Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Rookmelders verplicht: waarom je ze moet hebben

Rookmelders verplicht: waarom je ze moet hebben

Als huiseigenaar of huurder ben je verplicht om een rookmelder te hebben in je woning. Deze verplichting geldt al enkele jaren en is bedoeld om de veiligheid in huis te verbeteren. In deze blogpost lees je waarom het belangrijk is om een rookmelder te hebben en waar je op moet letten bij het kopen en installeren van een rookmelder.

Waarom zijn rookmelders verplicht?

In Nederland is het sinds 2003 verplicht om in nieuwbouwwoningen rookmelders te plaatsen. Sinds 2022 geldt deze verplichting ook voor bestaande woningen. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit. Het doel van deze verplichting is om het aantal doden en gewonden bij branden te verminderen.

Rookmelders waarschuwen je namelijk tijdig bij brand, zodat je tijd hebt om te vluchten of de brand te blussen. Zo kunnen levens worden gered en kan de schade beperkt worden. Het is daarom belangrijk om een rookmelder te hebben en deze op de juiste manier te gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rookmelder?

Bij het kopen van een rookmelder zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst moet je kijken naar het type rookmelder. Er zijn ionisatierookmelders en optische rookmelders. Ionisatierookmelders zijn goedkoper, maar minder gevoelig voor smeulende branden. Optische rookmelders zijn duurder, maar detecteren branden sneller en zijn minder gevoelig voor vals alarm.

Daarnaast moet je letten op de kwaliteit van de rookmelder. Goedkope rookmelders hebben vaak een kortere levensduur en zijn minder betrouwbaar. Kies daarom voor een rookmelder met een keurmerk, zoals het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) of het Kitemark.

Ook de plaatsing van de rookmelder is belangrijk. Plaats de rookmelder op de juiste plek, zoals in de gang of op de overloop. Zo kan de rookmelder rook en warmte detecteren voordat deze zich door het hele huis verspreiden. Zorg er ook voor dat de rookmelder op minimaal 30 centimeter van de muur hangt en niet in de buurt van een ventilator of airconditioning.

Hoe installeer je een rookmelder?

Als je een rookmelder hebt gekocht, is het belangrijk om deze op de juiste manier te installeren. Lees daarom eerst de handleiding goed door voordat je begint. Over het algemeen geldt dat je de rookmelder met schroeven aan het plafond moet bevestigen.

Test de rookmelder regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand, om te controleren of deze nog goed werkt. Vervang de batterij minimaal eens per jaar en vervang de rookmelder zelf na ongeveer 10 jaar.

Conclusie

Het hebben van een rookmelder is dus verplicht en kan levens redden bij brand. Het is belangrijk om bij het kopen van een rookmelder op de kwaliteit te letten en deze op de juiste manier te installeren en te onderhouden. Zo kan de rookmelder zijn functie goed vervullen en ben je op tijd gewaarschuwd bij een brand.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat er ook slimme rookmelders zijn. Deze rookmelders zijn verbonden met het internet en kunnen een melding naar je smartphone sturen als er rook wordt gedetecteerd. Hierdoor kun je ook als je niet thuis bent gewaarschuwd worden bij een brand en actie ondernemen.

Kortom, het hebben van een rookmelder is niet alleen verplicht, maar ook zeer belangrijk voor je eigen veiligheid en die van anderen. Investeer daarom in een goede rookmelder en installeer deze op de juiste plek. Want voorkomen is beter dan genezen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company