Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wat zit er in een EHBO koffer?

Wat zit er in een EHBO koffer?

Daar waar de meeste ongevallen thuis gebeuren, is een persoonlijke EHBO-koffer of EHBO-tas zeker geen overbodige luxe. Ook bij uitstapjes met de familie kan dit zeker van pas komen om mee te nemen, maar ook voor in de kantine op de club of op kantoor op het werk kan een EHBO-koffer van pas komen om eerste hulp te verlenen bij ongevallen.

Een goed gevulde EHBO-koffer kan levens redden

Elk jaar zijn er in Nederland ongeveer 2300 ongevallen op het werk. Maar de meeste ongevallen gebeuren thuis of onderweg. Dat zijn er in totaal meer dan 50.000 per jaar. In het beste geval is een eenvoudig verband voldoende om wonden te behandelen, maar soms zijn er zelfs levensreddende maatregelen nodig. Hoe dan ook, iedereen zou in staat moeten zijn om eerste hulp te bieden in noodgevallen. Een goed gevulde EHBO-koffer is daarbij belangrijk.

Een val van een ladder, brandwonden .... Overal waar gewerkt, gesport wordt, gebeuren er steeds weer ongelukken. In noodgevallen is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te bieden. Een goede eerste hulp kan namelijk nodig zijn voor de gezondheid of zelfs het overleven van het slachtoffer.

Wat hoort er in een EHBO-koffer thuis?

De inhoud van de EHBO-kit is onder andere afhankelijk van de plaats waar het gebruikt zal worden, de activiteit die er plaats vindt en het aantal personen. Ongeacht de uitrusting horen de checklist en informatie over eerste hulpmaatregelen altijd thuis in de EHBO-doos.

Voor thuis heb je de vrije keuze voor het vullen van je EHBO-koffer. Er is zelfs helemaal geen verplichting om er een te hebben. De inhoud van EHBO-kits die verplicht aanwezig moeten zijn in bedrijven, bij sportclubs etc. is nauwkeurig gedefinieerd. De EHBO-kit moet zo worden ontworpen dat de inhoud bij nood snel toegankelijk is. Bovendien moet het bestaan uit slagvast en signaal-kleurig materiaal. EHBO dozen moeten in elk bedrijf en op elke bouwplaats beschikbaar zijn volgens de voorschriften. Ze zijn meestal op een centrale plaats te vinden. In de voorschriften voor ongevallen preventie is precies vastgelegd hoe werkplekken moeten worden uitgerust met eerste hulp materiaal, afhankelijk van de uitgevoerde activiteit. In plaats van EHBO-dozen kunnen ook geschikte medische rugzakken worden gebruikt.

De EHBO-koffer is afhankelijk van het aantal werknemers:

  • 1 - 10 werknemers = EHBO koffer B 
  • 11 - 30 werknemers = EHBO koffer A
  • Voor de horeca = EHBO koffer horeca HACCP

Bekijk alle EHBO-koffers in onze webshop.

EHBO-koffers voor sport en evenementen

Natuurlijk zijn er EHBO-koffers die aangepast zijn aan de behoeften van verschillende sporten. Ze bevatten medische hulpmiddelen om mogelijke blessures die typisch zijn voor een sport te dekken. Bijvoorbeeld voor fietser, klimmers, zwemmers, voetballers …. De organisator of sportclub moet ervoor zorgen dat de EHBO-koffer met de juiste materialen gevuld is.

Een persoonlijke EHBO-koffer is toch aan te raden

Een persoonlijke verbanddoos is niet hetzelfde als een typische EHBO-koffer, zoals je die voor je auto kunt kopen of zoals die in bedrijven voor EHBO'ers beschikbaar is. Deze EHBO-dozen bevatten onder andere diverse pleisters, doeken, kompressen, scharen en wegwerphandschoenen. Deze sets worden geacht minder te worden gebruikt voor persoonlijk gebruik en meer voor het helpen van andere mensen. Een EHBO'er of normale bestuurder kent de gewonde niet en weet zeker niets van zijn of haar allergieën. Daarom mogen bij eerste hulp geen medicijnen zoals pijnstillers worden toegediend. De situatie is natuurlijk anders wanneer je voor jezelf en je familie een EHBO-koffer koopt. In de meeste gevallen ken je de allergieën en intoleranties. Toch is het raadzaam om geen medicijnen in te pakken die je niet minstens een keer hebt getest in een minder precaire situatie. Een pijnstiller tegen hoofdpijn test je beter in een thuisomgeving dan in een noodgeval waar een mogelijke allergische reactie niet onmiddellijk kan worden behandeld. EHBO-koffers voor thuis bevatten meestal dezelfde hulpmiddelen als in de EHBO-kits voor auto's en bedrijven. Ze zijn echter meestal veel compacter en beperkt tot het wezenlijke. Deze basis wordt dan aangevuld met de medicatie die voor je belangrijk is.

Wat zit er in een EHBO-koffer?

In een EHBO-tas, die je ook kan meenemen onderweg zitten alleen spullen voor noodgevallen. Noodgevallen zijn situaties die zich voordoen zoals snijwonden, wonden, kneuzingen, allergische reacties en erger. Maar je moet ook kunnen zorgen voor de verzorging van een vervelende blaar op de voeten. Als de blaar opengaat kan die infecties veroorzaken. In deze noodtas vind je dan ook: pleisters in verschillende maten, een klein, middelgroot en groot verband, kompres, blaarpleister, desinfectiemiddel, zalf, pijnstillers en zetpillen, allergie, maag- en diarreetabletten (om te veel waterverlies te voorkomen), reddingsdeken, schaar, steriele handschoenen, driehoekige sjaal. Behalve de medicatie kun je verschillende EHBO koffers kopen bij arbowinkel.nl.

Regelgeving EHBO

De wet (Arbowet) bepaalt dat elk bedrijf of organisatie de verantwoordelijkheid heeft om bij een ongeval een EHBO-doos klaar te hebben. Er zijn richtlijnen opgesteld voor de inhoud van de koffer. Dit zijn echter maar richtlijnen, dus er zijn geen voorschriften of verplichtingen over welke producten in je EHBO-doos moeten zitten. Daarom moet elke organisatie ervoor zorgen dat ze beschikken over de juiste EHBO-benodigdheden en goed opgeleid hulppersoneel.

Veiligheid vereist minstens een eerste hulp koffer per unit. Elk bedrijf kan worden onderverdeeld in "units" (aparte kamers / afdelingen). Elke eenheid heeft zijn eigen EHBO-doos nodig. Ervan uitgaande dat je bedrijf uit een kantoor, keuken en fabriekshal bestaat, moeten EHBO-koffers op alle drie de plaatsen aanwezig zijn. Alle EHBO-koffers moeten op ooghoogte worden opgehangen. Daarom worden veel koffers geleverd met wandmontage.

Na gebruik moet het zo snel mogelijk worden bijgevuld. Gebruik een checklist om dit gemakkelijk te doen. Geen tijd om zelf de EHBO-doos te controleren? Vraag bij arbowinkel.nl om dit voor jou te doen. Met de EHBO-dozen van arbowinkel.nl kun je altijd voldoen aan de algemene richtlijnen. In je specifieke situatie kunnen echter andere producten nodig zijn, zoals extra pleisters, oogspoelingen, koude kompressen of verbanden voor brandwonden.

Bij arbowinkel.nl bieden bij EHBO-koffers voor elke situatie. Ze kunnen ook aangepast worden aan je wensen afhankelijke van de branche waarin ze moeten gebruikt worden.

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company