Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wanneer zijn veiligheidsschoenen verplicht?

 • Door Mark
 • 23 / 10 / 2020 3
Wanneer zijn veiligheidsschoenen verplicht?

Wanneer zijn veiligheidsschoenen verplicht? Het eenvoudigste antwoord luidt: in zeer veel gevallen. Veiligheidsschoenen zijn in zeer veel sectoren de norm. Onder andere in de bouw, transportsector, logistiek, metaalbewerking en horeca.

Soms ook in sectoren waarin mensen dit niet direct verwachten. Dit kan te maken hebben met verwarring over de term “veiligheidsschoenen”. Wanneer mensen aan veiligheidsschoenen denken, denken zij vaak aan verstevigde schoenen met stalen neuzen. Er zijn echter diverse categorieën en veiligheidsschoenen kunnen meerdere functies hebben. Zo zijn schoenen voor de horeca vaak voorzien van anti-slip zolen.

Het dragen van veiligheidsschoenen moet door werkgevers worden vastgelegd in Arbo-documenten en de RI&E. Zo kan worden aangetoond dat aan veiligheidseisen wordt voldaan, al is het natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van werknemers om de regels daadwerkelijk na te leven.

Zorg voor het juiste schoeisel

Wanneer veiligheidsschoenen verplicht zijn (het is de taak van de werkgever of opdrachtgever om dit te communiceren), is het belangrijk dat het juiste type schoen wordt gedragen. Een veiligheidsschoen is niet zomaar een veiligheidsschoen. Een schoen die in de ene situatie perfecte bescherming biedt, kan in een andere situatie zo goed als nutteloos zijn. Het heeft te maken met de omgeving, de werkzaamheden en de bijbehorende risico’s.

Veiligheidsschoenen werken met S1, S2 en S3 normeringen (al dan niet met subnormeringen). Voor elk beroep is een bepaalde normering vereist. Worden de juiste veiligheidsschoenen niet gedragen, dan kunnen zowel werkgever als werknemer bij een inspectie en boete krijgen. Het is dan ook belangrijk om zorgvuldig met veiligheidsschoenen om te gaan. Niet alleen omdat regels dit voorschrijven, maar ook omdat iedereen zo goed en veilig mogelijk wil kunnen werken.

Bestel veiligheidsschoenen bij ARBO winkel

Zijn veiligheidsschoenen verplicht voor jou? Bestel dan jouw exemplaren in de webshop van ARBO winkel. Hier kun je zowel veiligheidsschoenen als veiligheidslaarzen bestellen. Uiteraard zijn deze ook te koop in onze fysieke winkel in Ede.

Reacties

 • Placeholder

  Mini

  19 / 10 / 2023

  Ik werk als schoonmaakster, ik maak kantoren en particuliere huizen schoon. Ben ik verplicht werkschoenen te dragen?Welke dan?

 • Placeholder

  Arthur Weijers

  18 / 05 / 2022

  We hebben zonder uitleg werkschoenen gekregen Met stalen neus en zool.
  We moesten hier zelfs voor tekenen met de opmerking eigen verantwoordelijkheid te nemen.
  We werken hier op een middelbare school en verplaatsen wel eens wat meubels maar verder niet veel bescherming nodig is mijn mening.
  Wat kan ik doen als ik de schoenen niet wil dragen of zelf wil bepalen wanneer ik ze draag.

 • Placeholder

  richard nijp

  13 / 01 / 2022

  Goedenavond, ik werk als sporthalbeheerder in Leeuwarden. Zonder uitleg wordt ons verteld door de leidinggevende dat we per 1-1-22 verplicht zijn veiligheidsschoenen te dragen met verstevigende of stalen neuzen. Dit moet in de arbowet staan? Kunt u dit bevestigen of klopt dit niet?

  Met vriendelijke groeten,

  Richard Nijp

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company