen we natuurlijk vermijden.

Lichtinval en planten verdienen aandacht

Bij warm weer hebben je planten wat extra aandacht nodig. Voor die liefdevolle zorg (en een goede scheut water natuurlijk) geven ze namelijk ook wat terug: planten helpen namelijk met het regelen van het binnenklimaat. Naast sfeer en gezelligheid scoren planten dus ook goed voor de luchtkwaliteit. Plaats zonneschermen die de straling van de zon tegen houden. Of gebruik reflectieschermen die de straling weerkaatsen. 

Voldoende rust 

Maak afspraken met je collega’s rondom rusttijden. Plan bijvoorbeeld zwaar werk in tijdens de ochtend en licht werk tijdens de warmste momenten. Wanneer hier nog geen concrete afspraken over bestaan dan kun je bijvoorbeeld extra rustperiodes inlassen en/of afstemmen (zoals met de HR afdeling). Werken bij (te)hoge temperaturen kan resulteren in minder goede prestaties en gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk dat werkgevers beoordelen wat de warmte-risico’s zijn op de werkplek om tijdig actie te ondernemen. Meer over hoe dit te borgen lees je via deze link naar de Kennisbank van ARBO centrum

Ook werknemers hebben een rol in het inschatten van de risico’s. Voor meer specifieke informatie over werken bij warmte verwijzen we naar het Arboportaal (onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). In het EU portaal "heat shield" is per branche in diverse talen een leidraad uitgewerkt voor de productiviteit en "heat stress "reductie bij werken in warmte.  
  

bron: heat-shield.eu

Beperk zware fysieke activiteiten tot een minimum of pas andere werkmethodes toe. Werk daar waar mogelijk eerder in de ochtend wanneer behalve de temperatuur ook het ozongehalte lager is. Werk kortere periodes aaneengesloten en neem vaker pauzes, bij voorkeur in een gekoelde ruimte. Op deze manier geef je je lichaam de kans om af te koelen en voorkom je oververhitting. Zoek buiten de schaduw ook op, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Dit helpt om directe blootstelling aan de zon te verminderen en vermindert bovendien het risico op zonnesteek

Ademende werkkleding

Gebruik lichte werkkleding met voldoende protectie tegen specifieke risico’s op de werkplek. Denk behalve aan luchtige kleding ook aan UV beschermende kleding gemaakt van ventilerend katoen in plaats van polyester kleding. Kleding van een lichte en ademende stof die lekker losjes zit maakt dat lucht onder kleding voldoende blijft circuleren.  Ook zijn er koelvesten die ontworpen zijn om je koel en comfortabel te houden bij warmte (eenvoudig te activeren met water).


Belangrijk daarbij is dat je voor een lichte kleur gaat. Lichte kleuren reflecteren beter het zonlicht terwijl een donkere kleur – en zeker zwart – de stralingswarmte van de zon net absorbeert  Een lichte werkbermuda kan ook verkoeling bieden, mits dit geen gevaar oplevert voor persoonlijke veiligheid.

Vergeet niet een petje te dragen om je hoofd koel te houden en bescherming te bieden tegen de zon. Er zijn zelfs speciale veiligheidspetten beschikbaar voor buitenwerk in de zomer. Overweeg ook om een extra set beschermende kleding mee te nemen om tijdens de dagelijkse taken te kunnen wisselen als je veel hebt gezweet. Bescherm jezelf tegen de zon: Smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal elke 2 uur. Dit helpt om schadelijke effecten van UV-straling te voorkomen en beschermt je huid tegen verbranding.

Volg deze tips op en maak het werken in de warmte wat aangenamer voor jou en je werknemers. Door veiligheidsmaatregelen te treffen en goed voorbereid te zijn, kun je genieten van een comfortabele productieve zomer!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company