Terug

 • Een showroom in Ede
 • Achteraf betalen voor bedrijven
 • Snelle levering door eigen voorraad

Wanneer zijn veiligheidsschoenen verplicht?

 • Door Mark
 • 23 / 10 / 2020 0
Wanneer zijn veiligheidsschoenen verplicht?

Wanneer zijn veiligheidsschoenen verplicht? Het eenvoudigste antwoord luidt: in zeer veel gevallen. Veiligheidsschoenen zijn in zeer veel sectoren de norm. Onder andere in de bouw, transportsector, logistiek, metaalbewerking en horeca.

Soms ook in sectoren waarin mensen dit niet direct verwachten. Dit kan te maken hebben met verwarring over de term “veiligheidsschoenen”. Wanneer mensen aan veiligheidsschoenen denken, denken zij vaak aan verstevigde schoenen met stalen neuzen. Er zijn echter diverse categorieën en veiligheidsschoenen kunnen meerdere functies hebben. Zo zijn schoenen voor de horeca vaak voorzien van anti-slip zolen.

Het dragen van veiligheidsschoenen moet door werkgevers worden vastgelegd in Arbo-documenten en de RI&E. Zo kan worden aangetoond dat aan veiligheidseisen wordt voldaan, al is het natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van werknemers om de regels daadwerkelijk na te leven.

Zorg voor het juiste schoeisel

Wanneer veiligheidsschoenen verplicht zijn (het is de taak van de werkgever of opdrachtgever om dit te communiceren), is het belangrijk dat het juiste type schoen wordt gedragen. Een veiligheidsschoen is niet zomaar een veiligheidsschoen. Een schoen die in de ene situatie perfecte bescherming biedt, kan in een andere situatie zo goed als nutteloos zijn. Het heeft te maken met de omgeving, de werkzaamheden en de bijbehorende risico’s.

Veiligheidsschoenen werken met S1, S2 en S3 normeringen (al dan niet met subnormeringen). Voor elk beroep is een bepaalde normering vereist. Worden de juiste veiligheidsschoenen niet gedragen, dan kunnen zowel werkgever als werknemer bij een inspectie en boete krijgen. Het is dan ook belangrijk om zorgvuldig met veiligheidsschoenen om te gaan. Niet alleen omdat regels dit voorschrijven, maar ook omdat iedereen zo goed en veilig mogelijk wil kunnen werken.

Bestel veiligheidsschoenen bij ARBO winkel

Zijn veiligheidsschoenen verplicht voor jou? Bestel dan jouw exemplaren in de webshop van ARBO winkel. Hier kun je zowel veiligheidsschoenen als veiligheidslaarzen bestellen. Uiteraard zijn deze ook te koop in onze fysieke winkel in Ede.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,9 / 10 - 356 Reviews @ Feedback Company
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  );