Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wat is fluorvrij of PFAS vrij blusschuim?

Wat is fluorvrij of PFAS vrij blusschuim?

Fluorhoudende stoffen in brandblussers waren ooit de standaard, maar de wereld verandert continu: milieuvriendelijkheid en duurzaamheid staan nu centraal.

Wat is fluorvrij of PFAS vrij blusschuim ?

Er is momenteel een toenemende vraag naar fluorvrij blusschuim. Dit komt doordat dit type blusschuim geen chemische fluorverbindingen bevat. Bij het blussen met fluorvrij blusschuim ontstaan schuimbellen die fungeren als een deken. Fluorvrij schuim is biologisch afbreekbaar en heeft geen nadelige gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. 

Fluorhoudend blusschuim heeft weliswaar voordelen, zoals effectiviteit bij brandbestrijding, vooral bij brandende vloeistoffen. Het waterfilmlaagje zorgt ervoor dat zuurstof niet meer bij het brandende materiaal komt, waardoor de brand verstikt. Echter, dit type fluorhoudende blusschuim is wel steeds meer omstreden vanwege de niet-afbreekbare chemische fluorverbinding die vergelijkbaar is met de antiaanbaklaag van teflon-pannen.

Er staat een belangrijke verandering gepland die op 4 juli 2025 van kracht wordt: het gebruik van fluorhoudend blusschuim wordt verboden. Fluorhoudend blusschuim wordt vaak gebruikt als effectieve vorm van brandbeveiliging wanneer water niet voldoende is en er met grote hoeveelheden brandbare vloeistoffen wordt gewerkt.

Het schuim vult de ruimte bij een calamiteit en dooft de brand. Echter, dit type blusschuim bevat ongeveer 6000 chemische verbindingen genaamd PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen). Vanwege de negatieve impact op het milieu en de non-biologisch afbreekbare eigenschappen heeft het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) besloten om het gebruik ervan in 2025 te verbieden.

Overgang naar fluorvrij blusschuim: wat moet je weten?

Fluorvrij blusschuim biedt een milieuvriendelijkere alternatief. Het is beter biologisch afbreekbaar en minder schadelijk voor zowel het milieu als de gezondheid. Echter vereist de overstap naar fluorvrij blusschuim een andere aanpak. De apparatuur in mobiele- en stationaire blusinstallaties moet aangepast worden en bij het verwijderen van het schuim is ook reiniging van de installatie en bijbehorende onderdelen nodig.

Fluorvrij blusschuim heeft een andere hechtingsdichtheid wat deze aanpassingen noodzakelijk maakt. Aangezien er nog geen universeel fluorvrij schuim beschikbaar is, is het raadzaam om bij locaties waar grote hoeveelheden brandbare stoffen aanwezig zijn, zorgvuldig over te stappen naar het juiste type blusschuim. 

Fluorvrij blusschuim in milieuvriendelijke brandblussers 

Fluorhoudende stoffen waren ooit standaard, maar de wereld verandert continu: milieuvriendelijkheid en duurzaamheid staan nu centraal. Momenteel zijn er al goed werkende fluorvrije blusschuimen op de markt voor kleinere branden. Fabrikanten werken echter nog steeds aan verdere ontwikkeling van deze milieuvriendelijke variant.

Kies het juiste type blusmiddel en brandklassen

De keuze van het juiste type blusschuim is essentieel voor effectief blussen van branden of het afdekken van giftige stoffen. Brandbestrijders dienen daarom goed geïnformeerd te worden over normeringen en werkwijzen met betrekking tot het juiste blusschuim. In ons vorige blog lees je meer over brandklassen en blusmiddelen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company