Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wat is een AED?

  • Door Mark
  • 27 / 01 / 2021 0
Wat is een AED?

Wat is een AED? Een AED is een “Automatische Externe Defibrillator”. Een AED is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand het slachtoffer een schok toe kan dienen in een poging om weer een hartslag te krijgen.

Een AED bestaat uit een regelunit en een aansluiting met elektroden stickers. De stickers worden op het lichaam van het slachtoffer bevestigd.

Dankzij het steeds beter beschikbaar worden van AED’s zijn inmiddels al zeer veel levens gered. Ongeveer anderhalf decennium terug waren AED’s nog een relatieve zeldzaamheid. Inmiddels vind je AED’s in zeer veel openbare gelegenheden zoals winkelcentra en sportclubs, maar ook binnen bedrijven en zelfs bij mensen thuis.

Wat doet een AED?

Een AED geeft dus een schok af bij een hartstilstand. Maar hoe werkt dit precies? Wanneer een slachtoffer is getroffen door een hartstilstand, kan de AED worden gepakt. Het is belangrijk om eerst vast te stellen of er inderdaad sprake is van een hartstilstand. Vervolgens moet ervoor worden gezorgd dat het slachtoffer veilig en stabiel ligt (niet in water of vloeistof) en moet het bovenlichaam voldoende ontbloot worden om de stickers te kunnen plaatsen.

Wanneer de AED wordt gestart, zal deze een test uitvoeren om te kijken of er een stroomstoot kan worden gegeven. Dit is mogelijk wanneer er sprake is van ventrikelfibrilleren. Hier is bij de meeste hartaanvallen sprake van. Het betekent dat er nog wel sprake is van hartactiviteit, maar dat het hart geen bloed meer rondpompt. Voordat de AED de stroomstoot geeft, moet ervoor worden gezorgd dat niemand het slachtoffer aanraakt. Vervolgens volg je de instructies van de AED om de stoot toe te dienen, en eventueel te herhalen.

AED aanschaffen

Wil je een AED aanschaffen? Kijk dan in onze webshop. Wij bieden AED’s in alle prijsklassen. Wil je meer informatie of heb je advies nodig? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company