Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Brandklassen en Blusmiddelen

Brandklassen en Blusmiddelen

Om branden effectief te bestrijden is het belangrijk om de juiste brandklasse en bijbehorende blusmiddelen te kennen. Er zijn diverse brandklassen die elk een specifieke aanpak vereisen.

Welke brandklasse met welk blusmiddel bestrijden? 

Brandklassen

De indeling van de brandklassen volgt een oplopende schaal: hoe hoger de positie op de lijst, hoe minder vatbaar de materialen zijn voor brand. Voor een effectieve brandbestrijding is het niet alleen belangrijk om de diverse brandklassen te kennen, maar ook de bijbehorende blusmiddelen.

 • Brandklasse A: Vaste stoffen
 • Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
 • Brandklasse C: Gassen
 • Brandklasse D: Brandbare metalen
 • Brandklasse E: Vervallen in Nederland
 • Brandklasse F: Oliën en vetten

In onderstaand filmpje leggen we jou kort meer uit over de brandklassen en de bijbehorende blusmiddelen.

Brandklasse A: Vaste stoffen

Klasse A betreft branden in vaste stoffen zoals meubels, kleding en hout. Deze kunnen worden geblust met een waterblusser of schuimblusser.

Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen

In de klasse B vallen vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen zoals benzine, olie en vetten. Hierbij zijn sproeischuimblussers en poederblussers geschikter.
 

Brandklasse C: Gassen

Brandklasse C omvat branden veroorzaakt door gassen zoals aardgas en LPG. Om deze gasbronbranden effectief te bestrijden is het van essentieel belang om eerst de gastoevoer te onderbreken, zodat het vormen van een explosieve gaswolk voorkomen kan worden. Als blusmiddel is een poederblusser de geschikte keuze.

Brandklasse D: Brandbare metalen

De categorie die metalen, zoals aluminium of lithium, bevat die we in batterijen aantreffen. Voor branden van klasse D zijn speciale poederblussers vereist.

Brandklasse E: Elektrische branden (inmiddels vervallen)

Deze categorie is inmiddels niet meer relevant. Brandklasse E refereert naar branden veroorzaakt door elektrische defecten, zoals kortsluiting. Omdat in dit specifieke geval het apparaat zelf in brand staat en niet de elektriciteit op zich, wordt deze klasse niet meer toegepast in Nederland. Een dergelijke brand valt nu onder Klasse A of B. In zo'n situatie dient eerst de elektriciteit afgesloten te worden voor de inzet van blusmiddelen geschikt voor Klasse A of B. Let op: water of schuim zijn ongeschikt om dit soort branden te blussen.

Brandklasse F: Oliën en vetten. 

Ten slotte hebben we klasse F; branden die zijn ontstaan door de verhitting van oliën en vetten. Het is belangrijk op te merken dat een brand alleen als zodanig wordt geclassificeerd wanneer er meer dan 5 liter vloeistof in brand staat. De meest geschikte manier om dit soort brandjes te blussen, is met behulp van een sproeischuimblusser of een vetblusser.

Brandklassen en blusmiddelen 

Brandklassen en brandmiddelen

  Brandklassen en blusmiddelen pdf downloaden

 

Bestel jouw brandblussers snel bij Arbowinkel.nl en wees compleet veilig in elke situatie!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company