Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wat is de functie van een AED?

Wat is de functie van een AED?

Wat is de functie van een AED? De functie van een AED is het leveren van een stroomstoot om een hart weer ritmisch te laten pompen. Dit gaat door middel van het plaatsen van twee elektroden op de borst van een slachtoffer wiens hart het niet meer (goed) doet.

Veel mensen denken dat als er geen bloed meer in een lichaam circuleert, en iemand een hartinfarct (ook wel hartaanval genoemd) krijgt, het hart stil staat. Dit is meestal niet het geval. Het hart behoort in een bepaald tempo te pompen. In het geval van de hartaanval stopt het bloed met rondstromen meestal omdat het hart ongecontroleerd heel snel en oppervlakkig gaat trillen. Het hart fibrilleert. Je wilt dat het hart stopt met fibrilleren oftewel defibrilleert. AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Kortom, dit apparaat wat draagbaar is, kan uit zichzelf zorgen dat een hart stopt met fibrilleren. Natuurlijk moet je de AED wel bedienen. Zodra je het start, zal de AED (in de meeste gevallen)  je gesproken aanwijzingen geven die je alleen maar hoeft op te volgen.

Zo hanteer je een AED

De elektroden van een AED moeten goed contact maken. Borstharen kunnen in de weg zitten. Daarom is het handig om bij de AED ook een setje simpele hulpmiddelen te hebben. Een scheermesje daarin om borstharen weg te scheren kan een leven redden. Net zoals een handdoekje. Zoals we hierboven uitgelegd hebben is het hart, dat je opnieuw wilt opstarten in het juiste ritme, veel te oppervlakkig en snel bezig. Daardoor gaat het slachtoffer vaak zweten. Op een nat en bezweet lichaam plakken elektrodes slecht. Droog de borstkas dus eerst af met het handdoekje wat je in je AED hulpmiddelentasje hebt gestopt! Soms zit zo’n tasje al bij de AED in openbare ruimten. Heb je zelf een AED, vergeet dan niet dit setje samen te stellen en erbij te doen waarbij een schaar ook altijd handig is.

AED’s aanschaffen

ARBO winkel levert verschillende AED’s, aanvullende producten en onderhoudscontracten. Onze adviseurs helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company